16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProgramul care te scoate din casă

Programul care te scoate din casă

Bijuterii corale, povești tulburătoare de iubire puse în scenă, dar și invitați de seamă precum Vița-de-Vie, Zob, Ska’nk, Niște Băieți, Paraziții, R.O.A, Mihai Mărgineanu și Ultimu’ Nivel sunt reperele acestui sfârșit de săptămână.

Într-un cadru feeric, pe esplanada Muzeului de Artă, se vor face auzite la ceas de seară, de la ora 19.00, astăzi, bijuterii muzicale în interpretarea Coralei Academica a Filarmonicii „Oltenia“. Dacă la pupitrul dirijoral se va afla Manuela Enache, la pian va încânta publicul Corina Stănescu, în cadrul concertului ce face parte din stagiunea estivală a Filarmonicii „Oltenia“.
În program sunt incluse „Corul țiganilor“ din opera „Trubadurul“ de Giuseppe Verdi, „Cor din Arleziana“ de Georges Bizet, „My Blue Heaven“ de Walter Donaldson, „Ciuleandra“ (prelucrare de Constantin Ripa) de Sabin Pautza, „Der Tanz“ de Franz Schubert, „Oda bucuriei“ din Simfonia a IX-a în Re minor op. 125, de Ludwig van Beethoven.
Sâmbătă, de la ora 19.00, sunteți invitații Operei Române Craiova la „Cavaleria rusticană“ și „Paiațe“. Seara se va deschide cu serenada siciliană, celebra operă a lui Pietro Mascagni, „Cavaleria rusticană“, într-o excelentă distribuţie din care fac parte Adriana Dumitriu (București) în rolul Santuzza, tenorul Nikola Kitanovski (Serbia) în Turiddu, Ioan Cherata în Alfio, Florentina Soare în Lola, Adriana Alexandru (București) în Mamma Lucia. Premiera operei a avut loc la Teatro Costanzi din Roma, pe 17 mai 1890, an în care lucrarea a fost premiată de Editura Muzicală Sonzogno din Milano.
În aceeaşi seară, publicul iubitor de operă va descinde muzical în satul Montalto din Calabria (sudul Italiei), pentru a trăi emoţiile uneia dintre cele mai tulburătoare poveşti de iubire: „Paiaţe“. Opera compusă de Ruggiero Leoncavallo pe un libret propriu îi va avea în distribuţie pe Nikola Kitanovski (Serbia) în rolul Canio, Lăcrămioara Cristescu (Opera Națională Română Timișoara) în rolul Nedda, Ștefan Ignat (București) în rolul Tonio, Florin Ormenișan (debut) în rolul Beppe, Ioan Cherata (debut) și Bogdan Olaru.
Spectacolul regizat de Tamas Ferkay (Austria) este interpretat integral în italiană şi supratitrat în limba română, iar la pupitrul dirijoral se va afla Alexandru Iosub.

Craiova devine capitala prieteniei

Piața Prefecturii din Craiova va fi vreme de două zile, sâmbătă și duminică, locul în care se va celebra prietenia, prin seria evenimentelor „Zilele Prieteniei Bergenbier“. Vița-de-Vie, Zob, Ska’nk și Niște Băieți vor urca pe scenă sâmbătă, în timp ce Paraziții, R.O.A, Mihai Mărgineanu și Ultimu’ Nivel vor fi artiștii cu care publicul va cânta la unison în seara de duminică. Pe durata concertelor, craiovenii vor deveni mesagerii prieteniei și ai faptelor bune alături de artiștii care vor promova spiritul amiciției.
În ambele zile de concerte, startul se va da la ora 16.00, iar intrarea va fi liberă.
Și pentru că „Zilele Prieteniei Bergenbier“ încurajează muzica bună, și trupele prietene locale au ocazia să se afirme pe scenă, selecția lor făcându-se de fani și de amici, în urma unui concurs desfășurat on-line, pe www.metalhead.ro. Astfel, în ziua de sâmbătă craiovenii îi pot asculta pe Up to eleven și The Case, iar duminică, trupele Days of confussion și Proiectul Tivodar sunt programate să deschidă evenimentul.
Spiritul prieteniei va fi răspândit după Craiova și în alte orașe: București, Ploiești, Arad, Alba Iulia, Brașov, Galați, incursiunea prin țară încheindu-se printr-un concert spectaculos, în data de 16 august, pe cea mai mare plajă din Constanța.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS