8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVerificarea metrologică te scapă de paușal

Verificarea metrologică te scapă de paușal

\n

Proprietarii de apartamente din Craiova ar trebui să-și verifice metrologic, la anumite intervale de timp, apometrele de apă caldă și apă rece. Altfel, ei riscă să plătească în sistem paușal consumul lunar de apă.

Aparatele care înregistrează consumul de apă caldă și apă rece din apartamentele craiovenilor trebuie verificate metrologic. Sunt termene pe care le recomandă Ordinul nr. 148/2012 al Biroului Român de Metrologie Legală și care au fost consfințite și de art. 28 din HCL Craiova nr. 363/2013, în care se arată: „Intervalele maxime admise între două verificări metrologice succesive sunt de șapte ani pentru repartitoarele de apă rece, respectiv patru ani pentru repartitoarele de apă caldă“. Normal este ca asociația de proprietari să țină o evidență a tuturor acestor verificări, iar la expirarea termenului să-l tragă de mânecă pe locatar să-și verifice metrologic apometrele. În caz contrar, acesta riscă să plătească la paușal consumul de apă. „Există un Ordin Metrologic, există hotărâre de consiliu prin care proprietarii sunt obligați să-și verifice metrologic apometrele din locuință, cele generale, din subsol, sunt ale Companiei de Apă și ei se ocupă de verificarea lor. Noi, la asociație, ținem o evidență a proprietarilor și îi atenționăm când trece această perioadă de timp, pentru că, după verificare, ei ne aduc acel buletin de verificare metrologică și procesul-verbal dat de firma care le-a făcut verificarea. În privința firmei care face verificarea, le putem recomanda o  firmă cu care am colaborat de-a lungul timpului, dar ei pot alege alta. Dacă locatarul nu se duce până la sfârșitul anului să facă verificarea, de anul următor îl trecem la paușal“, a explicat președintele Asociației nr. 5 din cartierul 1 Mai, Victor Stamin.
Unii proprietari sunt nemulțumiți de faptul că asociația lor le impune să apeleze la o anumită firmă, agreată de reprezentanții asociației. „Când am făcut verificarea apometrelor, asocia­ția ne-a obligat să lucrăm cu o singură firmă, nu-mi amintesc cum se numește. Am înțeles că se cunosc cu președintele. Au zis că este un apometru defect, că trebuie unul nou, și am plătit 80 de lei să-l schimbe. Ne pun să scoatem bani din buzunar“, a spus Eugen Stanciu, proprietar în Asociația nr. 6 Nicolae Titulescu.

Apometrele trebuie schimbate după zece ani

Reprezentanții unei firme care se ocupă cu verificarea metrologică a apometrelor ne-au explicat cum decurge întreg procesul și care sunt costurile. „Nu avem contract cu asociațiile de proprietari, noi le prezentăm ofertele și ei aleg. Avem laborator de verificare metrologică aici, în Craiova. Proprietarii sau asociația ne anunță, avem echipe care merg și ridică aceste apometre. Nu trebuie să umble la ele proprietarii. Aparatele se ridică în intervalul de timp 8.00-11.00  și se remontează în aceeași zi, între 16.00-17.00. Le ridicăm noi pentru că se citesc indecșii și se trec într-un proces-verbal. Le aducem la laborator și le punem pe standul de probă pentru a se vedea dacă mai respectă parametrii de funcționare. La final, proprietarului i se eliberează un buletin de verificare. Costurile verificării sunt între 23-30 de lei pentru un apometru. Când un apometru este respins, nu se mai iau banii pe verificare, se schimbă cu un apometru nou, care costă între 85-90 de lei. Ele au o durată de viață de zece ani, dar nu prea se schimbă la zece ani“, a explicat Dumitru Popescu, șef laborator AS Internațional.
Cei care suportă costurile acestor verificări sunt proprietarii, care pot să refuze s-o efectueze. Singura măsură pe care o poate lua asociația în astfel de cazuri este să-i pună să plătească la paușal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS