3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCu șevaletul în stradă

Cu șevaletul în stradă

http://www.youtube.com/watch?v=OfSpNtHt6rA

Doi tineri artiști vizuali, Ana Maria Micu şi Cătălin Petrişor, și-au mutat atelierul de pictură în stradă pentru a crea „Cercul abstract“, un proiect în cadrul căruia se vor concretiza câteva lucrări. Toate elementele care conduc la finalizarea pieselor vor fi imortalizate de aparatul foto sau de camera de luat vederi pentru a fi apoi folosite la crearea unei lucrări de artă video. Proiecția acesteia va face parte din expoziţia găzduită în perioada 1 august- 5 septembrie de către MyArt Viena.

Ana Maria Micu şi Cătălin Petrişor locuiesc în Craiova. Au absolvit, în 2004, programul de Master al Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca. I-am întâlnit la lucru, în mijlocul traficului, pe spațiul verde dintre cele două artere circulate ale străzii Râului în apropiere de intersecția cu strada Brestei. O poartă din fier îi servea drept model lui Cătălin Petrișor. Culorile coborâseră deja pe pânză, pentru ca mai apoi liniile trase cu o riglă să completeze pictura. Între claxoane de mașini, priviri curioase, artistul crea. Pensula, culorile erau așezate lângă șevalet, iar alte câteva pânze stăteau sprijinite de unul dintre picioarele lui. „Colaboratorul și partenerul meu, Cătălin Petrișor, a avut ideea de a conecta modelele gardurilor sau ferestrelor de fier forjat cu mișcări de artă abstractă. Istoria artei a consemnat perioade în care arta s-a detașat complet de realitate. Artiștii își propuneau să creeze modele geometrice inventate de ei, punând accent pe latura imaginativă. Cătălin s-a gândit să întoarcă mișcările acestea și să se ancoreze forțat într-o realitate impusă și de aceea noi ne expunem cumva traficului, unor condiții cumva improprii și ne instalăm atelierul să vedem ce anume se întâmplă într-un spațiu un pic inconfortabil. Reușim să creăm astfel un punct de observație. Reușim să ne facem văzuți și, pe măsură ce ne vom deplasa spre zone mai circulate, vrem să angajăm trecători pe care să-i invităm să așeze culori pe pânză. Sunt pregătite pentru ei, urmează să le facem cadou celor care vor să picteze alături de noi. Vom prezenta celor interesați și câteva lucruri elementare, care aparțin limbajului artistic. Am adus lucruri de la noi din atelier, de care ne putem dispensa și pe care le vom putea oferi. Vor fi zile în care ne vom concentra pe ceea ce face Cătălin, dar și zile în care vom aborda oamenii, invitându-i să picteze. Vrem să păstrăm lucrurile naturale, să nu forțăm nimic“, dezvăluie Ana Maria Micu.

Ideea unui proiect

„Cercul abstract“ s-a născut odată cu invitația lansată MyArt Viena artiștilor vizuali, din dorința de a facilita un transport de informații adunate într-un material vizual artistic inspirat de Microcentrul cultural 1 (Brestei), pe care îl vor expune la Viena. Apoi lucrările realizate acolo vor fi prezentate publicului la Craiova, închizând astfel cercul de informație culturală vizuală, care va circula practic între orașele Europei.
„În timp ce noi lucrăm creăm anumite materiale secundare: hârtii pe care le folosim ca palete, anumite instalații care servesc ca suport pentru pânze sau anumite semne pe care le facem pe perete în jurul lucrărilor. Toate materialele acestea au devenit la un moment dat importante pentru noi și am început să lucrăm la ideea că în paralel cu obiectul de artă se dezvoltă un context al artei, un mediu propice care poate să însemne o cameră sau un atelier sau un loc dintr-un oraș în care oamenii se simt confortabil exprimându-se din punct de vedere artistic. Expozițiile noastre au tot timpul nuanța aceasta. Prezentăm anumite lucrări care sunt practic operele de artă propriu zise, dar și contextul în care au fost create, imagini de la noi din apartamanet, de exemplu, cu ajutorul fotografiilor sau al reproducerilor pe care le facem în pictură. La Viena, vom face un proiect în sine, care va include materialul pe care noi îl colectăm aici. Cătălin lucrează și eu asigur o documentare prin fotografii și material filmat, pe care îl vom prelucra, sperând să obținem o piesă de artă video pe care să o instalăm la Viena, care să vorbească despre ceea ce înseamnă să fi artist în România, care este mediul în care noi lucrăm“, a completat artistul vizual Ana Maria Micu.
Proiectul „Cercul ab­stract“ este realizat în colaborare cu Asociația Craiova Capitală Culturală Europeană 2012 și se va desfăşura între 22 şi 29 iulie, în diferite zone din Microcentrul cultural 1 (Brestei).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS