17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRestanţierii pot rămâne fără apă caldă

Restanţierii pot rămâne fără apă caldă

Preţul gigacaloriei în Craiova nu se scumpeşte în sezonul rece 2014-2015, dă asigurări administratorul SC Termo Craiova SRL, Mihail Neaţu. Acesta susține că locatarii din peste 1.200 de scări de bloc nu mai aşteaptă zeci de minute să vină apa caldă la robinet, pentru că beneficiază acum de apă caldă recirculată. La începutul anului doar 400 de scări erau în această situație. Cât despre asociaţiile care nu au plătit în acest an nici măcar un leu furnizorului de căldură, acestea riscă să rămână fără apă caldă cât de curând.

Maria Cernătescu: Să începem cu partea bună a lucrurilor. V-ați „lăudat“, să zic așa, cu un lucru care mi se pare normal să se întâmple – modernizarea rețelelor de apă caldă și căldură și mai ales punere în funcțiune a conductelor pentru apa recirculată. Ce s-a modernizat, fiindcă am văzut că echipele Termo au lucrat prin cartierele orașului în ultimele luni?
Mihail Neațu: S-au modernizat rețelele de apă caldă și căldură. Am triplat numărul de scări de bloc care beneficiază de recircularea apei calde. Am înlocuit kilometri întregi de conducte care transportă apă caldă recirculată, dar și agent termic, și le-am izolat. Erau neschimbate de 30-40 de ani. Aveam la începutul anului în jur de 400 de scări de bloc care beneficiau de apă caldă recirculată, în acest moment trecem de 1.200 de scări de bloc. Acum, apa caldă vine la robinet într-un timp mult mai scurt pentru acești proprietari. Vă pot da exemple blocurile B8-B23 din cartierul George Enescu, blocurile M-M6 din cartierul Calea București, blocurile 2-27 din cartierul Brazda lui Novac, şi lista este mult mai mare. Aici s-a pus în funcţiune recirculanta. Șantierele vor fi închise cel târziu pe 1 octombrie anul acesta, după care ne pregătim de sezonul rece.

M.C.: Modernizare, cheltuieli… Dar banii de la asociațiile de proprietari cum îi recuperați?
M.N.: Avem asociații care nu ne-au plătit un leu anul acesta. Eu îi înțeleg pe oameni că au probleme, că au situații economice grele, dar atâta timp cât nu se plătește nici măcar un leu, cred că este vorba de rea-voință. Eu nu pot să cred că nimeni nu a venit să plătească. Asociaţia nr. 14 Romanescu de exemplu, în acest an a beneficiat de servicii în valoare de 384.000 de lei și a achitat 10.800 de lei. Am demarat procedurile legale, tot ce se poate face pentru recuperarea datoriile. De asemenea, avem Asociația nr. 24 Craiovița Nouă, care a plătit de la începutul anului și până acum 2.500 de lei. Sunt asociații care până pe 30.06 2014 au plătit către Termo zero lei, de exemplu Asociația nr. 2 Horezu, blocul T7 Lăpuș-Argeș și Asociaţia nr. 15 Eroilor din Valea Roșie. Suntem puși în situația ca în perioada următoare să nu le mai furnizăm servicii acestor asociații. În viitorul foarte apropiat le vom sista furnizarea apei calde. Refuz să cred că aceste asociaţii nu au încasări. Când proprietarul merge şi plăteşte întreţinerea, o parte din acea sumă revine Termo. Dar reprezentanţii asociaţiilor îşi prioritizează plăţile după cum sistează furnizorul serviciile. Cei de la gaze sau energie electrică nu discută cu ei, acum a început să aplice această metodă şi furnizorul de apă.

M.C.: Ce se mai întâmplă cu acea preluare a SC Termo Craiova SRL de către Complexul Energetic, care a tot fost amânată? A avut loc și nu știm noi, s-a renunțat la această preluare?
M.N.: Nu se poate spune că nu va mai avea loc. Se amână din cauza unor lucruri care nu ţin de cele două părţi. A fost, la un moment dat, o problemă, când Fondul Proprietatea, care este acţionar la Complex, s-a opus, este vorba de schimbări de patrimoniu. Mai este vorba şi de acele datorii istorice, iar CEO trebuie să-şi constituie provizioane pentru că nu poate recupera de la noi banii. Avem de plătit două milioane de lei pe lună numai penalităţi. Datoria noastră către Complex este de peste douăzeci de miliarde de lei. Dacă are loc absorbţia, am fi ambele instituţii sub aceeaşi pălărie. Ei plătesc impozite pe venituri pe care nu se ştie dacă le vor încasa vreodată, ele sunt doar pe hârtie. Noi am constituit acum provizioane de 60 de miliarde pentru clienţii incerţi, iar pentru datoriile pe care le au asociaţiile, peste 1.500 de miliarde de lei.

M.C.: Să vorbim şi despre asociaţiile de proprietari bune-platnice, pentru că sunt şi astfel de asociaţii…
M.N.: Sunt şi astfel de asociaţii, spre exemplu Asociaţia nr. 2 Electroputere – care a plătit o factură de 26.000 de lei, Asociaţia nr. 2 Vasile Conta – care a avut o sumă totală a facturilor de 140.000 de lei şi a plătit peste 131.000 de lei.

M.C.: Am auzit pe la asociaţiile de proprietari că puneţi camere de luat vederi în punctele termice. Vă sunt de folos sau este o cheltuială în plus?
M.N.: S-au pus camere de luat vederi doar în punctele termice automatizate, PT-urile care sunt deservite de personal uman nu au camere de luat vederi. Acestea ajută pentru funcţionarea acelui dispecerat de care vorbeam, dar şi pentru partea de antiefracţie, pentru că am avut două puncte termice sparte, iar acolo nu este de joacă. Este vorba de siguranţa cetăţeanului, pentru că nu ştii cine intră, manevrează instalaţiile şi se poate întâmpla orice.

M.C.: Tot aţi amintit de acel dispecerat… Cu ce îi ajută pe craioveni, cu ce le influenţează facturile?
M.N.: Este un dispecerat cu un program gen SCADA (Monitorizare, Control şi Achiziţii de Date – Supervisory Control And Data Acquisition), cum este în energie, unde ai în timp real informaţii asupra presiunii, temperaturilor exterioare şi de livrare a agentului termic, în aşa fel încât oricând să poţi regla automat graficul de distribuţie al agentului termic. O bună reglare a graficului în funcţie de temperaturile exterioare asigură un echilibru între partea economică şi partea de confort a cetăţeanului. Graficul va fi uniform pe toată Craiova.

M.C.: S-a întâmplat să anulaţi sau să rectificaţi facturi la energia termică pe care le-aţi emis iarna trecută, pentru că ştim că a fost un întreg scandal?
M.N.: Atâta timp cât calculul este făcut de persoane este normal să se mai şi greşească. Ne-am autosesizat, am verificat consumurile şi ne-am dat seama că este ceva în neregulă. Este normal ca în 400 de asociaţii să-ţi mai scape ceva. Poate nu s-a făcut citirea corect, poate s-a introdus eronat o dată… Da, acolo unde a fost cazul am făcut şi rectificări. Unde s-a greşit, s-a rectificat, iar fetele care lucrează la facturare chiar muncesc. A fost, de exemplu, un caz când, din greşeală, în loc de 48 de gigacalorii, angajata a tastat 88 de gigacalorii.

M.C: Aţi renunţat la proiectul citirilor de la distanţă a gigacalorimetrelor?
M.N.: Nu, dar deocamdată nu se poate aplica din lipsa fondurilor.

M.C.: Este posibil ca din această iarnă să crească preţul la gigacalorie?
M.N.: Până în acest moment nu s-a pus această problemă. Îi asigur pe craioveni că în iarna 2014-2015 preţurile vor rămâne aceleaşi.

M.C.: Se mai debranşează craiovenii? Câte debranşări au fost în acest an?
M.N.: Au fost mult mai puţine debranşări decât anul trecut. Termo le dă doar un aviz de debranşare proprietarilor, însă mulţi vin şi ne anunţă că s-au debranşat, atât. Noi nu ştim să convieţuim într-un condominiu. Se ajunge la un dezechilibru al blocului. Instalaţia a fost proiectată iniţial la o anumită capacitate, dar dacă doi-trei proprietari s-au debranşat şi nu au făcut echilibrarea hidraulică, îi afectează pe vecinii rămaşi pe sistemul centralizat de încălzire.

M.C.: Ce s-a întâmplat cu penalizările pe care Legea nr. 175 le desfiinţa? Au fost şi în Craiova proprietari care au făcut împrumut la bancă să-şi plătească restanţele, ca să fie scutiţi de penalităţi, după care au avut surpriza să li se spună că Termo nu şterge acele penalităţi. Ce s-a întâmplat?
M.N.: S-a rezolvat acea problemă, penalităţile au fost şterse. Unde nu s-au şters, asociaţiile au mers în instanţă, unele au câştigat, altele nu. Decizia instanţei rămâne supremă, nu comentez eu.

M.C.: Vă judecaţi cu fostul director, care consideră că a fost disponibilizat abuziv, s-a finalizat procesul. Am putea avea surpriza ca, aşa cum s-a mai întâmplat la alte instituţii subordonate administraţiei locale, să ne trezim în câteva săptămâni cu doi directori la Termo?
M.N.: Nu, postul de director general nu mai există în societatea noastră. Fostul director trebuie să ne restituie banii pe care i-a încasat ilegal, atât ca director general, cât şi ca administrator, plus tichete de masă şi tichete-cadou.

M.C.: Cât câştigaţi din funcţia pe care o ocupaţi în prezent?
M.N.: Eu nu am voie să am un salariu mai mare decât viceprimarul oraşului. Am, de la 1 iulie, un venit de 5.200 de lei brut, nu am voie să beneficiez de tichete-cadou sau alte venituri de la SC Termo SRL.

M.C.: Nu sunt prea mulţi directori la SC Termo SRL?
M.N.: Nu. Sunt trei directori, de fapt este un administrator, doi directori – cel tehnic şi cel comercial – şi un contabil-şef.

M.C.: Conductele care trec prin apartamentele craiovenilor sunt proprietatea lor, sunt proprietatea Termo? Dacă este o avarie, proprietarul trebuie să se descurce, dar dacă anulează aceste conducte este ilegal, că nu-i dă voie Termo?
M.N.: Responsabilitatea şi proprietatea este a proprietarilor. Nu pot tăia conductele în apartamentele proprii pentru că provoacă o dezechilibrare a sistemului, îi afectează pe ceilalţi vecini şi chiar blocurile învecinate.

M.C.: Referitor la cele întâmplate iarna trecută, mai consideraţi că sunt de vină asociaţiile de proprietari?
M.N.: În urma acelei „supărări” au ieşit la iveală foarte multe nereguli făcute de asociaţiile de proprietari. Au fost şi cazuri în care s-a umblat la aparatele noastre. Şi cazuri în care noi emiteam o factură de X lei pentru o asociaţie de proprietari, iar aceasta repartiza o factură de Y lei, urmând ca diferenţa să ajungă unde? Dar ce s-a întâmplat anul trecut în iarnă nu pot să spun că nu este şi din vina noastră, nu disculp nici Termo.

M.C.: Aţi venit dintr-un cu totul alt domeniu, cum este să fii administrator la Termo?
M.N.: Este o provocare. Cred că am făcut faţă până acum. Am venit din privat, unde lucrurile se mişcă cu totul altfel, dar şi aici, la stat, lucrurile se schimbă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS