17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateReabilitare termică de aproape un milion de euro

Reabilitare termică de aproape un milion de euro

Programul de reabilitare termică a blocurilor din Târgu Jiu continuă cu alte şase imobile. Primăria Târgu Jiu a reuşit să acceseze fonduri europene nerambursabile în valoare de aproape un milion de euro, respectiv 4,3 milioane de lei. Potrivit reprezentanţilor Primăriei Târgu Jiu, programul de reabilitare a celor şase blocuri de locuinţe din municipiu a primit aprobare pentru finanţare şi se află în prezent în faza de organizare a licitaţiei. Marius Ionescu, director în cadrul Primăriei Târgu Jiu, a declarat că vor fi reabilitate termic blocurile numerele 3, 4 şi 6 de pe Aleea Energeticienilor, blocurile numerele 6 şi 8 de pe strada Popa Şapcă şi blocul numărul 3 de pe strada Unirii, din centrul municipiului Târgu Jiu. În condiţiile în care nu vor exista probleme cu depunerea de contestaţii după desemnarea câştigătorilor licitaţiei, există premise ca lucrările de reabilitare a celor şase blocuri să fie demarate chiar din această toamnă. Termenul de modernizare şi reabilitare termică este de opt luni.

Lipsă de colaborare din partea asociaţiilor

Marius Ionescu, directorul tehnic al Primăriei Târgu Jiu, a declarat că alte 80 de blocuri sunt pregătite să beneficieze de lucrări de reabilitare termică, totul depinzând însă de cât de repede îşi vor îndeplini obligaţiile asociaţiile de proprietari. Este vorba de adeverinţele de venit de la jumătate plus unul dintre proprietarii de apartamente, care trebuie să fie depuse la dosarele care sunt transmise în vederea obţinerii finanţării. În prezent, fie administratorii nu se implică în obţinerea documentelor respective, fie cetăţenii sunt reticenţi la faptul că trebuie să prezinte documente privind veniturile. Prin programul Uniunii Europene de finanţare a reabilitării termice a blocurilor vechi, cea mai mare parte a fondurilor este asigurată de UE – 60%, consiliul local şi asociaţia de proprietari suportând fiecare câte 20%. „Este o problemă din partea administratorilor de asociaţii care nu cooperează aşa cum ar trebui. Este un program foarte avantajos şi cetăţenii ar trebui să fie conştienţi că mai bine suportă această sumă mai mică, decât să plătească mult mai mult. Sunt şi garanţii pentru execuţia lucrării. Una este să faci un apartament şi alta este să reabilitezi tot imobilul, inclusiv acoperişul“, a declarat Marius Ionescu, directorul Primăriei Târgu Jiu.

Doar 38 de blocuri din 560 sunt reabilitate

În prezent, în Târgu Jiu sunt 560 de blocuri, dintre care numai 38 sunt reabilitate sau în diferite faze de reabilitare. „Din punctul de vedere al documentaţiei şi al proiectelor ne mişcăm foarte bine, dar este nevoie de implicarea tuturor factorilor în aceste programe. Dacă nu ne mişcăm cum trebuie, va dura prea mult până când toţi locuitorii municipiului Târgu Jiu să beneficieze de clădiri reabilitate termic. Este vorba de aplicarea acelui material care izolează termic – zăpadă de zece centimetri, înlocuirea ferestrelor şi reabilitarea acoperişurilor. Consiliul local este pregătit să asigure cofinanţarea de 20% pentru toate proiectele care vor fi aprobate prin programul Uniunii Europene. Sunt mult mai avantajoase ca procente de finanţare, mai ales că este nerambursabilă. Programul va dura în perioada 2014 – 2020 şi vrem să prindem cât mai multe finanţări pentru cât mai multe blocuri. Pe lângă cele locale şi guvernamentale, vrem să avem 70% – 75% fonduri nerambursabile atrase pentru reabilitarea termică  a blocurilor din municipiu“, a mai declarat Marius Ionescu, directorul Primăriei Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS