8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCine sunt cei mai mari latifundiari ai Olteniei

Cine sunt cei mai mari latifundiari ai Olteniei

\n

Pământurile roditoare din Oltenia, mai ales cele din Dolj și Olt, au atras ca un magnet străini care s-au stabilit la țară, pentru a face agricultură. Ei s-au alăturat marilor fermieri locali. Au mai venit în agricultura locală și firme care au sediile în alte județe sau în București. GdS a realizat un top al primilor zece fermieri, având la bază datele de la APIA. Clasamentul este dominat de un singur grup de firme locale, care are în exploatare 23.624 de hectare și încasează anual subvenții de aproape 15 milioane de lei.

Cei mai mari zece fermieri din Oltenia utilizează, în total, 55.270 de hectare de teren, în special în județele Dolj și Olt. În topul latifundiarilor care sunt înregistrați cu aceste suprafețe în evidențele Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) se numără firme care, deși activează în Oltenia, fie provin din alte colțuri ale țării, fie au asociați sau acționari străini, care au decis să investească în agricultura din regiunea Oltenia și care au găsit aici condiții propice pentru dezvoltarea și pentru exploatarea suprafețelor arabile. Veți afla, în cele ce urmează, cine sunt cei mai mari latifundiari din Oltenia și cine este în spatele firmelor înregistrate în România și care utilizează cele mai mari suprafețe de teren, pe care le au în arendă sau le dețin în proprietate acei mari fermieri.  Calculul subvențiilor obținute de acești fermieri s-a făcut de către APIA, potrivit sumelor aferente anului 2013 acordate pe suprafață. Pentru anul trecut, subvenția de la UE a fost de 139 de euro pe hectar, iar plățile compensatorii de la statul român, care de acum se numesc ajutoare naționale tranzitorii, au fost de 21 de euro pe hectar în anul anterior. Diferențele de sume din top se datorează unor penalizări efectuate pe fiecare fermier în parte, acolo unde a fost cazul, spun reprezentanții APIA.

Cervina și Oltyre încasează din subvenții peste 12 milioane de lei pe an

GdS a efectuat un top al celor mai mari latifundiari din regiune, pe baza datelor preluate de la APIA din toate cele cinci județe ale Olteniei: Dolj, Olt, Gorj, Mehedinți și Vâlcea, în funcție de suprafețele deținute de diverși agricultori. Pe locurile întâi și doi se situează firmele controlate de Mihai Anghel, SC Cervina Segarcea și Oltyre Segarcea. Cele două companii utilizează 19.181 de hectare în județele Dolj și Olt. Potrivit datelor de la APIA Dolj, Cervina Segarcea figurează în evidențe cu 9.883 de hectare și a încasat, în 2013, 6,2 milioane de lei sub formă de subvenții APIA. Oltyre lucrează 9.298 de hectare și a încasat la ultima campanie (pe anul 2013) 5,9 milioane de lei. Având și cea mai mare suprafață deținută în arendă și în proprietate, firmele controlate de Anghel au încasat într-un singur an subvenții APIA de peste 12,1 milioane de lei (adică peste 121 de miliarde de lei vechi).

Mihai Anghel nu este asociat în firmele Cervina și Oltyre

Controversatul om de afaceri Mihai Anghel, omul din spatele celor două companii care totalizează 19.181 de hectare în județele Dolj și Olt, nu figurează în acte ca acționar sau asociat. La firma Cervina SA acționar majoritar este Oltyre SRL, care, potrivit datelor de la Oficiul Național al Registrului Comerțului, deține 99,3% din acțiunile societății. Restul de 0,06% din acțiuni a fost preluat de fiul lui Anghel, Mihai-Andrei, născut în noiembrie 1990. Nici în cazul Oltyre SRL nu figurează Mihai Anghel senior. Compania este deținută în proporție de 100% de același Mihai-Andrei Anghel, în vârstă de 24 de ani.

Agroexpert Industry este din București

Locul trei în topul celor mai mari fermieri din Oltenia este deținut de Agroexpert Industry SRL din București, care activează și pe teritoriul Doljului. Firma are o exploatație de 5.005 hectare, pentru care a încasat subvenții de 1,6 milioane de lei. Reprezentanții APIA Dolj au spus că societatea declarase că ar utiliza 5.259 de hectare, dar după verificări pe teren, angajații instituției au constatat că erau doar 5.005 hectare, în consecință și subvenția a fost mai mică. Firma are un punct de lucru în comuna Bistreț, satul Plosca. Societatea este deținută de trei asociați: Bogdan Alexandru Doicescu, Mircea Radu Sache și George Bodârcea, fiecare având câte 33,33% din părțile sociale. Nici unul nu s-a născut în Dolj. Primii doi sunt bucureșteni, iar cel de-al treilea este din Râmnicu Vâlcea.

Redias din Redea  – controlată de același grup

Pe locul patru în topul realizat pe Oltenia se situează Redias din Redea, județul Olt, firmă controlată tot de Mihai Anghel. De altfel, societatea Redias este deținută de Oltyre SRL (99,97% din părțile sociale) și de fiul lui Anghel, Mihai-Andrei Anghel (0,03%). Redias a declarat la APIA Olt că ar avea o exploatație de 4.443 de hectare, iar subvenția totală obținută în 2013 a fost de 2,83 milioane de lei.
Dacă adăugăm și aceste sume încasate din Olt și suprafețele declarate în acel județ la cele declarate la APIA Dolj, rezultă că Mihai Anghel controlează, prin intermediul fiului său și al grupului de firme, fix 23.624 de hectare de teren în Oltenia. Subvenția totală încasată într-un singur an de acest grup de firme se ridică la peste 14,93 milioane de lei.

Mulți fermieri din Olt și din Teleorman, în topul pe regiune

Pe locul cinci figurează Longin SRL, deținută integral de Mircea Longin Drăghicescu, și care are sediul social în comuna Șerbănești din județul Olt – comună din care provine și patronul firmei. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, firma ar mai desfășura și alte activități, pe lângă cultivarea cerealelor, respectiv grădinărit peisagistic, comerț cu amănuntul al pâinii etc. Longin SRL a declarat la APIA Olt 4.378 de hectare, pentru care a obținut o subvenție de 2,83 milioane de lei.
Pe locul șase se află o fermă cu nume american – Renci SRL, declarată tot la Olt și care utilizează 4.134 de hectare de teren în zonă, pentru care obține 2,38 milioane de lei. Ferma activează în comuna Spineni din Olt, dar sediul social este în Craiova, pe Calea București. Ferma îi aparține unui cetățean italian, Antonio Pietro Cirillo.
Pe locul șapte se situează Agrifarm Aliprod SRL care are sediul secundar la Afumați, Dolj. De fapt, firma este din Alexandria (județul Teleorman) și este deținută de Dunărea Farms SRL din București, care deține cea mai mare parte din părțile sociale, dar și de Agromec Drăgănești SA, înregistrată în comuna Drăgănești-Vlașca, județul Teleorman, potrivit datelor de la Registrul Comerțului.
Locul opt în topul fermierilor pe Oltenia este deținut tot de un fermier din județul Olt, Agromec Vișina SA, societate deținută de doi olteni, Ionel Savu (46% din acțiuni) și Alexandru Ștefan Stănescu (45%), iar restul de 8,2% este îm posesia altor acționari minoritari – persoane fizice. Exploatația Agromec Vișina se întinde pe 3.785 de hectare, iar, potrivit datelor de la APIA Olt, firma a încasat 2,5 milioane de lei într-o singură campanie (în tot anul 2013).
Locul nouă i-a revenit unei firme din Olt, Energia Verde SA, înregistrată chiar în august 2014, la Strejești (Olt), societatea fiind mutată din alt județ. Conform Registrului Comerțului, societatea este deținută de două firme italiene, de cetățeni italieni și de câțiva români. Se pare că, deși au afaceri mari în agricultura din Olt, partenerii de afaceri nu se mai înțeleg. Astfel, la ONRC figurează că „este înregistrată o hotărâre judecătorească de divizare definitivă, fără a fi irevocabilă“ și că „este menționată o opoziție“, dar firma este în funcțiune. Potrivit APIA Olt, Energia Verde SA exploatează 3.564 de hectare, iar subvenția încasată în 2013 a ajuns la 2,29 milioane de lei.

Un neamț, în topul fermierilor din Oltenia: Friedmann de la Agrifarm

Locul zece în topul celor mai mari fermieri din Oltenia îi revine unui fermier neamț, care face agricultură nemțească pe pământ românesc, la Întorsura. Agrifarm SRL are sediul în Craiova, dar este deținută de o firmă din Germania, FAHMRA BETEILIGUNGSSLLSCHAFT GMBH, iar împuternicit pentru acțiunile întreprinse de compania germană este cetățeanul de origine germană Andreas Friedmann Lavislav, care coordonează ferma de la Întorsura. Agrifarm SRL figurează în evidențele APIA cu 3.412 hectare, pentru care a obținut subvenții de 2,15 milioane de lei pe anul 2013.

Număr mare de străini, în agricultura doljeană

În topul marilor fermieri doljeni, realizat după suprafața lucrată, figurează mulți străini. De exemplu, Isolde Farms SRL este deținută de SC NORTH BRIDGE SCOTFARM ROMANIA LIMITED și îl are ca împuternicit pe ANDREW SHEGOG, cetățean britanic, iar ca administrator figurează în acte tot un britanic, CHARLES WILLIAM ASHBY. Britanicii au punct de lucru în Dolj, în satul Cârna, chiar lângă ferma Piscicola Dunăreni, dar mai există încă un punct de lucru la Goicea. Străini există și la Moțăței, cum ar fi Rodesco Agriculture. În topul efectuat pe Dolj, sunt și câteva firme autohtone, cum ar fi Negrea Trans SRL, înregistrată la Orodel și controlată de Petrișor Negrea.
Cei mai mari „fermieri“ din Gorj și Vâlcea sunt, de fapt, obștile și câteva consilii locale, care au pajiști, păduri și alte suprafețe de teren.

Top 10 fermieri mari din toată Oltenia*

Exploatație    Județ    Suprafață    Subvenție
1. CERVINA SEGARCEA    DOLJ    9.883 ha    6,2 mil. lei
2. OLTYRE SEGARCEA    DOLJ    9.298 ha     5,9 mil. lei
3. AGROEXPERT INDUSTRY București SRL    DOLJ    5.005 ha    1,60 mil. lei
4. REDIAS REDEA    OLT    4.443 ha    2,87 mil. lei
5. LONGIN SRL    OLT    4.378 ha     2,83 mil. lei
6. RENCI SRL    OLT    4.134 ha    2,38 mil. lei
7. AGRIFARM ALIPROD SRL Afumați    DOLJ    4.109 ha    1,07 mil. lei
8. AGROMEC VIȘINA    OLT    3.785 ha    2,50 mil. lei
9. ENERGIA VERDE SA    OLT    3.563 ha    2,29 mil. lei
10. AGRIFARM SRL CRAIOVA    DOLJ    3.412 ha    2,15 mil. lei
*Clasament realizat de GdS, în urma datelor centralizate primite de la APIA județene

TOP 10 fermieri din Dolj*

EXPLOATAȚIE    Sediu    Suprafaţa    Subvenţie
1. SC CERVINA SA    SEGARCEA    9.883 ha    6,20 mil. lei
2. SC OLTYRE SA    SEGARCEA    9.298 ha    5,90 mil. lei
3. AGROEXPERT INDUSTRY SRL    BUCUREŞTI    5.005 ha    1,67 mil. lei
4. AGRIFARM ALIPROD SRL    AFUMAŢI    4.109 ha    1,07 mil. lei
5. SC AGRIFARM SRL    CRAIOVA    3.412 ha    2,15 mil. lei
6. SC ISOLDE FARMS SRL    BUCUREŞTI    3.265 ha    2,06 mil. lei
7. CCDCPN DABULENI    DĂBULENI    2.754 ha    1,65 mil. lei
8. AGROTERUEL SRL     CLUJ-NAPOCA    2.619 ha    1,65 mil. lei)
9. SC NEGREA TRANS SRL    ORODEL    2.287 ha    1,60 mil. lei
10. SC RODESCO AGRICULTURE SRL    MOŢĂŢEI    2.229 ha    1,42 mil. lei
*Date transmise de APIA Dolj

Top 10 fermieri din județul Olt*

Exploatație    Suprafață    Subvenție
1. SC REDIAS REDEA    4.443 ha    2,877 milioane lei
2. SC LONGIN SRL    4.378 ha    2,832 mil. lei
3. SC ZAHĂR CORABIA SA    4.373 ha    2,810 mil. lei
4. SC RENCI SRL    4.134 ha    2,387 mil. lei
5. SC AGROMEC VIȘINA    3.785 ha    2,505 mil. lei
6. SC ENERGIA VERDE SA    3.563 ha    2,296 mil. lei
7. SC AGRO BECULEȘTI SRL    2.876 ha    1,859 mil. lei
8. UNIVERSITATEA CRAIOVA SCDA CARACAL    2.477 ha    1,606 mil. lei
9. SC MOLTAGRO NATURAL SRL    2.016 ha    1.307 mil. lei
10. SC EROS – N. TITULESCU SA    2.005 ha    1,294 mil. lei
*Date preluate de la APIA Olt

Top 10 fermieri din Mehedinți*

Exploatație    Suprafață    Subvenție
1. SC MANOLO Y ALBERTO SRL    1.457 ha    902.000 lei
2.  SC HASTRO SOVARNA SRL    1.375 ha    815.000 lei
3. SC PRISTOL LAND SRL    1.210 ha    749.000 lei
4. AGRICULTURA MONTECAVALO SRL    1.123 ha    695.000 lei
5. S.C. TRANSPAN  SRL    1.008 ha    624.000 lei
6. SC COSDEN-AGRO SRL    779 ha    482.000 lei
7. TUDOR MIHAI SERV SRL    689 ha    426.000 lei
8. BILCA NICOLAE II    549 ha    340.000 lei
9. SC DILAGRO 2008 SRL    542 ha    335.000 lei
10. SC CALANDRINE SRL    530 ha    328.000 lei
*Date preluate de la APIA Mehedinți

Top 10 fermieri și exploatații din Gorj*

Exploatație    Localitate    Suprafață
1. OBȘTEA PEȘTIȘANI    PEȘTIȘANI    826 ha
2. OBȘTEA BERCEŞTI-VLĂDOI    NOVACI    654 ha
3. OBȘTEA POCIOVALIŞTEA    NOVACI    539 ha
4. VĂDUVA V. VASILE SORIN    NOVACI    533 ha
5. RAGMAN EMIL    PRIGORIA    508 ha
6. PRIMĂRIA COMUNEI    RUNCU    490 ha
7. CONSILIUL LOCAL    TÂRGU JIU    432 ha
8. OBȘTEA MOȘNENILOR SUȘENI MUNTELE STRAJA ȘI GRIVELE    RUNCU    409 ha
9. TABAN GHEORGHE DĂNUȚ    NOVACI    393 ha
10. OBȘTEA CERBUL    NOVACI    343 ha
*Date preluate de la APIA Gorj

Top 10 exploatații din Vâlcea*

Exploatație    Sediu    Suprafață    Subvenție
1. TOPI IMPORT-EXPORT SRL    VÂLCEA    884 ha    397.344 lei           
2. OBȘTEA ORAȘULUI HOREZU    HOREZU    606 ha    1,55 mil. lei                
3. OBȘTEA DE MOȘNENI TITEȘTI SCARA-MAZGAVU    559 ha    1,31 mil. lei
4. OBȘTEA REPEZI FRATOȘTEANU    MALAIA    488 ha    1218466,07
5. SC. AGRONEG PROD SRL    BĂLCEȘTI    474 ha    303708,09                 
6. ASOCIAȚIA CRESC. DE BOVINE HOREZEANCA    HOREZU    443 ha    1,15 mil. lei
7. OBȘTEA MOȘNENILOR BĂRBĂTEȘTI    BĂRBĂTEȘTI    422 ha    1,10 mil. lei
8. CONSILIUL LOCAL GALICEA    GALICEA    413 ha    217.126 lei
9. ASOCIAȚIA VATRA    STOENEȘTI    376 ha    171.243 mil. lei
10. OBȘTEA MOȘNENILOR GREBLEȘTI    CÂINENI    373 ha    918.421 lei
 *Date preluate de la APIA Vâlcea

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS