11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTrimis în judecată pentru că a mituit un medic

Trimis în judecată pentru că a mituit un medic

Un bărbat din Ţânţăreni, Gorj, a fost trimis în judecată pentru mituirea unui medic membru al Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap. Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, Gheorghe Burducea venise la comisie cu soţia sa, grav bolnavă şi care nu se putea deplasa, pentru reînnoirea certificatului de handicap. Bărbatul a introdus, în dosarul cu documentele medicale, un plic în care se afla suma de 100 de lei. Medicul Dana Coneru, membru al Comisiei, a primit dosarul cu tot cu plic în faţa sediului instituţiei, fiind rugată să acorde un aviz favorabil, bolnava aşteptând în maşină în faţa clădirii. Planurile bărbatului nu au avut însă efectul scontat, medicul Dana Coneru respingând imediat propunerea de a primi mită şi i-a precizat mituitorului că va aplica prevederile legale fără nici un fel de stimulente. Doctoriţa este membru al Comisiei pentru evaluarea persoanelor adulte cu handicap, care funcţionează în cadrul Consiliului Judeţean Gorj.

A anunţat paza

Când a descoperit că i se oferă mită, doctoriţa a sesizat paza instituţiei, iar la faţa locului a sosit un echipaj de poliţie. „În timp ce îşi desfăşura activitatea de evaluare a pacienţilor a fost abordată de Burducea Gheorghe care o însoţea pe soţia sa, solicitându-i să o examineze, apoi i-a predat dosarul medical în vederea evaluării acesteia, oferindu-i într-un plic o sumă de bani. După ce a luat dosarul din autoturism şi l-a prezentat, în momentul deschiderii, pentru a verifica actele medicale, martora observând plicul în care se afla suma de bani pe care inculpatul o introdusese inţial, a aruncat dosarul din mâini, spunându-i inculpatului să-i fie ruşine că nu primeşte aşa ceva şi să aducă bolnava în clădire pentru a fi evaluată“, se precizează în rechizitoriul de trimitere în judecată întocmit de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj. Mituitorul şi-a recunoscut fapta şi va fi judecat la Tribunalul Gorj. Membrii Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap au fost mai tot timpul în atenţia organelor de anchetă şi supuşi ispitelor. Probleme cu mita a avut şi fostul şef Radu Coiculescu, care a scăpat de închisoare la ultima instanţă. Şi alţi membri ai Comisiei au fost judecaţi în acelaşi dosar cu Radu Coiculescu.

Fosta preşedintă a Comisiei, judecată pentru conflict de interese

De asemenea, altă preşedintă a Comisiei, medicul Carmen Mocioi, e acuzată că i-a făcut persoane cu handicap cu acte-n regulă pe cei doi socri, dar şi pe mama sa, cărora le-a întocmit certificate de încadrare în grad de handicap. Cei trei au încasat peste 70.000 de lei din astfel de indemnizaţii. Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis trimiterea medicului Carmen Mocioi în judecată pentru şase infracţiuni de conflict de interese. Inculpata, în calitate de medic şi preşedinte al Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap, aflată în subordinea Consiliului Judeţean Gorj, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, pe care le avea ca funcţionar public, a participat la luarea deciziilor privind încadrarea în grad de handicap pentru C.M. (mama sa), M.M. (soacra sa) şi M.D. (socrul său), semnând, totodată, certificatele de încadrare în grad de handicap şi documentele de evaluare medicală. Prin încadrarea lor în grad de handicap, mama şi socrii inculpatei au beneficiat de drepturile şi accesibilităţile prevăzute de lege, respectiv de indemnizaţie lunară, buget complementar şi indemnizaţie de însoţitor. C.M. (mama sa) a încasat prestaţii sociale în valoare totală de 28.869 de lei (pentru perioada august 2012 – mai 2014), soacra sa M.M., în valoare de 24.215 lei (pentru intervalul august 2011 – iulie 2012), iar socrul său M.D. suma de 18.110 lei (pentru perioada decembrie 2012 – august 2013). Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările şi au dispus, pe 1.07.2014, trimiterea în judecată a inculpatei Mocioi Carmen Simona, sub aspectul săvârşirii a şase infracţiuni de conflict de interese. Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Târgu Jiu“, potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS