3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTârgu-Jiu: Experţi ai UNESCO, evaluează operele lui Brâncuşi

Târgu-Jiu: Experţi ai UNESCO, evaluează operele lui Brâncuşi

O echipă de experţi din cadrul UNESCO este aşteptată, săptămâna viitoare la Târgu Jiu pentru a evalua Ansamblul „Calea Eroilor”, realizat de sculptorul Constantin Brâncuşi.

Comisia UNESCO va evalua la faţa locului atât operele, cât şi modul în care autorităţile locale se implică în punerea în monitorizarea, conservarea şi punerea în valoare a operelor care compun ansamblul construit de Constantin Brâncuşi în perioada 1937 – 1938. Din acesta fac parte: Masa Tăcerii, Aleea Scaundelor, Poarta Sărutului şi Coloana Infinitului. De asemenea, în Calea Eroilor intră şi Biserica Sfinţii Apostoli, precum şi cele două mari parcuri din municipiu.
Autorităţile vor să modernizeze şi să pună în valoare întreaga Axă „Brâncuşi”, în cadrul unui amplu proiect cu finanţare europeană, evaluat la câteva sute de milioane de euro. Experţilor de la UNESCO le vor fi prezentate toate planurile municipalităţii care vor urmări pe lângă modernizarea părţii centrale a oraşului şi punerea în valoare a Ansamblului „Calea Eroilor”, astfel încât acesta să poată beneficia în mod real de pe urma includerii pe Lista patromoniului mondial protejat de UNESCO.

Iulia Vână, viceprimarul municipiului Târgu Jiu, a declarat că nu mai există niciun fel de impedimente în înscrierea operelor brâncuşiene în Patrimoniul Mondial protejat de UNESCO. Vizita experţilor este o etapă premergătoare şi obligatorie înaintea analizei dosarului care a fost depus de România, prin Ministerul Culturii, la organizaţia cu sediul în Paris. „Ne aflăm într-un moment de aşteptare a verdictului. Comisia de la UNESCO va veni să îl vadă pe Brâncuşi la el acasă şi vom acorda toată asistenţa necesară. Începutul anului 2015 va aduce Ansamblul în Patrimoniul Mondial al UNESCO. Suntem siguri că rezultatul va fi pozitiv. Noi îi aşteptăm pe experţi. Noi pe 17 august vom organiza o sesiune de comunicări ştiinţifice dedicată includerii în 2015 a Ansambului de la Târgu Jiu în Patrimoniul UNESCO. Mizăm şi pe participarea membrilor Comisiei la manifestările respective”, a precizat Iulia Vână, viceprimarul municipiului Târgu Jiu. România a mai avut o iniţiativă de a include operele brâncuşiene în Patrimoniul Mondial al UNESCO în 1991, însă proiectul a fost


Editor: Anca Dumitraşcu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS