8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInundați de canalul contra inundațiilor

Inundați de canalul contra inundațiilor

http://www.youtube.com/watch?v=HIFylhE-wmw

\n

Trăiesc zilnic sub teroarea apelor, asta s-ar putea spune despre proprietarii câtorva zeci de gospodării situate între strada Brestei și strada Cernele din Craiova. Aici, curțile, grădinile și, atunci când plouă, casele mustesc de apă.

Unele dintre imobile au ajuns să fie distruse de igrasie și mucegai, fiindcă apa iese din pământ prin podele și pereți. Nici firmele de asigurare nu le plătesc despăgubiri pentru apa care le intră în case și ajunge uneori la jumătate de metru, când plouă. Oamenii dau vina pe un canal colector care trece prin curțile lor și care acumulează apa de la un puț al fostei Întreprinderi de Prospecţiuni şi Explorări Geologice (IPEG) „Oltenia“, apa de ploaie de pe câteva străzi învecinate și pe cea de la canalizările mai multor imobile racordate ilegal la canal. Dacă înainte era un „firicel“ de apă, după cum spun localnicii, acum este un canal în toată regula, care curge prin curțile lor. „Aici a fost înainte întreprinderea de prospecțiuni geologice, terenul a fost vândut, pe el este un puț forat care ieșea în stradă, apa a fost folosită pentru băut, dar am făcut analiza și nu este potabilă. Era un canal deschis care trecea pe sub strada Brestei, traversa și mergea într-o baltă, apoi în Jiu, dar era un firicel de apă. Acum la acest canal am înțeles că sunt racordate cu canalizarea mai multe case construite recent, plus că vine și apa de ploaie de pe Fermierului şi aleea IV Brestei. Tot volumul de apă și mizeria se scurg pe proprietatea mea și a vecinilor mei și se adună într-o mlaștină în spatele curți. Mi-a distrus casa, este plină de igrasie, iese apa prin podea, am scos parchetul. Când m-am mutat aici, pământul era uscat, acum casa mea este terminată. Nu ne ajută nimeni“, se plânge Maria Curcea, proprietara imobilului cu nr. 543 de pe strada Brestei.
Oamenii spun că imobilele construite aici de zeci de ani au ajuns să fie înghițite de apă. Pământul mustește și casele se afundă de la an la an. Zilnic scot cu pompele apă din gospodării și îi dau drumul pe stradă sau în mlaștina din vecinătate.
„Canalul care pleacă din Brestei ajunge prin curțile oamenilor, cei care au avut posibilitate au pus tuburi, la mine a rămas așa, curge prin curte. Casa mea intră în pământ văzând cu ochii. Am zidit ușile, am turnat fundație în jurul ei, degeaba. Înainte apa se ducea pe canalul ăsta în Jiu, dar cei care au ridicat case noi au obturat canalul și apa băltește aici. Mai vine și canalizarea, și apa de ploaie. Alții au închis canalul cu totul, au zis că sunt proprietățile lor, iar noi… Degeaba ne-am plimbat pe la primărie, pe la Apă (Compania de Apă – n.r.)“, afirmă Nicolae Buleandră.

Au construit pe canal

Într-o situație asemănătoare sunt și locuitorii de pe strada Cernele. Curțile, beciurile și grădinile sunt inundate frecvent când plouă. „Din primăvară avem apă în curte. Nu avem apă de băut căci în fântânile noastre ajunge canalizarea celor care au construit case peste canal. Canalul ăsta ne termină, avem o vecină care a făcut infarct când i-a intrat apa în casă. Nu găsește nimeni o rezolvare pentru problema noastră“, spune Niculina Buleandră, care locuiește pe aleea Cernele.
Aurel Dinu, un alt locuitor de pe strada Cernele, spune că vinovat de aceste inundații este puțul forat de IPEG, canalul care preia apele pluviale, dar și  cei care și-au construit case pe cursul canalului.
„Din 2005 suntem inundați mereu, din cauza puțului de la IPEG, care curge zi și noapte, canalul care preia apa de ploaie, plus canalizările de la casele astea noi. Înainte, apa asta se ducea într-o baltă, Șcheaua, și de aici în Jiu, acum ajunge în gospodăriile noastre și ne inundă. Au pus la voia întâmplării pe acest canal case și au ștrangulat cursul. Ne afectează grădinile, culturile și, mai grav casele. Am înțeles că și canalizarea de pe Fermierului s-ar putea să fie racordată tot la această conductă. Asta este situația noastră“, explică Aurel Dinu.

Speranțe pe termen lung

Reprezentanții Companiei de Apă Oltenia spun că situația acestor craioveni este cunoscută la nivelul companiei. Măsurile care se impun, de captare a apelor care provin de la acest canal, vor fi de durată. „Aici a fost un canal natural, deschis, care prelua apa pluvială din zonă și o dirija către pârâul Șerca. Era un canal deschis contra inundațiilor. Tot în acest canal ajunge și apa de la un puț aflat pe terenul fostei IPEG. Partea rea este că mulți dintre cei care au construit aici și-au pus imobilele tocmai pe acest canal și i-au modificat cursul. Acesta nu-și mai urmează cursul firesc și inundă unele dintre casele din zonă. Știu că la acest moment există un studiu de fezabilitatea pentru amenajarea canalizării în această zonă. Se vor derula pe fondul de dezvoltare lucrări de amenajare – canalizare, pentru a elimina sau măcar diminua inundațiile“, susține Cristian Diaconu, șef Serviciu tehnic CAO.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS