22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraioviţa Nouă - cartier mare, probleme multe

Craioviţa Nouă – cartier mare, probleme multe

Înainte ca locuitorii din cartierul Craiovița Nouă să ajungă față în față cu autoritățile locale, la „Fii vocea cartierului tău“, mâine, începând cu ora 18.00, la Școala nr. 32, noi am mers la faţa locului ca să discutăm cu cetăţenii din cel mai mare cartier craiovean. Unii locuitori din Craioviţa Nouă se plâng că nu au siguranță pe stradă, pentru că Poliția Locală nu prea se arată în cartier, că sunt zone în care „înnoată“ prin nămoale și bălți, fiindcă străzile și aleile dintre blocuri nu au mai fost asfaltate din anii ‘80. Locurile de joacă și grădinile publice amenajate sunt frecvent vandalizate, iar locurile unde au fost demolate unele construcții au rămas de izbeliște și se transformă în timp în ghene de gunoi. Angajații de la „spații verzi“ se îngrijesc doar de  grădinile și gărdulețul verde din fața blocurilor de pe marile bulevarde, niciodată nu ajung pe aleile adiacente, mai spun cetăţenii. Chiar dacă au fost amenajate spații de joacă, ele sunt încă insuficiente pentru cei mici.
Prima oprire am făcut-o în cel mai mare parc pentru copii, amenajat în ultimii ani în  Craioviţa Nouă, între bulevardele George Enescu şi Olteniei, de la Racheta până la Orizont. Locuitorii spun că locul de joacă este vandalizat frecvent. Şi nu este singurul loc de joacă sau părculeţ de unde dispar diverse piese ornamentale. „Ce face Poliţia Locală? Unde este? Eu dacă eram, le luam din bani. Pe bulevard, unde este părculeţul, au fost puse cu ani în urmă nişte lampadare. Au dispărut unul câte unul. Dacă spui la primărie, zic că nu s-a întâmplat pe vremea lor. Aici, în parcul copiilor, de la fântâna arteziană dispar frecvent ţâşnitori, în nici un caz nu le desfac de acolo copiii. În urmă cu ceva vreme, au dispărut două bănci. Chiar nu a văzut nimeni?“, a spus cu mirare Ion Pană, locuitor din Craioviţa Nouă.
Locatarii din blocurile aflate în imediata vecinătate a parcului mai susțin că, după lăsarea întunericului, parcul este acaparat de persoane care pun manele, țipă, consumă alcool şi mănâncă semințe.
 
În jurul blocurilor, câini şi bălării
 
Spaţiile verzi şi gărduleţele din jurul blocurilor sunt şi ele o altă nemulţumire a locuitorilor din Craioviţa Nouă. Oamenii spun că amenajarea şi întreţinerea acestora se face doar pe marile bulevarde, iar angajaţii RAADPFL, care trebuie să se ocupe de întreţinerea acestor spaţii, nu ajung și printre blocuri. Prin urmare, locatarii se descurcă singuri cu întreţinerea grădinilor. Şi aşa, tot mai este o problemă: vegetaţia uscată, rezultată după tunderea gardului viu şi după curăţenie, nu au voie să o arunce la platforma de gunoi, iar Salubritatea nu ridică aceste resturi care zac săptămâni în șir la colţul blocului. „Noi nu avem gard din ăla metalic. Am auzit că primăria a pus peste tot în Brazdă. Au pus doar pe bulevard, unde se vede, restul… Aici, la blocul nostru, a tuns un vecin, că veneau toţi să-şi facă nevoile după gardul ăsta viu. Acum stau crengile lângă bloc şi nu le ridică nimeni, de la Salubritate, de la Spaţii verzi. Dacă întrebi, spun că o să ajungă şi la noi, dar când?“, a întrebat Stana Popoviciu, din Craioviţa Nouă. Oamenii spun, cu ironie, că măcar spaţiile verzi neîngrijite au un rol, să adăpostească pisicile şi câinii fără stăpân care mişună printre blocuri.
 
„Noi nu facem parte
din Craiova?“
 
Când vine vorba de străzi şi parcări, nemulţumirea locuitorilor din Craioviţa Nouă este şi mai mare. Sunt străzi şi alei din cartier care nu au mai fost asfaltate din anii ‘80, atunci când s-au construit şi blocurile. Astfel de exemple sunt străzile Micşunele, Tufănele, Albăstrele şi, din păcate, nu sunt singurele. Sunt parcări între blocuri unde nu este nici un centimetru de asfalt. Nu sunt amenajate sau betonate, iar buruienile cresc pe ele în voie. Locatarii blocurilor din zonă mai aruncă din când în când în vreo groapă resturi de moloz. „Avem probleme cu asfaltul, cu trotuarele și spațiile dintre blocuri. Aici nu este asfaltat, ne-au spus de la primărie că suntem pe listă, dar că este licitația contestată. Stăm în mocirlă mai rău ca la țară. Am plătit noi să punem piatră pe stradă. Acum trei-patru ani a lucrat Termo și ne-au lăsat cu un crater în mijlocul străzii“, a explicat Gheorghe Trandafir, proprietar în blocul 200 E8 din Craioviţa Nouă. Oamenii sunt de-a dreptul revoltaţi. „Noi nu facem parte din Craiova? Strada Micșunele arată ca după bombardament. Nu mai este în nici un loc așa, din ‘80 nu s-a mai făcut nimic aici. Mergem prin apă, primăria nu ne-a făcut nimic. În zona asta de la blocurile 200, când plouă, intrăm până la genunchi în nămol… Nu este posibil să trăim așa! Sunt zeci de blocuri aici și oameni care au de suferit. Aici nu s-a mai făcut ceva de pe vremea celuilalt primar. Ne chinuim. Cică primarul nu ne are la suflet. De la Spații verzi, când vin, fac în partea cealaltă, la bulevard, și aici nu ajung“, s-a plâns Luminița Călinescu.
 
Pentru urechile autorităţilor locale

Unii dintre locuitorii din cartierul Craioviţa Nouă ţin cu tot dinadinsul ca doleanţele lor să fie auzite de  autorităţile locale şi luate în seamă. Este şi cazul lui Emilian Rădulescu, care ne-a transmis printr-un e-mail ceea ce consideră că trebuie trecut cu prioritate pe lista autorităţilor şi rezolvat în Craioviţa Nouă: „Sunt bucuros de reluarea proiectului «Fii vocea cartierului tău!», pentru că dă posibilitatea locuitorilor cartierului nostru de a comunica direct autorităților problemele cu care se confruntă. Din păcate, la această întâlnire nu pot ajunge, dar sper, cu sprijinul dumneavoastră, să pot transmite primarului doleanţele mele.
Încă mai există câini fără stăpân pe străzile din Craioviţa Nouă, vreau să îi strângeţi pe toţi. Am observat că pe Calea Severinului s-a plantat levănţică, doresc să fie plantată şi în cartierul meu levănţică, în spaţiile verzi din jurul blocurilor, pentru că vreau să existe un miros plăcut atunci când deschid fereastra şi, în plus, această plantă alungă ţânţarii şi insectele care vin din Balta Craioviţei. Vreau să alungaţi toţi bişniţarii din piaţă pentru că majoritatea înşală oamenii“, a spus Emilian Rădulescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS