5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateParcarea subterană a prins viteză

Parcarea subterană a prins viteză

http://www.youtube.com/watch?v=yDjMcxYsnCc

Lucrările la parcarea subterană din zona Teatrului Național „Marin Sorescu“ din Craiova au avansat considerabil. Constructorul a muncit dublu în cele cinci luni de când au fost demarate lucrările, astfel că acum sunt gata toți pereții mulați ai viitoarei parcări subterane. În perioada următoare, peste 90.000 de metri cubi de pământ, echivalentul a aproximativ 5.000 de camioane, vor fi scoși din perimetrul șantierului pentru eliberarea zonei.

Parcarea subterană, la care constructorul Mitliv lucrează de la începutul lunii aprilie, a început să prindă contur. Cei care trec prin zonă pot observa că pereții viitoarei parcări, care va găzdui peste 600 de locuri de parcare, sunt gata în totalitate. Constructorul a pus un accent mare și pe protecția lucrărilor efectuate. „Până acum, s-a executat protecția săpăturilor. Dacă nu ai protecție, toate construcțiile învecinate și tot pământul acesta din jurul parcajului pot să alunece. Avem și o sprijinire de tip berlineză, care este construită în ideea de a apăra malul de pământ, ca să nu se surpe“, a explicat ing. Marian Turluc, șef de șantier din partea Mitliv SA.

Tot perimetrul parcării este realizat

Munca din ultimele luni, dusă pe un program extins de 24 de ore din 24, șapte zile din șapte, nu a întârziat să dea roade. „S-a finalizat toată incinta, pereții mulați sunt executați și tot perimetrul parcajului este făcut. Grinda care închide acești pereți pe latura de sud este finalizată. Pe latura de est, vest, și așa mai departe, se lucrează. Avem sprijinirile pe care urmează să le executăm, pentru că ele vor ține pereții în zona Calea București. Se lucrează la niște sisteme de ancorare ale pereților, se fac foraje, care ajută și ele la menținerea construcției pe parcursul excavării“, a precizat Turluc. Pe lângă toate acestea, se lucrează și la canalizare, în total fiind 120 de oameni care muncesc de dimineața până seara.

Peste 90.000 de metri cubi de pământ trebuie scoși din zonă

Chiar dacă regimul de lucru nonstop a deranjat mai mulți locatari din zonă, care s-au plâns de zgomot, acum, acesta s-a încheiat. Noaptea se lucrează doar la excavare, pentru că perimetrul trebuie eliberat de o impresionantă cantitate de pământ. „Trebuie să le executăm într-un timp scurt, pentru că sunt peste 90.000 de metri cubi de pământ care trebuie scoși de aici și nu ne putem opri. Ne-au mai blocat ploile, dar am depășit momentele acestea critice. A fost un moment foarte greoi pentru construcțiile acestea cu săpături, cu mașini mari, cu utilaje multe, cum este șantierul nostru“, a povestit șeful de șantier. Acesta a precizat că o mare parte din pământ este dus la groapa de gunoi, păstrându-se parte din el și într-un depozit de împrumut. „Avem niște contracte cu groapa de gunoi de la Mofleni, ei îl folosesc la sigilarea gropii de acolo. Pământul nu se aruncă. Se face și un depozit de împrumut la care vom apela în caz că trebuie să mai aducem înapoi, dacă mai este nevoie de umpluturi pe marginea zidului de sprijin“, a menționat reprezentantul constructorului.

„Avem o producție dublu realizată față de graficul pe care ni l-am impus“

Părculețul care exista în zona teatrului înainte de începerea lucrărilor va fi refăcut și redat comunității. La fel de important este și faptul că lucrarea s-ar putea încheia mai devreme de termenul inițial impus prin proiect, de 18 luni. Chiar vineri, constructorul, beneficiarul și proiectantul au avut o ședință de parcurs, unde s-a constatat că s-a muncit în cinci luni cât în zece. „Noi suntem în avans cu lucrările. Astăzi (vineri – n.r.) am avut ședința cu beneficiarul și cu proiectantul, unde am expus toți indicii și toți indicatorii pe care i-am îndeplinit până în prezent. Avem o producție dublu realizată față de graficul pe care ni l-am impus. Am muncit dublu pentru că, așa cum ați văzut, am stat aici zi și noapte, fără oprire. S-a lucrat permanent aici. Suntem în ascensiune și vrem să speculăm cât mai mult zilele însorite care au mai rămas, care sunt propice pentru constructor. Vrem să terminăm lucrarea mai devreme cu câteva luni. Să sperăm că ne va ajuta și iarna care va veni“, a încheiat Turluc.
Parcarea subterană va avea o capacitate 586 de locuri pentru autoturisme, 33 pentru motociclete şi mai multe prize pentru alimentarea vehiculelor electrice. Totodată, aici va fi mereu prezentă o mașină de pompieri, prevăzută în proiect, iar persoanele cu dizabilități vor avea acces la unul dintre cele două niveluri printr-un lift special. Asocierea de firme Mitliv – Polystart – Habau, susținută tehnic şi profesional de firmele Romsecurity Systems, Civitas Systems şi Avitech Co, are ca termen de execuție 18 luni de la începerea lucrărilor pentru acest contract de aproximativ 11 milioane de euro, bani proveniți de la Uniunea Europeană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS