14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBolnavii de SIDA au rămas fără tratament

Bolnavii de SIDA au rămas fără tratament

Bolnavii de SIDA din Craiova nu mai au tratament de aproape două săptămâni, în condițiile în care un astfel de pacient ar trebui să aibă asigurate zilnic medicamentele. Reprezentanții Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ spun că de la începutul lunii august situația se va rezolva.

Din cauza fondurilor insuficiente, bolnavii de SIDA din Craiova nu au mai primit tratament. Situația se întâlnește în mai multe spitale din țară unde au apărut liste de aşteptare. În Craiova sunt aproape 200 de pacienți care suferă de această boală și care așteaptă să primească medicamentele de care au nevoie. Organizaţiile care apără drepturile pacienţilor spun că medicii sunt nevoiți să amâne începerea medicamentației pentru că orice întrerupere a terapiei poate compromite întreg tratamentul din cauza faptului că virusul devine rezistent. „Am aflat și noi de această problemă de care se lovesc pacienții. Am întrebat la Ministerul Sănătății și ne-au confirmat că luni o să fie asigurate tratamentele. În toată țara este această problemă. Nu este normal ce se întâmplă pentru că tratamentul este vital pentru acești bolnavi, iar la noi au apărut liste de așteptare. Toți acești pacienți trebuie să aibă acces gratuit și necondiționat la tratament“, a declarat Iulian Petre, directorul executiv al Uniunii Naționale a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).

„În medie, pentru tratamentul unui pacient se cheltuiesc 1.000 de dolari pe lună”

La Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ sunt tratați craiovenii infectați cu virusul HIV. Reprezentanții acestei unități spitalicești spun că, din lipsa fondurilor, pacienții nu primesc tratamentul de care au nevoie, dar situația urmează să se rezolve. „Spitalul nu a mai avut bani, dar, începând cu 1 august, odată cu rectificarea bugetară, suntem pregătiți să ne reluăm activitatea și oamenii o să primească medicamentele de care au nevoie. În medie, pentru tratamentul unui pacient se cheltuiesc 1.000 de dolari pe lună. Dar suma variază în funcție de schema de tratament pe care trebuie să o urmeze fiecare“, a declarat dr. Constantin Ecobici, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase din Craiova.
Statul român asigură tratament pentru 8.817 bolnavi infectaţi cu HIV, însă, încă de la începutul anului, aceștia au avut probleme cu primirea tratamentului.

„Nu este normal ce se întâmplă”

Asociaţia „Speranța Băniei“ din Craiova luptă pentru drepturile craiovenilor care suferă de această boală. Reprezentantul asociației, Mircea Marian, spune că pacienții sunt afectați de această situație și că boala lor se poate agrava. „Nu este normal ce se întâmplă. Am mers și am vorbit și eu cu directorul economic al Spitalului de Boli Infecțioase din oraș, care mi-a explicat situația. Sperăm ca în curând tratamentele să ajungă la pacienți pentru că au mare nevoie de ele. Virusul poate să producă mutații, capătă rezistenţă şi nu mai poate fi ţinut sub control, dacă tratamentul este întrerupt. În plus, pacienții nu pot să mai răspundă la vechea schemă de tratament. Așa că aceasta trebuie schimbată, ceea ce presupune o cheltuială în plus. Cert este că acestor oameni trebuie să li se asigure tratamentul în fiecare zi pentru că lipsa lui îi poate costa viața pe unii dintre ei“, a menționat Mircea Marian.
În țara noastră, anual apar 500 de cazuri noi de infecţii cu HIV. În România, infecția cu HIV/SIDA este cunoscută mai ales ca boala generației de copii născuți între 1987 și 1990 și asta pentru că în acea perioadă 10.000 de copii au luat acest virus.

Peste 12.000 de bolnavi infectaţi cu HIV în România

Conform datelor furnizate de Centrele Regionale de Evaluare şi Monitorizare a Infecţiei HIV/SIDA, la sfârșitul anului 2013, în România erau înregistrați 12.273 de pacienți infectați cu HIV, dintre care 8.000 primeau tratament antiretroviral. În 2013 s-au înregistrat 189 de decese în rândul celor care suferă de această boală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS