15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZiua Limbii Române se sărbătoreşte pe 31 august

Ziua Limbii Române se sărbătoreşte pe 31 august

31 august este o zi specială pentru cei care simt şi vorbesc româneşte, este Ziua Limbii Române. Pilon al identităţii şi fiinţei naţionale, limba română a fost şi rîmâne factorul coagulant al poporului român de-a lungul istoriei şi unul dintre elementele care marchează apartenenţa la spiritualitatea românească.
Limbă maternă pentru circa 30 de milioane de vorbitori, dintre care aproape o treime trăiesc în afara graniţelor ţării, româna a început să devină o realitate cotidiană în marile oraşe ale Europei.
Prezenţa vorbitorilor de limbă română care trăiesc, muncesc, studiază sau călătoresc în străinătate dă o dinamică nouă limbii române şi o face cunoscută. Evenimentele culturale şi sociale organizate de către Ambasada României în Marea Britanie, împreună cu Institutul Cultural Român din Londra şi cu organizaţiile şi asociaţiile româneşti din Regatul Unit, sunt menite a păstra şi a promova limba română în spaţiul britanic care reprezintă, la rândul său, o cultură şi o civilizaţie străveche ce au influenţat evoluţia umanităţii.
În acest efort de păstrare a limbii române, şcolile, biserica şi mass-media joacă un rol extrem de important, deoarece pentru românii din afara graniţelor limba română reprezintă zestrea identitară rădăcinile, legătura cu ţara şi cu istoria noastră multimilenară. De aceea, cunoaşterea limbii române de către copiii noştri care s-au născut sau trăiesc în afara graniţelor este nu doar o necesitate, ci şi un drept al lor, şi o datorie a părinţilor faţă de generaţiile tinere. O datorie faţă de trecut şi faţă de viitorul nostru, ca români.
Ziua Limbii Române este o ocazie de a ne aminti că „Limba noastră-i o comoară în adâncuri înfundată/Un şirag de piatră rară, pe moşie revărsată/Limba noastră-i foc ce arde/Doina dorurilor noastre….”. A sărbători Limba Româna, vorbind-o, înseamnă a ne manifesta, în tumultul vieţii cotidiene, mândria şi demnitatea de a fi român.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS