24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO craioveancă, prima admisă la Academia de Poliție

O craioveancă, prima admisă la Academia de Poliție

http://www.youtube.com/watch?v=thaW5mXIHO0

Prima candidată admisă la Academia de Poliție din București este o tânără din Craiova. Ruxandra Bică este absolventă a Colegiului Național „Frații Buzești“ din Craiova și a depus eforturi foarte mari pentru că și-a dorit, încă din ultimul an de liceu, să fie un ofițer de succes.

O tânără slăbuță, cu un zâmbet cald, dar cu o voință de fier, așa este Ruxandra Bică. În liceu a urmat specializarea Matematică-Informatică, dar nu s-a gândit la o carieră în acest domeniu. Inițial și-a dorit să urmeze Facultatea de Drept din Craiova, dar în ultimul an de liceu a aflat că această specializare o poate urma și în cadrul Academiei de Poliție. Se întâmpla în anul școlar 2012-2013. „Mi-am dorit să urmez Facultatea de Drept din Craiova, dar voiam să fiu și polițistă. În ultimul an de liceu am aflat că se poate face această specializare și la Academie și atunci am zis că asta este combinația perfectă“, a spus Ruxandra.
Probele sportive au fost însă, pentru prima sesiune de admitere susținută de Ruxandra, cea mai grea încercare și au constituit motivul eșecului. „Fiind absolventă a Colegiului Național «Frații Buzești», eu am făcut ca sport citit-viteză, și pregătirea pentru probele sportive a fost o provocare în sensul că nu aveam o musculatură bine dezvoltată. Anul trecut nu am reușit să ating baremul pentru aruncarea mingii medicinale, dar am hotărât să încerc a doua oară și să profit la maximum de anul pe care îl avea la dispoziție. Sună ușor când spui viteză pe 50 de metri, rezistență 1.000 de metri și aruncarea mingii medicinale, dar mi-am dat seama că este foarte greu abia când am început să le lucrez pentru că trebuie să ții cont de anumite reguli ca să poți obține rezultatul. Nu e ceva atât de simplu“, a spus Ruxandra.

A strâns din dinți, a plâns, dar a mers mai departe

Pregătirea sportivă nu a fost însă deloc ușoară. A avut alături un profesor de sport și un psiholog care a ajutat-o să se pregătească și fizic, și psihologic, dar care spune că, pentru a atinge performanța din acest an, Ruxandra a avut momente în care a plâns și a strâns din dinți. „Psiholog fiind, m-am ocupat personal de trăiri, de emoții, de toate stările prin care ea trece. Era o fire în mare parte emotivă. Toți suntem emotivi când participăm la un asemenea examen, pentru că și eșecul ne marchează puternic. Din punct de vedere al rezistenței fizice am întâmpinat foarte multe probleme și de aceea am început pregătirile în sala de forță, cu exerciții pentru brațe, antebrațe, spate, umeri pentru că nu exista posibilitatea să depășească limita de șapte metri la aruncarea mingii medicinale. Din primavară am ieșit pur și simplu în teren, la alergare, și am făcut pantă, pantă în teren accidentat, pantă în teren drept, trepte, lucru în nisip, adică alergare cu poziție de plecare, rezistența și viteza în nisip. Cu o fată se lucrează foarte greu, dar când există pasiune și din partea ei, și chiar a existat o dorință extraordinară de a reuși, lucrurile merg mai bine. Nu a fost ușor. A strâns din dinți de foarte multe ori, a plâns, dar a mers mai departe și rezultatele se văd. În prezent este un om foarte puternic și determinat“, a spus George Vâlceleanu, psiholog clinician. Odată ce a trecut de probele fizice, cele scrise nu au mai fost o problemă. Ruxandra a obținut, după pregătirea cu profesorii de la clasă, cele mai mari note. „Am obținut media 9,70. Am luat două note de 10, una la proba de limba și literatura română-gramatică și una la limba engleză, și 9,10 la istorie“, a spus tânăra.

„Voi fi fericită făcând ceea ce îmi place“

Acum Ruxandra se pregătește ca din toamnă să înceapă cursurile Academiei de Poliție, care o vor ajuta să-și descopere aptitudinile pentru domeniul în care va activa ca ofițer. „Ca toți ofițerii, îmi doresc să fiu cât mai bună și să ajung cât mai sus. Asta înseamnă multă muncă. Mi-ar plăcea foarte mult, fiindcă am intrat la secția de Drept, să fac carieră în procuratura militară sau la investigația fraudelor economice, am ales-o fiindcă îmi oferă multe posibilități. Vreau să văd însă și în ce domenii am aptitudini și să le fructific în slujba țării noastre“, a spus Ruxandra.
Chiar dacă este o profesie destul de grea, are încredere că va avea succes. „Întotdeauna am spus: vreau, pot și am să reușesc. Pentru toate fetele care vor o carieră în acest domeniu, trebuie mult efort. Eu zic că este un domeniu care merită. Cred că voi fi fericită făcând ceea ce îmi place“, a spus tânăra. Pentru carieră s-a pregătit nu numai fizic, în anul care a trecut până să fie admisă, ci a folosit timpul și pentru a învăța încă două limbi străine.
„Pe lângă pregătirea fizică, am reușit să învăț limba germană și limba rusă nivel începător. Limba germană mi-am dorit de mult să o studiez, dar nu am găsit timp. În liceu am studiat franceza, iar limba rusă am considerat că este o opțiune foarte bună, având în vedere poziția geostrategică a României, care are trei sferturi de graniță cu vorbitori de limbi slave. Nu cred că poți ancheta un suspect dacă el vorbește cu ceilalți oameni sau cu avocatul său în rusă. Am ajuns astfel să știu engleză, franceză, dar și germană și rusă, pe care le voi perfecționa pe parcurs“, a spus Ruxandra. Are și modele pentru cariera sa. Primul este bunicul său, care i-a și insuflat respectul pentru haina de ofițer, iar apoi sunt cadrele didactice și ofițerii de succes.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS