15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFactura la întreținere, încărcată cu cheltuieli nejustificate?

Factura la întreținere, încărcată cu cheltuieli nejustificate?

Proprietarii dintr-un bloc din Craiova susțin că reprezentanții asociației din care fac parte profită de pe urma lor. Ei spun că factura la întreținere este încărcată cu cheltuieli nejustificate, rezultate în urma unor reparații la fațada blocului și lift, pentru care lor nu li s-a cerut acordul, iar acum trebuie să le suporte.

Mulți dintre proprietarii din blocul  317B scara 1 din Asociația nr. 6 Nicolae Titulescu spun că s-au trezit că au de plătit la întreținere sume de bani nejustificate. Acestea reprezintă reparații și revizii pentru care asociația nu le-a cerut nici acordul de principiu și nici nu le-a spus costurile și firmele cu care se lucrează. Reprezentanții asociației nu le-au arătat nici devizele de plată sau procesele-verbale de recepție, doar le-au distribuit sumele de bani în lista de plată. „Liftul a fost în revizie în luna iunie a acestui an. Revizia s-a încheiat pe 30 iunie. Din 30 iunie până pe 21 iulie, liftul nu a funcționat integral în nici o zi. În urma numeroaselor telefoane date de către locatari, pe 22 iulie s-au prezentat doi muncitori ai firmei aduse de președinte. Au dat verdictul că placa electronică a liftului este defectă. Adică la oprirea liftului pentru revizie, acesta funcționa normal, iar după terminarea reviziei nu a mai funcționat. Avem de plătit 3.500 de lei pentru 17 apartamente“, se plânge Eugen Stanciu, proprietar în blocul 317B.
 Locatarii spun că de la o lună la alta descoperă tot felul de cheltuieli în lista de întreținere. „Ni s-a părut cam dubioasă suma care s-a trecut pentru revizia liftului,  3.500 de lei. Nu ni s-a cerut acordul. Au zis că vor schimba cabina cu totul. Acum câteva zile am sunat la firmă, pentru că nu se deschidea ușa pe etajul meu. Merge anapoda, îl chem la etajul meu și el urcă la alt etaj. Și noi plătim“, afirmă George Dudă, alt proprietar din blocul 317B.
Supărată pentru costurile mari și lucrările de proastă calitate făcute la lift este și Lidia Călin, proprietară în același bloc: „Cu liftul am avut probleme permanent. M-am și blocat în el. Când am reclamat la firma care se ocupa de întreținere mi-au zis că nu știm să umblăm cu el, că sărim în el… Nu știu cum a trecut revizia, când el dacă te urci mai mult de două persoane nu mai urcă, deși scrie pe el că are o capacitate mai mare. Acum o să ne pună și liftul în lista de plată. Fiecare face ce vrea. Ăștia profită de noi“.

2.553 de lei pentru şase metri pătrați de tencuială

Nici cu prețurile la reparațiile făcute la fațada blocului, asociația nu s-a lăsat mai prejos, afirmă proprietarii. „Pe lângă cheltuielile cu revizia și reparațiile care se tot fac la lift, ne-am trezit în lista de plată că avem de plătit reparații, 170 de lei la trei camere și 140 de lei la două, în total 2.553 de lei pentru 17 apartamente. Lucrarea înseamnă doar şase metri pătrați de tencuială. Am mers la asociație și am cerut devize, procese-verbale. Am mai văzut că s-au achiziționat cinci saci de adeziv și o cutie de material hidroizolant, iar 1.400 de lei au costat alpiniștii despre care spune președintele că au făcut lucrarea“, explică Eugen Stanciu, un proprietar.
Proprietarii spun că și-au dat seama că „marile“ reparații pe care le-au făcut cei de la asociație sunt măsluite, fiindcă după ce au făcut gălăgie li s-a scăzut costul. „După ce a făcut vecinul sesizări au scăzut costul lucrării și ne-au mai tăiat din sumă, la cei cu trei camere – 50 de lei și la cei cu două – 40 de lei. Ce s-a făcut la fațada dinspre stradă nu pot fi numite reparații. Sunt cârpeli. Era normal să ni se ia acceptul când s-au făcut reparațiile. Ne-au spus că i-a obligat primăria“, afirmă George Dudă, proprietar.
Nemulțumită este și Lidia Călin, altă proprietară: „Au strâns bani de la noi și nu au zugrăvit nici casa scării. Pentru reparația de la fațadă am de plătit 170 de lei. Nu mi-au arătat devizele, mi-a spus administratoarea că a căzut fațada…  Nu vedeți că primele pe lista de plată sunt salariile lor și cheltuielile?“.
În plus, proprietarii din blocul 317B de pe Calea Severinului spun că președintele asociației, Ion Dăbuleanu, le-a impus să facă verificarea metrologică a apometrelor cu o anumită firmă, verificările făcute la altă firmă nefiind agreate de asociație.

Devize și recepții

În ciuda tuturor acuzelor, președintele Asociației nr. 6 Nicolae Titulescu, Ion Dăbuleanu, are un răspuns pentru fiecare și documente cu care se poate justifica. „Într-adevăr, s-a făcut revizia liftului. Devizul este 3.500 de lei, dar banii nu s-au plătit pentru că liftul a luat-o razna. Motorul s-a bobinat de două ori, acum s-a reparat tabloul electronic. Nici proprietarii nu îl folosesc așa cum trebuie, cară cu el materiale pentru construcțiile pe care le fac în apartamente. Eu îi invit la asociație și le pun dosarul cu toate actele pe masă. Oamenii plătesc, dar este acolo o gașcă împreună cu Eugen Stanciu care au impresia că totul merge la comandă. Legat de reparațiile la fațadă, povestea este așa: au căzut bucăți din tencuială peste firmele de la parter și pot spune că este un caz fortuit. Am fost nevoit să chem alpiniștii ca să fac lucrările la înălțime, iar din această cauză costurile sunt ridicate. Dar și aici avem contracte cu firma respectivă, proces-verbal de recepție. Proprietarii exagerează sau nu știu despre ce este vorba“, explică președintele asociației, Ion Dăbuleanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS