6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVladimir Putin: Dacă vreau, iau Kievul în două săptămâni

Vladimir Putin: Dacă vreau, iau Kievul în două săptămâni

Preşedintele rus, Vladimir Putin, s-a lăudat că poate cuceri Kievul în „două săptămâni”, într-o discuţie prin telefon pe care a avut-o cu preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, relatează Huffington Post, în ediţia electronică, potrivit Mediafax.
Putin, care a reiterat că nu există militari ruşi în Ucraina, în pofida dovezilor contrare ale conducerii ucrainene, a fost sfidător în ultimele zile cu privire la dreptul Moscovei de a-şi proteja interesele în ţară.
Respectatul cotidian italian La Repubblica a relatat că, într-o conversaţie cu Barroso, Putin a remarcat: „Dacă vreau, iau Kievul în două săptămâni”.
Comentariile sale, relatate de Barroso colegilor la summitul UE de săptămâna trecută, au apărut în timp ce NATO intenţionează să construiască o nouă forţă de reacţie rapidă de până la 4.000 de militari care să poată ajunge în Europa de Est în 48 de ore pentru a răspunde unei posibile agresiuni ruseşti.

Liderul rus a fost la fel agresiv şi atunci când a fost întrebat de un reporter al BBC dacă „regretă crimele din Ucraina”. Încercând să se apere, a replicat în rusă. „Care este scopul şi sensul operaţiunii militare din prezent din est? Şi ce a determinat escaladarea activităţilor lor”, a spus preşedintele. „Ele au fost determinate de faptul că trupele ucrainene asediază zone civile şi trag direct în zone rezidenţiale. Aceasta este ceea ce multe state, inclusiv în Europa, preferă să nu observe, din nefericire”, a adăugat preşedintele.

Preşedintele a fost clar iritat de confruntare, oprindu-l pe translator în mijlocul propoziţiei la un moment dat, pentru a-i răspunde reporterului direct în engleză.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS