20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn sfert din cantitatea de grâu este compromisă

Un sfert din cantitatea de grâu este compromisă

Fermierii și traderii spun că mai bine de 25% din producția de grâu de anul acesta nu mai este panificabilă, din cauză că agricultorii nu au putut să recolteze la timp, fiind ținuți departe de lan de ploile abundente care au căzut în Dolj. Totuși, fermierii au recoltat cantități record de grâu, ajungând și la 4.500-6.000 de kilograme la hectar.

Chiar dacă anul acesta s-au făcut producții foarte bune de grâu, comparativ cu alți ani, din cauza precipitațiilor abundente, o bună parte din producția de cereale nu mai corespunde cerințelor pentru a fi inclus în categoria grâului panificabil. „Mai mult de un sfert din grâu este afectat. Din cauza ploilor, au scăzut mult glutenul și masa hectolitrică. De aceea, tot ce se recoltează acum merge la furaje. Ploile au fost foarte dese, nu am putut să intervenim la timp și tot ce nu a putut să fie recoltat înaintea ultimelor ploi este în întregime grâu furajer“, a declarat, pentru GdS, Aurel Gheorghiță, fermier din comuna doljeană Podari.
În Dolj au fost precipitații din două în două zile și uneori a plouat chiar zilnic, iar agricultorii nu au putut să bage combinele în lan în perioada propice recoltării grâului. „Au fost zile când am putut să lucrăm de dimineața până seara, dar au fost și zile când am intrat doar două ore în lan, din cauza ploilor. Dacă mă lasă timpul, astăzi și mâine termin de recoltat, dar mai sunt fermieri care încă nu au terminat de adus grâul din câmp“, a explicat Aurel Gheorghiță, care a avut anul acesta 600 de hectare cultivate cu grâu, în Podari.
Și achizitorii confirmă calitatea proastă a grâului recoltat în această vară. „Există o cantitate destul de importantă de grâu recoltată anul acesta care nu mai are parametrii de panificație, din cauza ploilor care au căzut și care au dus la deteriorarea calității grâului. Cam 25% din cantitatea de grâu de anul acesta nu îndeplinește condițiile de panificație, pentru că agricultorii nu au putut recolta la timp“, a declarat un achizitor de cereale din Dolj.
În timp ce unii fermieri doljeni au terminat de recoltat zilele acestea, alții mai au de treierat mai mult de o treime din suprafețele cultivate cu grâu.

„Este cea mai mare cantitate de grâu pe care am scos-o vreodată“

În ciuda faptului că ploile au întârziat recoltatul, agricultorii care au suprafețe mai mari de teren și care au folosit tehnologie completă (au avut sămânță certificată și au făcut tratamentele la timp) au recoltat producții bune la hectar. Pe ansamblu, ploile au ajutat plantele, culturile dezvoltându-se foarte bine datorită umidității.
„Anul acesta am făcut 4.500 kg la hectar. Este o cantitate foarte mare pentru solurile pe care le avem noi aici. Mai bună decât anii anteriori. Eu cel puțin, de când fac agricultură, aceasta este cea mai mare cantitate pe care am scos-o vreodată!“, a declarat Aurel Gheorghiță.
Un alt producător a precizat că a obţinut o cantitate record la hectar: peste 6.000 kg. „Ploile au ajutat mult culturile să se dezvolte bine și s-au făcut cantități importante de cereale anul acesta. Eu am recoltat peste șase tone la hectar, chiar 6,3 tone pe unele porțiuni, ceea ce este mult mai bine decât în alți ani“, a precizat agricultorul doljean.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS