10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn concediu medical nu strică în perioada şomajului

Un concediu medical nu strică în perioada şomajului

Şomerii doljeni au găsit o nouă metodă pentru a-şi rotunji veniturile, fără prea multe eforturi. Metoda este simplă: întrerup şomajul pentru a intra în concediu medical câteva săptămâni sau luni. 200 de șomeri craioveni au solicitat astfel de concedii în doar patru luni.

Pentru a-şi prelungi perioada în care beneficiază de indemnizaţie, tot mai mulţi şomeri doljeni solicită concediu medical. Legea este de partea lor, deoarece persoanele fără loc de muncă, dar care sunt asigurate în sistemul de asigurări de sănătate pot cere, în baza unei adeverinţe de la medicul de familie, concediu medical, moment în care indemnizaţia de şomaj se suspendă, primind în schimb o cotă din media veniturilor din ultimele luni lucrate. De la începutul anului şi până în aprilie, 223 de şomeri au beneficiat de concediu medical. Fiecare zi de concediu medical aduce o zi în plus la indemnizaţia de şomaj. Şomerii care intră în concediu medical primesc o remuneraţie care poate reprezenta cel puţin 75% din indemnizaţia de şomaj şi poate ajunge până la 100%. Potrivit datelor oferite de reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj, concediile medicale solicitate de doljeni au cauze variate: de la concediile pentru bolile obişnuite, plătite cu 75%, la probleme medicale survenite pe perioada sarcinii. În perioada menţionată au existat şi şomeri doljeni care au avut nevoie de concediu medical deoarece au avut probleme medicale grave precum tuberculoza sau neoplazii şi SIDA. „Persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj au obligaţia, conform legii, să înştiinţeze în scris AJOFM Dolj în momentul apariţiei stării de incapacitate temporară de muncă şi datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor şi unitatea în care funcţionează acesta, în termen de 24 de ore de la data acordării concediului medical. În situaţia în care apariţia stării de incapacitate temporară de muncă a intervenit în zile declarate nelucrătoare sau împlinirea termenului de 24 de ore se realizează în zile declarate nelucrătoare, persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj au obligaţia de a înştiinţa agenţia pentru ocuparea forţei de muncă la care sunt înregistrate, în prima zi lucrătoare“, a precizat Alina Ghercioiu, purtător de cuvânt la AJOFM Dolj.

A crescut numărul şomerilor care intră în concedii medicale

Indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă este suportată din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Potrivit reprezentanţilor Agenţiei judeţene de şomaj, numărul maxim de zile remunerate pentru incapacitate temporară de muncă este de 183 în interval de un an. La certificatele medicale cu durata peste 90 de zile, prelungirea trebuie aprobată de medicul expert al asigurărilor sociale. „Şomerii au dreptul să intre în concediu medical, dar pe această perioadă nu mai primesc indemnizaţia de şomaj, persoana în cauză urmând să fie repusă în plată după ce face o cerere la AJOFM Dolj. Numărul şomerilor indemnizaţi care au beneficiat de concediu medical în perioada ianuarie – aprilie 2014 este mai mic comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2011, dar într-o uşoară creştere comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2012, respectiv 2013. Cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă diferă de la o persoană la alta, în funcţie de media veniturilor respectivei persoane pe ultimele şase luni, precum şi în funcţie de codul de indemnizaţie“, a adăugat purtătorul de cuvânt al AJOFM Dolj.
Pentru o persoană care se află în şomaj doar de o lună, la calcularea concediului medical se ia în considerare salariul pe care l-a primit cât timp a lucrat. Inspectorii din cadrul AJOFM Dolj au obligaţia să verifice documentele prezentate de persoana aflată în incapacitate temporară de muncă, dar nu au competenţe în a verifica modul de eliberare a certificatelor medicale sau diagnosticul persoanei.

Obligaţiile şomerilor

Conform Legii nr. 76/2002, art. 41, persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj au următoarele obligaţii: să se prezinte lunar, pe baza programării sau ori de câte ori sunt solicitate, la AJOFM la care sunt înregistrate, pentru a primi sprijin în vederea încadrării în muncă; să comunice în termen de trei zile Agenţiei orice modificare a condiţiilor care au condus la acordarea drepturilor; să participe la serviciile pentru stimularea ocupării şi de formare profesională oferite; să caute activ un loc de muncă; să înştiinţeze în scris Agenţia în momentul apariţiei stării de incapacitate temporarã de muncă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS