14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDias, eroul alb din echipa canină de salvare

Dias, eroul alb din echipa canină de salvare

Dias este ciobănescul alb elvețian care rupe barierele activității de căutare-salvare. Privit de mulți doar ca un câine de expoziție, el a reușit să facă performanță în cadrul Centrului Național de Educare Canină, iar acum va merge la mondiale, într-o echipă de labradori. Elvis, partenerul său de echipă, spune că Dias este viața lui și că va merge cu el până în pânzele albe. Numai că au nevoie de puțin ajutor pentru a ajunge acolo.

Când îl vezi pe Dias ai impresia că ți se arată în fața ochilor un personaj de poveste. Alb complet, cu urechile ascuțite și ținute mereu în sus, cu o statură impunătoare, dar cu privirea blândă, acest ciobănesc alb elvețian face echipă bună cu craioveanul Elvis Tița. Povestea lor a început în urmă cu doi ani și două luni, atunci când Elvis a decis că vrea să facă ceva care să-l țină ocupat. „Înainte, eu nu aveam nici o treabă cu cățeii. Acum doi ani și jumătate, am văzut-o pe mama lui Dias și am zis «uau, vreau un câine de la această cățea». A venit vremea să se nască, l-am luat și m-am îndrăgostit de el. A fost dragoste la prima vedere“, își amintește Elvis.

„Cu Dias voi merge până în pânzele albe“

Dias nu a apărut, însă, întâmplător. Dorința lui Elvis de a fi mereu ocupat a plecat de la faptul că, timp de șase ani, acesta a fost în Legiunea Străină. Lucrurile pe care le-a trăit acolo l-au determinat ca, acum, să facă tot posibilul să fie mai mereu ocupat. „Am început ca hobby. Am fost timp de șase ani în Legiune și îmi trebuie foarte multă activitate. Toată lumea îmi spune că Dias a picat prost pe mâna mea din cauza disciplinei. Așa este, noi facem armată; avem și momentele noastre de giugiuleală, dar școala e școală! Acum, fac căutare-salvare pentru că îmi place foarte mult, iar cu Dias voi merge până în pânzele albe. Nu mă mai pot lăsa și deja a devenit un mod de viață“, spune bărbatul.

Vicecampion național, specializat în căutarea pe suprafață

La o lună și jumătate, minunea albă a ajuns la Centrul de Educare Canină. Elvis auzise de acest loc printr-un prieten și voia ca Dias să participe și el la activități. „De curiozitate, am venit la centru ca să văd cine e Liviu Ionescu (președintele Centrului – n.r.). Acum știu că e unul dintre cei mai buni din țară, în comparație cu ceilalți. De aceea stau, că altfel aș pleca. El l-a verificat pe Dias și m-a întrebat ce vreau să fac cu el. Nu știam ce înseamnă căutarea, salvare, persoane dispărute, nu știam nimic. Am zis să încerc căutarea în păduri, pe suprafață“. După doi ani, cei doi sunt pregătiți pentru testul suprem: Campionatul Mondial al Echipelor Canine de Salvare de la Torino, din Italia. Dias este vicecampion național, are toate categoriile pentru căutarea pe suprafață, iar la ultima competiție a reușit să obțină și punctajul necesar pentru mondiale.

„Eu cred în povestea aceea cu eroii“

Elvis Tița nu este căsătorit și nu are copii. Viața lui e trăită alături de Dias, pe care îl iubește ca pe copilul său. „Nu pot să stau fără el. Dacă lipsește o zi din casă, e o problemă. Iar când mă gândesc că Dias poate, la un moment dat, să salveze pe cineva, mă simt mândru. Prin armata prin care am trecut, am văzut multe lucruri, iar eu cred în povestea aceea cu eroii. Da, sunt mândru“, recunoaște Elvis. Când vine vorba de mondiale, nu are emoții. Nici Dias nu pare să aibă, pentru că el și stăpânul său sunt aproape identici: siguri pe ei, ambițioși și curajoși. Adică niște eroi.

Cum puteți ajuta Centrul Național de Educare Canină

Cei care doresc să ajute echipa Centrului Național de Educare Canină să plece la Campionatul Mondial al Echipelor Canine de Salvare din Italia pot face donații în conturile:
– cod IBAN: RO06BRDE170SV37720521700 – lei
– cod IBAN: RO17BRDE170SV85727541700 – euro
Beneficiar: Asociația Centrul Național de Educare Canină
Banca: BRD sucursala Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS