16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateClădirile vechi ale Băniei, în voia sorții

Clădirile vechi ale Băniei, în voia sorții

\n

Pe aproape orice stradă din Craiova ai merge, este imposibil să nu-ți atragă atenția măcar un imobil, un mic palat, o locuință particulară cu un șarm aparte, care surprind și încântă. Bijuterii arhitecturale, amintiri ale trecutului sunt la tot pasul, însă puține dintre ele mai au strălucirea de altădată. Nu sunt multe clădiri monument istoric ale căror actuali proprietari să aibă resursele necesare pentru a le reda aspectul de odinioară. Casa Gabroveanu de pe strada Iancu Jianu, nr. 10, este unul dintre edificiile care atrag încă atenția prin aspectul lor deosebit. Este sediul unei bănci, iar cei care îi trec pragul nu au cum să nu fie cuceriți de frumusețea sa. Detaliile exterioare, ușile masive cu tot felul de motive, vitralii, o scară interioră ce amintește parcă de vremurile trecute, când era mângâiată de poalele rochiilor lungi ale doamnelor, sunt imagini care îți taie respirația. Te bucuri pentru că în acest spațiu poți să regăsești aerul Craiovei de odinioară. Încântarea este știrbită însă de alte imagini, ale altor case monument istoric în curțile cărora cresc în voie ierburi înalte ce încearcă să ascundă rănile pricinuite de trecerea timpului și nepăsare, tencuielile căzute, ferestrele sparte.

Istoria, încotro?

Pe bulevardul Nicolae Titulescu, nr. 10, este o altă clădire impresionantă, Casa Verdeșteanu. O plăcuță de pe perete ne semnalează că avem în față o clădire monument istoric. Deși este vizibil afectată de trecerea timpului, pereții exteriori se încăpățânează să păstreze pe alocuri urme ale frumoaselor decorațiuni realizate de arhitecți vestiți, care în ultimul deceniu al secolului al XIX-lea veneau în Cetatea Banilor spre a-și pune amprenta asupra clădirilor impresionante care se ridicau în urbe. Tencuiala căzută de pe unii pereți lasă să se vadă cărămida. Cu totul alta era imaginea sa cu ani în urmă. „Casa Verdeșteanu, construită în ultimul deceniu al secolului al XIX-lea, cu frumoase picturi interioare pe pereți și plafoane de Francisc Tribalski“, aceasta este descrierea pe care o găsim în lucrarea „Craiova. Amintirile orașului“ de Paul Rezeanu. O informație succintă despre un imobil impresionant. Puține sunt și informațiile care vin din partea Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Dolj. Aflăm doar date despre ridicarea construcției, care ar fi avut loc între anii 1890-1895, și cam atât.
Poveștile se pierd în timp, bijuteriile arhitecturale încearcă cu disperare să reziste. Se luptă cu lipsa banilor actualilor proprietari, lipsa interesului celor care ar putea investi în imaginea lor. Câte un afiș care anunță intenția proprietarului de a vinde sau închiria flutură în bătaia vântului, este ultimul lor strigăt de salvare.
Mai au încă puterea să trezească amirația printre trecătorii cu înclinație spre frumos, dar îi și întristează cu starea lor.
Multe și-au pierdut complet frumusețea în timp și atunci când nu-și mai găsesc locul printre construcții moderne sunt făcute una cu pământul, așa cum s-a întâmplat cu Casa Coțofeanu, care apare încă pe lista monumentelor istorice a Institutului Național al Patrimoniului. „Casa Coțofeanu, clădire pe două nivele, a fost construită la începutul secolului al XIX-lea de familia Coțofeanu și reparată ultima dată în 1896. A fost demolată ilegal în 1992“ , se notează în lucrarea „Craiova. Amintirile orașului“.
Mărturii ale trecutului sunt la tot pasul. Sperăm să le regăsim și peste ani, iar imaginea lor să ne cucerească, nu să nască tristeți și regrete sau, mai rău, să figureze doar cu numele pe o listă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS