29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBăsescu, Dușa și Corlățean, la summitul NATO

Băsescu, Dușa și Corlățean, la summitul NATO

Președintele Traian Băsescu, ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, și ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean vor participa, în perioada 4-5 septembrie, la summitul NATO din Țara Galilor. Șeful statului va fi prezent la primirea oficială a șefilor de stat și/sau de guvern ale țărilor aliate și partenere NATO, a șefilor de delegații și a șefilor de organizații internaționale de către secretarul general al Alianței, Anders Fogh Rasmussen, și de către prim-ministrul Marii Britanii, David Cameron. De asemenea, va participa la ceremonia de deschidere a summitului, la sesiunea cu tema Afganistan, la lucrările Comisiei NATO – Ucraina la nivel de șefi de stat și/sau de guvern, la recepția oferită de Prințul Charles, precum și la dineul de lucru al delegaților. Vineri, președintele Băsescu va participa la parada aviatică, la sesiunea lucrărilor Consiliului Nord-Atlantic (NAC) și la bufetul VIP pentru participanții la summit.

Șeful statului va susține vineri, în jurul orei 14,30, o declarație de presă. Pe de altă parte, ministrul Dușa va fi prezent la Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic (NAC) la nivelul miniștrilor apărării cu statele participante la Platforma de interoperabilitate, secțiune ce va fi condusă de adjunctul secretarului general al NATO, Alexander Vershbow.

În cea de-a doua zi a summitului va avea loc Reuniunea miniștrilor apărării cu partenerii, în vederea lansării Programului pentru aprofundarea oportunităților de cooperare. În acest context, se vor lua în discuție modalitățile de intensificare a cooperării cu Australia, Finlanda, Georgia, Iordania și Suedia.

La rândul său, șeful diplomației române, Titus Corlățean, va lua parte, joi, la o reuniune a miniștrilor aliați de externe cu statele aspirante la statutul de membru NATO, în cadrul căreia vor fi analizate perspectivele politicii aliate a ușilor deschise, precum și stadiul de pregătire a aspiranților. Tot joi, Corlățean va avea un dineu de lucru cu miniștrii aliați de externe, dedicat exclusiv evoluțiilor recente de securitate. În acest context vor fi abordate cu precădere situația de securitate din Vecinătatea Estică a NATO, dar și evoluțiile din Orientul Mijlociu și Nordul Africii. Vineri, ministrul Afacerilor Externe, va participa la întâlnirea miniștrilor aliați de externe cu conducerile Uniunii Europene, Consiliului Europei și OSCE.

Printre participanții la summit se numără președintele SUA, Barack Obama, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, președintele în exercițiu al Consiliului European, Herman van Rompuy, dar și președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, care s-a pronunțat recent pentru reluarea procesului de apropiere la NATO a țării sale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS