12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNumăr record de salvări montane în luna august

Număr record de salvări montane în luna august

Salvamontiştii gorjeni au avut parte de o lună grea în august. Deşi pentru foarte mulţi este vacanţă, pentru angajaţii Serviciului Public al Salvamont şi Salvaspeo Gorj, din subordinea consiliului judeţean, august a fost cea mai grea lună de până acum, cu un număr record de intervenţii. Majoritatea au avut loc în zona montană a judeţului Gorj sau a fost vorba de misiuni comune cu salvamontişti din Hunedoara sau din alte judeţe. Zonele principale de intervenţie pentru salvare de turişti sau alte persoane rătăcite au fost Munţii Parâng şi Vâlcan. Aproape că nu a existat zi în care salvamontiştii gorjeni să nu fie solicitaţi prin serviciul unic de urgenţă 112 să intervină fie singuri, fie alături de poliţişti sau jandarmii montani din Rânca pentru a salva vieţile semenilor lor. Potrivit lui Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Public al Salvamont şi Salvaspeo Gorj, luna nu este încă încheiată şi este posibil ca numărul solicitărilor să crească şi să continue să se menţină la un nivel ridicat şi în primele două săptămâni din luna septembrie.

Peste 50 de persoane salvate

Şeful salvamontiştilor gorjeni a precizat că peste 50 de persoane au fost salvate, recuperate de pe munte sau au primit prim ajutor medical de la salvamontişti gorjeni în luna august. Potrivit lui Sabin Cornoiu, este cel mai mare număr de salvări într-o lună din istoria Salvamont Gorj.
„Nu ne-am mai confruntat cu atâtea solicitări într-o singură lună. Şi nu a fost vorba de simple apeluri sau de deplasări pentru a coborî în zonele locuite diferite persoane rătăcite. În multe situaţii a trebuit să planificăm în detaliu fiecare deplasare şi să luăm cea mai bună decizie în ceea ce priveşte traseul, echipamentul, să evaluăm cât mai repede şi corect fiecare situaţie şi să identificăm şi mai repede locul unde se afla persoana sau persoanele respective. Norocul acestora a fost că noi ştim foarte bine toate traseele şi zonele foarte puţin frecventate de turişti şi câteva repere ne-au fost uneori suficiente pentru a localiza rapid persoana care a cerut ajutor. Acum sunt şi aplicaţii care pot uşura efectiv intervenţia la locul faptei, cum se spune. În toate cazurile a fost decisiv modul în care au cooperat turiştii şi au ştiut să explice unde sunt sau să aproximeze o anumită situaţie sau locaţie. Şi de ei depinde rapiditatea intervenţiei noastre. Oamenii au început să cunoască muntele, dar acest lucru nu este suficient. Dintr-o bătălie om-munte, muntele câştigă, pentru că forţele sunt inegale. De aceea există salvamontiştii, întrucât sunt echipe special pregătite să se confrunte cu anumite situaţii-limită şi ştiu cum să le abordeze şi cum să le insufle curaj sau chiar viaţă victimelor. E nevoie de salvamontişti tot timpul, nu să ne aducem aminte de ei doar când apar situaţii-limită. Uneori, eu şi colegii mei intervenim acolo unde poate nu reuşeşte să intervină nimeni“, a spus Sabin Cornoiu, şeful Salvamont Gorj. Salvamontiştii gorjeni au intervenit la sfârşitul lunii iulie chiar şi pentru salvarea victimelor viiturii produse pe râul Gilort, în localitatea Novaci.

Ultimul rătăcit a fost găsit ieri

Ultima persoană salvată de pe munte de către salvamontişti a fost un tânăr din Hunedoara. Echipe de salvamontişti din Gorj şi Hunedoara au desfăşurat ieri o acţiune de căutare a unei persoane rătăcite în munţii Vâlcan. Persoana rătăcită este din Uricani, a urcat luni pe munte şi seara nu s-a mai întors acasă. Salvamontiștii hunedoreni au cercetat zona şi, pentru că persoana nu a fost găsită, au solicitat echipei Salvamont Gorj extinderea căutărilor şi pe partea montană a Vâlcanului din judeţul Gorj.
„Astfel de cazuri sunt destul de frecvente, ultimul în urmă cu două săptămâni, soluţionat cu bine de salvamontiştii din cele două judeţe. Cel pe care l-am salvat acum este Samuel Muth, de 21 ani, din Uricani. A fost găsit de echipele comune de căutare ale Salvamont Gorj şi Salvamont Hunedoara, fără probleme medicale. Apelul a fost trimis luni seară, iar tânărul a fost recuperat de pe munte marţi, la ora 12.00“, a precizat Sabin Cornoiu, şeful Salvamont Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS