17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAu dreptul la o viață normală

Au dreptul la o viață normală

În Craiova, nevăzătorii nu se pot descurca singuri. Semafoarele fără avertizare sonoră de la trecerile de pietoni îi fac pe aceștia să fie dependenți de un însoțitor.

Persoanele nevăzătoare trăiesc alături de noi și au aceleași drepturi. Au dreptul să meargă pe stradă fără să le fie teamă că vor fi implicate într-un accident rutier. Din păcate, semafoarele din Craiova nu au semnale acustice, singurele care le pot îndruma pașii. Din această cauză, multe dintre persoanele nevăzătoare nu ies din casă neînsoțite.
La semafoarele de la Spitalul Județean de Urgență Craiova, semnalele acustice de care oamenii nevăzători au mare nevoie au funcționat cândva. În prezent, însă, aparatele acustice sunt doar de decor.
Sunt și cazuri în care oamenii cu dizabilități de vedere nu vor să depindă de nimeni, încercând să se descurce singuri. Puțini sunt aceia care au curajul să meargă pe stradă ghidându-se numai cu bastonul alb. „Nevăzătorii se descurcă foarte greu și reușesc să traverseze strada în siguranță numai dacă îi ajutăm noi. Ar fi foarte necesare semnalele acustice amplasate la fiecare semafor“, spune Ștefan Cojocărelu.

„Era să dea o mașină peste o persoană care nu vedea“

Nici la trecerea de pietoni din centrul orașului, semnalele acustice, care odată funcționau, astăzi nu se mai aud. „Dacă acestor oameni nu li se pun la dispoziție niște lucruri prevăzute de lege, se descurcă foarte greu. Chiar eu am văzut odată când era să dea o mașină peste o persoană care nu vedea. Primăria ar trebui să ia măsuri și să monteze aparatele prevăzute de lege pentru a se putea descurca și nevăzătorii“, spune Nicolae Feraru.
Cristina Iacob, preocupată de soarta acestor oameni, a spus: „Nu cred că ar trebui ca acești oameni să meargă singuri pe stradă. Trebuie să fie cineva în permanență cu ei pentru că oricând se poate întâmpla o nenorocire.

O viață normală pentru nevăzători

O bătrână povestește cum stau lucrurile în cazul oamenilor cu deficiențe de vedere: „Mie mi-a făcut masaj de recuperare o persoană care nu vedea deloc. Am rămas marcată atunci când am văzut cu câtă îndemânare lucra acea femeie și cât de atentă era să nu facă vreo mișcare greșită. După puțin timp, am ajuns și la această femeie minunată acasă. Nu vă puteți închipui în ce curățenie putea să trăiască. Nici oamenii care văd perfect nu au lucrurile atât de ordonat aranjate în locuință. Femeia asta știa unde are fiecare lucrușor și mergea direct la el, îl lua și își continua treaba. Ea gătea, spăla, călca și muncea în fiecare zi. Mergea la oameni acasă, le făcea masaj ca să câștige un ban, să se simtă utilă“.
Redactorii GdS au încercat să obțină mai multe informații de la Leontin Mladinescu, preşedintele Filialei Interjudeţene Dolj-Mehedinţi a Asociaţiei Nevăzătorilor din Craiova, însă nu au primit nici un răspuns pe motiv că acesta se află în concediu. Am solicitat un punct de vedere și de la primărie, intenționând să aflăm de ce nu mai funcționează semnalele acustice la trecerile de pietoni, și l-am contactat pe Ionuț Pîrvulescu, purtătorul de cuvânt al instituției, însă acesta nu răspunde la telefon. Am întocmit o cerere oficială. În momentul în care vom afla informațiile necesare, vom reveni cu precizări.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS