7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateServiciile voluntare şi private de pompieri, slab dotate

Serviciile voluntare şi private de pompieri, slab dotate

 

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj atrage atenţia că întâmpină dificultăţi în îndeplinirea misiunilor din cauza dotărilor slabe ale serviciilor voluntare sau private de pompieri. Astfel, serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă se constituie în comune, oraşe şi municipii, în subordinea consiliilor locale. Ele sunt încadrate atât cu personal voluntar, cât şi cu personal angajat. La nivelul judeţului Gorj, sunt constituite 70 de servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă din care 11 sunt dotate cu autospeciale pentru stins incendii. De asemenea, serviciile private pentru situaţii de urgenţă se constituie în cadrul operatorilor economici şi instituţiilor publice, ca servicii proprii şi ca societăţi comerciale prestatoare de servicii. La nivelul judeţului Gorj sunt constituite 11 servicii private pentru situaţii de urgenţă din care nouă sunt dotate cu autospeciale pentru stins incendii. Scopul constituirii acestor servicii este acela de a asigura prima intervenție în situaţii de urgenţă.

Neajunsuri şi disfuncţionalităţi

Potrivit ISU Gorj, serviciul de urgenţă voluntar solicită în sprijin intervenţia serviciilor de urgenţă private şi a celor voluntare cu care a încheiat contracte/convenţii de intervenţie sau, după caz, a serviciilor de urgenţă profesioniste, ori de câte ori amploarea situaţiei de urgenţă depăşeşte capacitatea de răspuns a acestuia.
„În ciuda faptului că se confruntă cu o serie de probleme şi neajunsuri, serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă au participat pe parcursul anului 2014, până în prezent, pe teritoriul judeţului Gorj, la 41 intervenţii în cooperare cu serviciile profesioniste şi cu serviciile private pentru situaţii de urgenţă şi la trei intervenţii singure şi în cooperare cu serviciile private pentru situaţii de urgenţă. Dacă ar fi să amintim cele mai importante şi apăsătoare probleme cu care se confruntă majoritatea serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, acestea ar fi: neîncadrarea pe funcţia de şef serviciu cu personal angajat strict pe situaţii de urgenţă; dotarea insuficientă specifică tipurilor de riscuri identificate la nivelul localităţilor; neîncheierea contractelor şi neasigurarea drepturilor de voluntariat; lipsa conpensaţiilor în bani pentru durata efectivă de lucru prestat la intervenţii şi la celelalte activităţi prevăzute în programul serviciului de urgenţă voluntar. Majoritatea consiliilor locale invocă lipsa fondurilor financiare în vederea realizării acestor neajunsuri“, a declarat Augustin Malacu, reprezentant al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj.

Eugen Măruţă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS