12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAtenție: cade nucul, cade burlanul

Atenție: cade nucul, cade burlanul

\n

Pe strada Doctor Victor Papilian, la blocul B5, din cartierul craiovean 1 Mai, un burlan poate să cadă în orice clipă. La numai câteva blocuri, oamenii se plâng că un nuc le poate cădea oricând pe mașinile parcate. Viața oamenilor care trec prin zonă este pusă în pericol, iar nimeni nu ia nici o măsură.

Un burlan stă suspendat pe blocul B5 din cartierul craiovean 1 Mai de multe luni, dar nimeni nu ia nici o măsură. Atunci când sunt întrebați de burlanul buclucaș, oamenii sunt revoltați, dar dau vina unii pe alții. „Mi-e frică să trec pe aici pentru că de luni bune stă atârnat pe blocul ăsta. Ar trebui să ne strângem mai mulți locatari și să mergem la asociație să spunem ce s-a întâmplat, dar nici unul dintre noi nu ia inițiativa. Cel puțin nu am mers până în momentul de față“, a spus o femeie care tocmai ieșea din scara blocului.
Craiovenii spun că asociația de locatari este responsabilă de acest lucru, dar nici un locatar din acest bloc nu a făcut vreo sesizare. „Nu o să vină nimeni să ne ia burlanul de aici dacă noi nu ridicăm această problemă. Este periculos pentru toată lumea, nu doar pentru cei care stăm în zonă. Oricând se poate desprinde și poate să cadă în capul cuiva“, susține un locatar.

Cine să rezolve problema burlanului buclucaș

În urmă cu câteva luni, burlanul s-a desprins din poziția sa inițială, ajungând să se sprijine de colțul blocului, iar jumătatea cealaltă este prinsă în crengile unui copac. „De câte ori trec pe aici, mă întreb de ce nu vine cineva să dea jos burlanul care abia se mai ține. Mi-e frică să trec pe aici și încerc să ocolesc zona. Sunt luni bune de când este desprins de bloc, dar nimeni nu face nimic. Eu nu stau în blocul ăsta ca să pot să mă duc la asociație să îi chem să rezolve problema, dar, dacă stăteam aici, mă duceam la administrator și cred că se rezolva până acum. Cred că nu-i interesează și preferă să se complacă în situația asta“, a spus Elena Bărăgan.
De la vijeliile din ultima vreme, siguranța locatarilor este pusă și mai mult în pericol. „De la ploile din ultima perioadă nu are pic de stabilitate. Stă într-un pom căruia i se pot rupe oricând crengile. Dacă vine o vijelie, poate să cadă oricând și să facă victime. Am auzit că au vorbit pe la asociație. Prefer să ocolesc decât să risc să îmi cadă în cap“, a spus o femeie care locuiește în zonă.
Oamenilor le este teamă mai ales pentru copiii lor, pentru că în apropierea blocului se află un loc de joacă special amenajat. „Mi-e frică să mai ies cu cel mic la joacă. Aleargă și trebuie supravegheat în permanență pentru că, într-un moment de neatenție, se poate întâmpla o nenorocire“, a spus Zoia, în timp ce își plimba nepoții cu căruciorul.

Și nucii cad

La numai câteva blocuri depărtare de burlanul suspendat, oamenii se plâng de un copac care stă să le cadă pe mașini. Și nu este vorba doar de autovehiculele locatarilor, ci și despre siguranța oamenilor care trec prin zonă. O echipă de la RAADPFL a venit la solicitarea locatarilor să taie nucul. Aceștia au constatat că nu este necesară tăierea definitivă a copacului, drept urmare au retezat numai câteva crengi. Însă, câteva crengi nu au rezolvat problema.
„Au venit cei de la RAADPFL, dar au tăiat numai câteva crengi. Cred că așa au avut indicații de la șefi. Așa ajung să cadă pomii pe mașini și să nu intereseze pe nimeni“, a spus pe un ton răspicat un bătrân.
Oamenii spun că nu mai au curaj să treacă pe sub nuc și să își parcheze mașinile sub copac. „Nu mai avem curajul să ne parcăm mașinile aici. Nu-mi permit să rămân fără un mijloc de transport. Și nu e vorba numai de mașini, ci și de siguranța noastră, a locatarilor“, a spus bărbatul care ne sesizează problema din cartierul său. Nucul se mișcă de la rădăcină, iar vijeliile și ploile din ultimele săptămâni l-au şubrezit. „Nucul l-a pus un vecin de zece ani. Acum, din cauza vântului, abia se mai ține. Din cauza asta nu ne mai parcăm mașinile acolo. Atunci când am mers la asociație, mi-au spus că nu știu nimic de această problemă“, a declarat Lucian Grigore.
Oamenii vor ca nucul din fața blocului să fie tăiat de la rădăcină. Drept urmare, locatarii au făcut demersurile necesare pentru rezolvarea problemei. „Am făcut o sesizare scrisă pentru acest copac acum o săptămână. Au venit cei de la RAADPFL să-l curățe, dar acum o să facem altă sesizare să vină să îl taie de tot, pentru că ei sunt autorizați să taie copacii care reprezintă un pericol pentru oameni. Până în prezent, toate sesizările pe care le-am făcut s-au rezolvat favorabil“, a susținut președintele Asociației de locatari, Gheorghe Ustucă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS