17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFurtuna şi grindina au făcut prăpăd în Mehedinţi

Furtuna şi grindina au făcut prăpăd în Mehedinţi

Furtuna de marți a distrus culturile agricole de pe suprafețe întinse din judeţul Mehedinţi. Furtuna însoţită de grindină a afectat zona de sud a judeţului, în special localităţile Vrata, Vânători, Pătulele şi Gârla Mare.
Hectare întregi de grâu, rapiţă, porumb şi floarea-soarelui au fost calamitate în proporţie de 100%. Fermierii şi agricultorii afectaţi spun că grindina a depăşit mărimea unui ou de porumbel şi că nu se vor mai alege cu nimic.
„Nu am mai văzut aşa grindină mare de prin ‘96. Într-o jumătate de oră a făcut prăpăd. De pe o suprafaţă de 500 de hectare de grâu nu mai pot să recuperez nici o sută de kilograme“, a declarat un cetăţean, care deţine mai multe suprafeţe de culturi în comuna Vrata.
Cei care și-au asigurat culturile vor putea să își recupereze o parte din banii investiți de la societăţi de asigurări.
Administraţia Naţională a Meteorologiei (ANM) a emis prognoza meteo valabilă pentru următoarele două săptămâni. Specialiştii anunţă că în intervalul 23 iunie – 6 iulie vremea va fi capricioasă: zilele călduroase vor alterna cu vremea ploioasă şi rece. Primele două zile ale intervalului de prognoză vor fi caracterizate de o vreme caldă, cu o medie a valorilor maxime de 28-30 de grade Celsius. Pe fondul accentuării instabilităţii atmosferice, temperaturile vor scădea, ajungând la o medie regională de 24-25 de grade Celsius, valori sub cele normale pentru sfârşit de iunie. Luna iulie debutează cu un regim al temperaturilor în jurul mediilor climatologic specifice, respectiv 27-28 de grade. Nopţile vor fi ceva mai răcoroase doar către sfârşitul acestei săptămâni, când media minimelor va fi în jurul a 13 grade, în rest sunt de aşteptat valori apropiate de normal, 14-16 grade în medie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS