10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateImpozitul la CAS, mai mare decât veniturile

Impozitul la CAS, mai mare decât veniturile

Un bărbat de 57 de ani, din Tismana, Gorj, datorează statului 2.000 de lei, pentru că este beneficiar de dividente, în calitate de membru al unei obşti din localitate. Cornel Chiţiba, persoană cu grad de handicap I, a primit 50 de lei dividende an de an, în ultimii patru ani. Pentru venitul încasat, Agenţia Judeţeană a Finanţelor Publice Gorj i-a calculat un impozit datorat Casei de Asigurări de Sănătate în valoare de 2.000 de lei, potrivit legislaţiei în vigoare. Bărbatul este imobilizat într-un cărucior cu rotile şi nu se poate deplasa pentru a putea să muncească, în condiţiile în care venitul lunar pe care îl are este de doar 291 de lei, indemnizaţia acordată de stat persoanelor cu handicap. Banii respectivi nu îi ajung nici măcar pentru medicamente, facturi sau traiul de zi cu zi, dar să mai achite dările pe care statul i le pune acum în spate, pentru un venit anual nesemnificativ.

A rămas fără speranţă din cauza unei legi inumane

„Recent, mi-a venit de la Finanţe o înştiinţare să plătesc peste 2.000 de lei, bani care reprezintă calculul CAS pentru veniturile încasate pe ultimii patru ani. Când am întrebat ce venituri, mi-au spus că figurez cu dividende de la obşte. Eu am primit 40 de lei într-un an, 60 de lei în alt an, media este undeva de 50 de lei pe an. Mi-au spus că există o lege care calculează CAS-ul la venitul minim lunar şi că aşa s-a ajuns la această sumă fabuloasă, chiar dacă eu încasam 40 de lei pe an, adică trei lei pe lună. Este o aberaţie! Să-mi calculeze la venitul încasat cei 5,5%. Nu se poate. Eu nu pot să dau aceşti bani, pentru că nu am de unde. Am doar 291 de lei pe lună. Banii abia îmi ajung să trăiesc. Sunt singur, trebuie să plătesc dările, trebuie să mănânc. E inuman!“, a spus Cornel Chiţiba, un cetăţean invalid, care este obligat de stat să plătească impozite mai mari decât veniturile pe care le încasează. Situaţia lui Cornel Chiţiba este disperată, întrucât a fost părăsit de soţie şi nu are nici un ajutor. Singurul copil a plecat cu familia la muncă în străinătate. Primăria Tismana i-a oferit lui Cornel Chiţiba un asistent personal, pentru a-l ajuta la nevoie.

Funcţionarii recunosc că e vorba de aberaţii legislative

Daniel Bondoc, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj, a declarat că există şi alte cazuri similare şi că legislaţia are prevederi aberante, în ceea ce priveşte anumite tipuri de venituri şi contribuabili.
„Sunt, într-adevăr, aberaţii legislative. Mai avem şi alte situaţii. Aşa spune legea şi cred că ar trebui să existe amnistii fiscale pentru aceste persoane. ANAF-ul este cel care intervine în aceste situaţii, iar domnul Chiţiba este posibil să se trezească cu executări silite pentru că el figurează cu o datorie către stat care trebuie recuperată. Pot să-l asigur că va beneficia în continuare de reţete gratuite, pentru că am cerut medicilor să facă diferenţa între datoriile către stat ale unui asigurat şi nevoia de tratament a bolnavului“, a menţionat Daniel Bondoc, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj. Cornel Chiţiba are un picior amputat deasupra genunchiului, iar la celălalt – laba piciorului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS