10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTerapiile placebo, motiv de controversă

Terapiile placebo, motiv de controversă

Un studiu clinic realizat recent în America de către o echipă de asistente medicale de oncologie a scos la iveală o concluzie surprinzătoare: faptul că în cazul pacienţilor care suferă de cancer terapia alternativă Reiki are aceleaşi rezultate ca şi un tratament placebo.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 189 de pacienţi de oncologie care făceau chimioterapie. Perioada în care primesc acest tratament reprezintă unul dintre cele mai dificile momente pentru aceste persoane, în condiţiile în care chimioterapia generează efecte secundare precum căderea părului, greaţă, oboseală şi depresie, elemente care scad semnificativ confortul pacienţilor. Acesta a fost contextul în care asistentele au dorit să afle dacă o sesiune de tratament Reiki ar putea îmbunătăţi starea generală a pacienţilor. Reiki este un sistem de terapie energetică în care nu se foloseşte energia personală a terapeutului, ci „energia universului“ („rei“ înseamnă spirit, univers, iar „ki“ înseamnă energie). Ideea acestei terapii presupune canalizarea „energiei vindecătoare“ în trupul persoanei bolnave.
Pentru a afla dacă Reiki funcţionează, echipa de cercetare a împărţit persoanele studiate în trei grupuri. Pacienţii din primul grup au beneficiat de tratament Reiki, cei din al doilea grup au primit un tratament Reiki fals (în acest caz fiind scontat efectul placebo), iar cei din al treilea grup nu au beneficiat de nici un fel de tratament alternativ similar. În cazul celui de-al doilea grup, tratamentul a fost asigurat de un vindecător care nu era instruit în Reiki şi care doar a urmat ritualul tradiţional al unei astfel de proceduri. Acesta nu a trimis propriu-zis „energie vindecătoare“ spre pacienţi, în timp ce vindecătorul Reiki veritabil a fost instruit să facă acest lucru.

Rezultate surprinzătoare

Rezultatele acestui studiu au fost impresionante şi neaşteptate, potrivit unui articol publicat în The Guardian. Terapia Reiki a dat rezultate. Mai exact, subiecţii din grupul care a beneficiat de tratament Reiki au raportat un nivel crescut de confort şi o stare generală mai bună, comparativ cu cei care nu au primit nici un fel de tratament alternativ, ci doar au făcut chimioterapia. Surprinzător însă a fost faptul că terapia Reiki „falsă“ a avut aceleaşi rezultate, nefiind înregistrate diferenţe între efectele terapiei Reiki reale şi cele ale terapiei Reiki placebo.
Ce ar putea să însemne acest lucru? Deşi cercetătorii au interpretat rezultatele studiului în sensul că terapia Reiki are efecte benefice în cazul pacienţilor de oncologie, jurnaliştii de la The Guardian sunt de părere că experimentul scoate în evidenţă faptul că tratamentul Reiki nu funcţionează, având în vedere că are aceleaşi efecte ca şi o terapie falsă. Dincolo de interpretarea rezultatului, jurnaliştii britanici se întreabă cum poate fi această concluzie utilă pentru cadrele medicale de oncologie. Ar trebui aceştia să folosească terapii de tip Reiki pentru alinarea suferinţei pacienţilor? Sau, dimpotrivă, ar trebui să le evite, în condiţiile în care nu au rezultate mai bune decât un tratament placebo? Articolul din The Guardian susţine că din punct de vedere ştiinţific aceste terapii nu ar trebui să fie folosite. Deşi pacienţii de oncologie ar putea considera această perspectivă nemiloasă, impresia lor ar fi greşită. Dacă nu ar beneficia de terapie de tip placebo, tratamentul lor s-ar putea centra şi concentra în jurul unor terapii dovedite drept funcţionale, cum ar fi, de exemplu, masajul terapeutic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS