10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimarii doljeni amână migrația

Primarii doljeni amână migrația

„Aștept să văd ce se întâmplă la CCR. Până atunci, stau în banca mea“, a afirmat unul dintre primarii care, deși fac parte din PNL, au anunțat oficial că susțin PSD. Europarlamentarul Monica Macovei a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională. „Comerțul cu primari înseamnă comerț cu oameni, asta vrea să facă PSD, asta au făcut toate partidele de 25 de ani încoace“, a acuzat Macovei.

Ordonanța de guvern care permite migrația aleșilor locali în 45 de zile fără ca aceștia să-și piardă mandatul i-a lăsat în ceață pe primarii doljeni. În martie 2014, după ruperea oficială a USL, 13 aleși locali PNL și-au declarat public susținerea pentru PSD. Aceștia susțineau că social-democrații continuă proiectele USL în baza cărora au fost aleși. La o zi după adoptarea ordonanței care le permite să se înscrie oficial în PSD, majoritatea nu sunt hotărâți. Nu pentru că și-ar fi schimbat opțiunea, ci pentru că nu știu ce soartă va avea ordonanța. Ambasadele străine au reacționat negativ, iar opoziția a cerut atacarea ordonanței la Curtea Constituțională a României (CCR) și în contenciosul administrativ, prin Avocatul Poporului. Întrebarea pe care și-o pun primarii este: dacă se înscriu în PSD și ordonanța este anulată, ce se va întâmpla cu ei?
„Dacă mă înscriu în PSD? Așteptați și o să vedeți. Eu știu ce am de făcut, am luat decizia de mult timp. Dar, dacă plec, vreau să-mi iau și consilierii. Vom negocia. Nu m-a contactat nimeni de la partide până acum. Este timp destul, 45 de zile. Aștept să văd ce se întâmplă la CCR, ce face Avocatul Poporului. Până atunci, stau în banca mea“, ne-a declarat Sorin Bitoleanu, primarul localității Fărcaș.

„Deocamdată sunt rezervat“

Gheorghe Mungiu, primarul de la Ciupercenii Noi, nu este nici el hotărât. „Sunt nedecis, trebuie să mai analizez situația“, a afirmat acesta. Apoi a revenit: „Clar trec la PSD! Eu am trecut deja de mult. Asta este!”. În schimb, primarul de Bistreț, Cristiana Antonie, susține că nu are nici o problemă cu ordonanța. „Eu nu am nici o problemă să trec la PSD, pentru că cei de la PNL m-au exclus din partid. Acum pot trece cu forme la PSD“, a afirmat aceasta. „Deocamdată nu trec, să vedem și noi ce se întâmplă. Să vedem, nu ne aruncăm cu capul înainte. Dacă ordonanța este legală, voi trece. Dacă nu, voi rămâne așa cum sunt acum“, ne-a precizat Dumitru Marcu, primarul localității Goicea. „Avem 45 de zile să ne gândim. M-au deranjat unele persoane, am scos senatori și deputați. Și acum au impus să nu se voteze un proiect doar pentru că sunt la opoziție. O să găsesc soluția potrivită la momentul potrivit. Sprijin actualul guvern“, a afirmat, la rândul său, Marin Vintilă, primarul din Poiana Mare. „Deocamdată sunt rezervat. Am motivele mele, este opțiunea mea“, a declarat Florea Neacșu, primarul din Gighera. Primarul comunei Călărași, Vergică Șovăilă, a fost exclus din PDL după alegerile europarlamentare. Cu toate acestea, primarul spune că va rămâne independent. Cel puțin pentru o vreme. „La alegerile europarlamentare, șase comune au obținut sub 50%, printre ele fiind și Călărașiul. Au găsit de cuviință să mă excludă. Sunt independent și rămân independent. Aștept să văd cum se orientează ceilalți“, a spus Șovăilă.

„Primarii nu trebuie să mai stea cu mâna întinsă“

Primarul din Băilești, Costel Pistrițu, este categoric: „M-am înscris în PDL în 2008 și rămân aici. Nu voi trece la alt partid“.
Europarlamentarul Monica Macovei a cerut Avocatului Poporului să sesizeze CCR în legătură cu ordonanța care permite aleșilor locali să își schimbe partidul fără să își piardă mandatul. „O lege nu poate fi bună până astăzi, iar 45 de zile legea nu este bună, o suspendăm. Și apoi iar este bună. Asta nu se întâmplă în nici o democrație. Așa ceva nu este constituțional. Este unul dintre argumentele pe care i le-am dat Avocatului Poporului“, a declarat europarlamentarul, după o întrevedere cu Victor Ciorbea, Avocatul Poporului. „Primarii nu trebuie să mai stea cu mâna întinsă la guvern, la miniștri și prefecți. Comerțul cu primari înseamnă comerț cu oameni, asta vrea să facă PSD, asta au făcut toate partidele de 25 de ani încoace“, a mai spus Macovei. La rândul său, Victor Ciorbea a declarat, printr-un comunicat de presă, că analizarea acestei ordonanțe „va constitui o prioritate“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS