11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateParlamentarii incompatibili, greu de demis

Parlamentarii incompatibili, greu de demis

Agenţia Naţională de Integritate cere pentru a treia oară Senatului şi Camerei Deputaţilor revocarea din funcţie a deputatului craiovean Ştefan Stoica, declarat incompatibil încă din… octombrie 2013. De data acesta, inspectorii de integritate se bazează pe o decizie recentă a Curții Constituționale, care clarifică legea privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice.

Ales deputat în decembrie 2012, în colegiul uninominal nr. 8 Băilești, prim-vicepreședintele PDL Dolj, Ștefan Stoica, le dă bătăi de cap inspectorilor Agenției Naționale de Integritate (ANI), care nu reușesc să-l scoată din parlament pe motiv de incompatibilitate.
Pe 29 decembrie 2011, ANI comunica că, în urma verificărilor, s-a constatat că Ștefan Stoica se afla în stare de incompatibilitate începând cu data de 16.04.2009, întrucât de atunci exercita, simultan, atât funcţia de consilier județean în cadrul CJ Dolj, cât și funcţia de Director al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova.
Raportul ANI a fost contestat în instanță de Stoica, însă acesta din urmă a pierdut procesul în octombrie 2013, când Curtea Supremă a menținut, printr-o sentință definitivă, raportul ANI privind incompatibilitatea lui Ștefan Stoica.
Între timp, în decembrie 2012, Stoica a fost ales deputat în Colegiul nr. 8 Băileşti, iar după ce a fost declarat definitiv incompatibil, inspectorii ANI încearcă fără succes să-l lase fără mandat.
Astfel, în octombrie, anul trecut, dar și în martie 2014, ANI a solicitat Camerei Deputaților constatarea demiterii de drept din calitatea de deputat a lui Ștefan Stoica, însă lunile au trecut și lucrurile au rămas neschimbate.
Ieri, ANI a comunicat că a solicitat pentru a treia oară Camerei Deputaților revocarea din funcție a deputatului Stoica, iar Senatului revocarea senatorului Daniel Mora Akos, aflat în aceeași situație.
De data acesta, inspectorii de integritate au de partea lor o hotărâre recentă a Curții Constituționale a României (CCR), care se pare că a lămurit un articol disputat din legea privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice.

Tocmeală pe un articol de lege

Printr-o decizie din 13 noiembrie 2013, CCR a hotărât că Senatul României trebuie să modifice articolul 25 din Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, care era interpretat în două feluri. Astfel, art. 25 prevede că „dacă persoana (găsită în stare de incompatibilitate – n.r.) a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului“. Pe de o parte, ANI consideră că este vorba despre calitatea de ales, oricare ar fi ea, însă Senatul a considerat că este vorba despre „aceeaşi“ funcţie eligibilă pentru care a fost găsită persoana respectivă incompatibilă, adică aceea de consilier judeţean, cum a fost cazul lui Stoica. În ciuda recomandărilor CCR, Senatul a „uitat“ să modifice legea, așa că incompatibilii au rămas în funcțiile de senatori sau deputați.
„Curtea Constituţională a stabilit că parlamentul trebuie să declanşeze procedura legislativă în scopul adoptării unei legi prin care să se interpreteze dispoziţiile art. 25 alin. 2 din Legea nr. 176/2010 (pentru înlăturarea neclarităţii). (…) Practic, în prezent nu există nici o prevedere legală în baza căreia să-mi înceteze de drept mandatul“, spunea Stoica în martie, anul acesta.
De curând, CCR a analizat din nou Legea nr. 176/2010 și a constatat că, „până la momentul pronunţării prezentei decizii (24 iunie – n.r.), contrar art. 147, alin. (4) din Constituţie, potrivit căruia „De la data publicării, deciziile Curţii Constituţionale sunt general obligatorii“, parlamentul nu a adoptat o lege care să clarifice sensul sintagmei „aceeaşi funcţie“ din cuprinsul art. 25, alin. 2, din Legea nr. 176/2010“.
În continuare, CCR a decis că „nu poate ignora viciul de neconstituţionalitate astfel creat“ și a constatat că dispoziţiile art. 25, alin. 2, din Legea nr. 176/2010 sunt constituţionale în măsura în care sintagma „aceeaşi funcţie“ se referă la toate funcţiile eligibile prevăzute de art. 1 din aceeaşi lege şi nici o autoritate nu poate… ignora înţelesul constituţional astfel stabilit.
„Curtea menţionează că, în litera şi spiritul legii, poate subzista doar interpretarea potrivit căreia o persoană care a ocupat, spre exemplu, funcţia de consilier local sau judeţean şi cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate sau încălcarea regimului privind conflictul de interese nu mai poate ocupa, pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului, nici o altă funcţie eligibilă (spre exemplu, senator, deputat, primar, consilier local etc.)“, se mai arată în decizia nr. 418/2014 a CCR.
Rămâne de văzut dacă Parlamentul României va lua în seamă această decizie a CCR, care a intrat în vigoare pe 30 iulie, pentru că pe cea din noiembrie 2013 a ignorat-o.
Deputatul Ștefan Stoica nu ne-a răspuns ieri la telefon, pentru a exprima o opinie în legătură cu această ultimă solicitare a ANI.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS