27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCAO - apa curge, prețul crește, salariile merg

CAO – apa curge, prețul crește, salariile merg

Craiovenii vor plăti, începând cu luna iulie, mai mult pentru apa de la robinet, dar și pentru apa de ploaie.

Craiovenii vor plăti, începând de luna viitoare, mai mult pentru apa de la robinet și pentru canalizare. Compania de Apă Oltenia (CAO) a anunțat: „Preţul la apa potabilă (fără TVA) va fi de 3,06 lei/mc, faţă de 2,90 lei/mc – preţul actual, iar tariful de canalizare-epurare (fără TVA) va fi de 2,06 lei/mc, faţă de 1,88 lei/mc – tarif actual“. Prin urmare, abonații CAO vor scoate mai mulți bani din buzunar pentru consumul zilnic de apă și serviciul de canal, unde trebuie să amintim și mult controversata apă de ploaie.
Reprezentanții Companiei justifică această creștere de tarif ca fiind impusă prin Planul de creștere al tarifelor cuprins în Contractul de delegare a gestiunii serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare nr. 122/12.05.2009, aprobat de autorităţile administraţiilor publice locale membre ale Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Oltenia. Conform contractului și actelor adiționale ulterioare, prețul apei și serviciului de canalizare-epurare pentru abonații CAO va tot crește până în anul 2017 în luna iulie a fiecărui an. „Creșterea prețului la apă și canal ține de strategia de tarifare prevăzută în contractul de delegare a gestiunii serviciilor de alimentare cu apă și canalizare. Prețurile vor fi ajustate cu creşterile în termeni reali aferente anului 2014 şi cu indicele preţurilor de consum de 105,99%. Tarifele la apă potabilă și canal au fost avizate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice. Nu depinde de noi, Compania. Ne sunt impuse și noi trebuie să respectăm graficul. Nici nu mai este nevoie să treacă prin consiliul local. Oricum creșterea este mică“, explică directorul CAO, Constantin Mitriță.

Salarii pe măsură

Oare creșterea prețurilor la serviciile de furnizare apă și canal susține veniturile bănești ale multora dintre angajații CAO, mai ales cei cu funcții de conducere? Numărul acestora crește de la an la an, în timp ce muncitorii sunt disponibilizați. Dacă ar fi să judecăm după declarațiile de venit ale celor cinci directori, câți are compania în acest moment, un salariu așa de „baban“ se susține cu mulți bani încasați de la populație. Directorul general, Constantin Mitriță, încasează lunar pe statele de plată de la CAO 4.910 lei, în total un venit anual de 58.927 de lei. Declarația de avere a mai proaspătului său coleg, numit director adjunct la CAO, Alin Ionuț Șuiu, nu specifică venitul pe care acesta îl încasează în această calitate, ci doar veniturile care îi revin anual ca membru în CA, adică 9.757 lei anual. Surse din cadrul CAO spun că venitul lunar al acestuia ca și director adjunct ar fi de 7.000 de lei.
Directorul economic Anca Delia Bălăcean primește lunar de la CAO un salariu net de 4.666 de lei, acumulând un venit anual de 55.999 de lei, cel puțin așa reiese din declarația acesteia. Directorul tehnic, Dan Roșu, a declarat un salariu net lunar de 4.200 de lei, adică anual un câștig de 50.400 de lei. La rândul său, directorul comercial Dorel Grigore încasează un salariu net de 4.500 de lei, adică un venit anual de 54.000 de lei
La CAO, salariul minim negociat este de 900 de lei. În aceste condiții, un șef de birou evidență patrimoniu, un coordonator Unitate Implementare Proiecte, un șef formație apă potabilă are un salariu de bază de 2.970 de lei. Șeful serviciului juridic din cadrul companiei, șeful serviciului salarizare și cel al serviciului facturare – încasare are un venit lunar de 3.690 de lei. Și tot la capitolul șefi, cei de la stația Șimnic, Ișalnișa sau stația de epurare Făcăi sunt remunerați cu 3.240 de lei lunar.
În total, pe lista celor care ocupă funcții de „șefi“ la CAO se regăsesc peste 70 de angajați.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS