17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpitalul Judeţean Mehedinţi, în moarte clinică

Spitalul Judeţean Mehedinţi, în moarte clinică

Încă din anul 2002, cea mai mare unitate spitalicească din judeţul Mehedinţi, Spitalul de Urgenţă din Drobeta Turnu Severin, s-a confruntat cu o situaţie economică dificilă şi s-au adunat datorii foarte mari la furnizori. De foarte multe ori, spitalul s-a aflat în pragul colapsului şi nici medicamentele de bază nu au putut fi asigurate din fonduri proprii. În anul 2012, conducerea spitalului a fost preluată de o firmă privată de management, iar lucrurile începuseră să meargă spre bine, însă, un an mai târziu, spitalul a intrat în subordinea Consiliului Judeţean Mehedinţi, fiind numită manager Doina Borugă.
Luni la rând s-au tot acumulat datorii, nu s-au mai făcut angajări de personal, ba mai mult, câţiva medici au decis să plece, iar conturile unităţii au fost de mai multe ori blocate din cauza arieratelor.
După scandalul în care fost implicat preşedintele CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, care este reţinut pentru fapte de corupţie, s-a dovedit că Doina Borugă a fost implicată şi s-a decis demniterea acesteia, conducerea spitalului fiind preluată de medicul Marinică Stoian. Acesta a declarat încă din prima zi de când a venit la conducere că va încerca achitarea unei părţi din arierate, astfel încât conturile unităţii să fie deblocate şi să se deschidă Blocului Materno-Infantil care aşteaptă de mai bine de 20 de ani prima naştere.
Mai mult de o lună, Spitalul Judeţean din Drobeta Turnu Severin a avut conturile blocate, nici o tranzacţie nemaifiind posibilă. Luni, conducerea Spitalului Judeţean din Drobeta Turnu Severin a depus o cerere la Administraţia Fiscală pentru deblocarea conturilor. Potrivit managerului unităţii, Marinică Stoian, luni s-a făcut dovada achitării restanţelor la plată care au dus la blocarea conturilor, în valoare de 1,414 milioane de lei, după ce Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a virat contravaloarea contractului de servicii încheiat cu spitalul.
„Am achitat o parte din arierate, am făcut dovada plăţii şi am depus o cerere la  Administraţia Fiscală pentru deblocarea conturilor. Datoriile sunt mari, însă facem eforturi să mai achităm din ele“, a declarat Marinică Stoian, managerul spitalului.
Chiar şi aşa, Spitalul Judeţean riscă aceeaşi măsură fiscală în data de 1 iulie 2014, valoarea totală a datoriilor fiind de 19,2 milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS