16.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCe conține cafeaua de la dozator

Ce conține cafeaua de la dozator

Tot mai mulți craioveni au înlocuit cafeaua făcută la ibric cu cea de la dozator. Medicii ne atrag atenția că acest obicei nu este sănătos. În plus, nici nu știm ce bem pentru că pe unele dintre dozatoare nu sunt trecute ingredientele pe care le conține cafeaua.

Dozatoarele de cafea sunt peste tot, la spital, în instituțiile publice și private, în magazine. Cu un leu, în câteva secunde este servită fierbinte și cu multă spumă.
Numai că nu este sănătoasă pentru că are foarte multe E-uri, după cum susțin specialiștii.
Medicul nutriționist Silvia Bădița ne semnalează faptul că, de obicei, această cafea la dozator conține multe E-uri și mulți coloranți: „Le folosesc pentru a o face cât mai atractivă și să aibă cât mai multe arome. Depinde însă și ce fel de E-uri conține și în ce concentrație se găsesc acestea. De asemenea, și laptele din cafea este vegetal. De exemplu, laptele de soia poate să provină din soia modificată genetic și, de obicei, acesta este folosit pentru că este mai ieftin. Întotdeauna, produsele naturale sunt mai scumpe“.
Cafeaua de la dozator conține, după cum este inscripționat pe unele dintre aparate, sirop de glucoză, proteine din lapte, stabilizator 331 și E-urile 340, 452, dar și arome și colorantul 160A, cel mai des întâlnit pigment.

„Ar trebui să fie trecut, probabil a uitat colegul“

Pe unele dozatoare nu sunt trecute ingredientele pe care le conține cafeaua. L-am sunat pe unul dintre operatorii care se ocupă de un astfel de dozator și l-am întrebat de ce nu este menționat acest lucru. „Probabil a uitat colegul meu să treacă pe acel dozator rețetarul specific sau s-a șters din cauza uzurii. Trebuie trecută cantitatea de apă, de zahăr și tot ceea ce conține băutura respectivă. În mod normal, pe fiecare automat trebuie să fie afișate aceste lucruri“, a spus operatorul.
Oamenii sunt păcăliți de această cafea, după cum susține și medicul nutriționist. „Cafeaua de la dozator este cafea instant, nu este naturală. Deși acolo scrie că este făcută din boabe de cafea, ea este de fapt ness. În plus, are mult zahăr și altceva pe lângă el. Deci, nu este cafea naturală. Faptul că pe dozator scrie cafea boabe nu este decât o păcăleală pentru că această cafea se poate face numai la râșniță, iar automatul nu are așa ceva. La fel și cappuccino, care are foarte mulți îndulcitori“, a explicat Silvia Bădița.

Nici un control la dozatoarele de cafea din județ

Pentru că sunt tot timpul pe fugă, oamenii consumă cafeaua de la automat. Mihaela bea și câte trei cafele pe zi și spune că, deși este conștientă că asta îi afectează organismul, nu poate renunța: „Beau un ness acasă, înainte să plec la serviciu. După care mai beau o cafea de la dozator cu colegii și după-amiaza mai beau încă una. Poate că este și o obișnuință“.
Medicul nutriționist spune că această cafea de la dozator nu este extrem de nocivă, dacă o bem rar. Ea face rău organismului dacă bem în fiecare zi.
Oficiul Judeţean pentru Protecția Consumatorului (OJPC) Dolj nu a făcut în ultimul an nici un control la dozatoarele de cafea din județ. „Nu am primit sesizări cu privire la aceste dozatoare de cafea. În anii trecuți au fost efectuate controale, dar nu s-au dat amenzi. Cei care se ocupă de aceste dozatoare trebuie să respecte reglementările stabilite prin hotărârea de guvern 106“, a precizat Dan Vasile, purtătorul de cuvânt al OPC Dolj.

Etichetele trebuie să conțină lista de ingrediente și cantitatea acestora

Conform articolului 5 al acestei hotărâri de guvern, etichetele alimentelor trebuie să cuprindă în mod obligatoriu denumirea sub care este vândut alimentul respectiv, lista de ingrediente și cantitatea acestora. De asemenea, legea spune că trebuie menționată și denumirea comercială, precum și sediul producătorului sau al distribuitorului înregistrat în Uniunea Europeană. În cazul produselor provenite din ţări din afara Uniunii Europene se înscriu denumirea şi sediul importatorului sau al distribuitorului înregistrat în România, dar și instrucţiunile de utilizare.
Totodată, conform articolului 4 al aceleiași hotărâri de guvern, informaţiile înscrise pe etichetă nu trebuie să inducă în eroare consumatorii la achiziţionarea produselor. Acest lucru înseamnă că trebuie să fie menționate compoziţia, cantitatea, precum şi metodele de fabricaţie sau de producţie.

Consumul de cafea la români

Un studiu recent arată că un român consumă, anual, 2,3 kilograme de cafea, cifră ce plasează România pe locul 49 într-un clasament mondial al consumului de cafea, conform World Research Institute.
37,9% dintre băutori consumă cafea solubilă, 61,7% – cafea boabe și măcinată, iar 0,4% consumă alte tipuri de cafea.
28% dintre românii care beau cafea au între 35 și 44 de ani, 27% au între 25 și 34 de ani, 19% sunt cu vârste cuprinse între 45 și 54 de ani, 15% au între 18 și 24 de ani, iar restul de 11% au vârste cuprinse între 55 și 65 de ani.

La acest articol a contribuit și Alexandru Goșea, student la Facultatea de Litere, specializarea
Jurnalism

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS