11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSculpturi de inspirație soresciană în Bănie

Sculpturi de inspirație soresciană în Bănie

http://www.youtube.com/watch?v=tIO-MKWvdZ4

Cea de-a doua ediție a Simpozionului Internațional de sculptură „Drumuri brâncușiene“, având ca temă opera soresciană, s-a încheiat oficial miercuri, 3 septembrie, în Sala mare de ședințe a Primăriei Craiova. Cei opt sculptori participanți la tabără de sculptură reprezentând România, Republica Moldova, Bulgaria, Turcia și Elveția, au fost premiați de către primarul Lia Olguța Vasilescu. Decernarea premiilor a avut loc în prezența directorului Casei de Cultură „Traian Demetrescu“, instituția organizatoarea a evenimentului, Cosmin Dragoste, a președintelui Asociației Craiova Capitală Culturală Europeană 2021, Antoniu Zamfir, a fratelui marelui scriitor, George Sorescu, a nepoatei Sorina Sorescu.
„Le mulțumesc artiștilor, curatorului taberei de sculptură. Prin corelarea simpozionului și Zilele «Marin Sorescu», rămâne ceva în urmă. Traducerile în piatră dau și greutate, și stabilitate Zilelor «Sorescu». Craiovenii vor întâlni în spațiile publice referințe la personalitatea creatoare, la motivele, temele, subiectele fundamentale lăsate în literatura română și universală de Marin Sorescu. Sunt referințe recognoscibile și în opera, dar și la persoana lui Marin Sorescu și mă refer la acele opere portretistice foarte interesante făcute de artiști, mitul Iona, elemente din «La Lilieci», din universul rural, tradițional. Există și al doilea nivel de lectură. Trecătorul recunoște fără dificultate trimiterile la opera lui Sorescu, dar mai există și o categorie de public care contemplă, care își rezervă un moment de interogație, de explorare, acel răgaz care recreează opera. Câteva lucrări chiar pun probleme de interpretare a operei, cum este «Craiova văzută din car»“, a precizat Sorina Sorescu, nepoata lui Marin Sorescu, cel mai tradus scriitor român.

Craiova s-a îmbogățit cu opt opere

Operele realizate de artiști în cadrul simpozionului, transpuneri în piatră ale aspectelor operei lui Marin Sorescu, ce sunt expuse momentan în Piața „William Shakespeare“, vor fi amplasate în diferite locuri din Bănie. Edilul urbei a făcut câteva sugestii în acest sens.
„Valoarea taberei de sculptură de la Craiova «Drumuri Brâncușiene» este mult peste ceea ce am văzut până acum expus în țară ca urmare a unor manifestări de acest gen. Aceste opere de artă care vor fi amplasate în părculețele Craiovei. Mi-am făcut deja o idee. Desigur că nu trebuie neapărat să se întâmple așa, poate craiovenii au și ei alte sugestii. Vom ține cont și de părerile lor. Opera «Fereastră spre eternitate», purtând semnătura lui Emil Bachiyski din Bulgaria, o văd amplasată în giratoriul care duce către Parcul «Romanescu», giratoriul de la Casa Armatei, pentru că este nevoie de perspectivă. Cred că toată lumea care merge spre Parcul «Romanescu» va fi încântată să vadă această sculptură“, a precizat primarul Lia Olguța Vasilescu.
„Floarea Heruvimilor“ a lui Ilie Berindei, reprezentantul Elveției, este văzută de edilul Craiovei în Părculețul de la „Madona Dudu“, „o zonă cu foarte multe implicații religioase și filosofice. Credem că se pretează foarte bine. Părculețul a fost amenajat de curând și este unul dintre repere orașului. Turiștii ajung foarte des în acea zonă“, a mai precizat primarul Lia Olguța Vasilescu.
„M-am ascuns într-o scoică“ a sculptorului din Turcia, Evrim Camoglu, ar putea fi amplasată în Părculețul „Mihai Bravu“. „Iona – «Răzbim noi cumva la lumin㻓 a tânărului artist Valentin Duicu, autorul și celor zece statui din fibră de sticlă din Craiova, și-ar putea găsi locul în părculețul de la Rotonda, care urmează, conform oficialităților, să fie amenajat în curând.
Lucrarea lui Paul Popescu, curatorul Simpozionului, „Craiova văzută din car“, ar putea fi așezată, în viziunea reprezentaților municipalității, la intrarea în Craiova dinspre București. George Sorescu, fratele scriitorului, a sugerat că locul cel mai potrivit ar fi la intrarea în Craiova dinspre Bulzești. Consultări vor avea loc și în cazul operei lui Dan Purcărea, „Iona“, care își va găsi, cu siguranță, locul tot într-un părculeț din Bănie.
„Mirele – Spânzuratul“ de Vasile Soponariu este dorit de craiovenii din Rovine și din Craiovița în părculețele în care sunt amenajate locuri de joacă pentru copii.
Cea din urmă operă de artă a reprezentantului Republicii Moldova, Grigore Sultan, „Un geam în fața noastră“, este văzută de edilul Craiovei în mijlocul bulevardului 1 Mai, pe spațiul verde, în apropierea Liceului „Marin Sorescu“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS