6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoctorul notelor muzicale

Doctorul notelor muzicale

Dr. Mako, cel care, alături de Oana Radu, a cucerit topurile muzicale cu piesa „Tu“, este în viaţa de zi cu zi doctorul Alin Macovei, care salvează vieţi la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Craiova

Muzica şi medicina, două pasiuni, un singur om. Când nu se dedică pacienţilor, compune linia muzicală pentru piesele de teatru dedicate copiilor, dar şi piese dance, ultimul său succes concretizându-se în peste cinci milioane de vizionări, difuzări la toate posturile de radio din ţară şi situarea pe locuri fruntaşe în topuri.
Povestea lui Alin Macovei în lumea muzicii a început să se scrie cu mult timp în urmă, pe vremea când avea doar şapte ani. „Cânt la pian de mic copil, de la vârsta de şapte ani. M-am trezit cu o pianină în sufragerie şi cu o doamnă foarte drăguţă care m-a învăţat să cânt. Domna Ştefănescu era o doamnă în vârstă, care întotdeauna ştergea clapele cu vată înmuiată în colonie ce răspândea un parfum plăcut de levănţică. Ţin minte că asta mi-a plăcut. Ce nu mi-a plăcut e că, la jumătatea perioadei de lucru, că erau două ore de studiu, mama o servea întotdeauna cu o farfurioară cu dulceaţă. Pentru că tata era diabetic, nouă nu ne aducea dulceaţă şi aveam o oarecare frustrare.
Am cântat pian clasic acasă, după care am făcut conversia către instrumente electronice, către claviaturi, sintetizatoare. Din anul I de facultate am cântat în diverse formaţii la Casa Studenţilor. Făceam un soi de rock progresiv. După ce anii de studii universitare s-au încheiat, nu am mai cântat în aceste trupe, intrând aşa cum trebuie în meseria de medic“, povesteşte doctorul Alin Macovei.

Muzica, un fir conductor

Medicina şi pregătirea pentru meseria de medic a întrerupt pentru scurt timp povestea scrisă pe portative muzicale. „Nu s-a pus problema să fac altceva decât medicină. Părinţii mei erau medici. Eu n-am fost împotrivă, pentru că ăsta a fost trendul la noi în familie şi înainte de Revoluţie nici nu se punea problema altfel. Medicina era o facultate elitistă. Când am intrat la Medicină era o concurenţă acerbă, 15 pe loc. În anul trei am avut o oarecare rebeliune zicând că vreau să fac şi Conservatorul. Părinţii au avut ideea sănătoasă să-mi sugereze: «Termin-o pe asta şi începe-o pe cealaltă dacă ai resurse». Aşa am şi făcut. Am descoperit ulterior ce înseamnă să lucrezi practic medicină, ce înseamnă medicina de urgenţă. Mi-a plăcut foarte mult. Abia atunci a venit pasiunea pentru medicina practică. Când am dat de pacient şi am văzut că pot prescrie eu reţete şi că pot să-i fiu de folos omului suferind, şi mai ales când am dat primul şoc electric, am avut revelaţia că pot face atâtea lucruri în calitate de medic de medicină de urgenţă. A urmat perioada cu apariţia şi dezvoltarea specialităţii medicină de urgenţă, o dată cu înfiinţarea SMURD-ului. A fost una dintre cele mai rapid dezvoltate specialităţi în cadrul medicinii în ultimii 20 de ani, asta înseamnă dotare, aparatură, infrastructură, organizare, logistică, tot. Am fost fericitul beneficiar al acestei situaţii“.
Muzica a revenit în viaţa sa odată cu compoziţiile destinate teatrului pentru copii.
„Muzica a rămas ca un fir conducător în spatele altor activităţi ale mele. N-am simţit niciodată nevoia să fac numai asta, din contră, mă simt foarte confortabil în specialitatea în care lucrez, însă n-am reuşit niciodată la muzică. De vreo doi ani am început să lucrez şi muzică dance, muzică pe calculator. Practic, am trecut de la clapă la calculator, lucrând profesional cu bănci de sunete. Mi-am dorit să fac asta de mai mult timp, dar probabil e un timp pentru toate, cum spune şi cântecul. Am înfiinţat un prim proiect dance cu Adi Blejoiu de la Magazinul de Muzică. S-a numit Bladi & Dr. Mako. Am semnat împreună nişte single-uri în Spania. Am avut succes în special pe Costa del Sol, în sudul Spaniei, unde piesele noastre au fost numărul unu la radiourile din regiune şi s-a semnat şi cu o casă de discuri din Valencia, care practic a vândut şi a promovat piesele în distribuţia digitală. Însă succesul naţional în această zonă a muzicii pop l-am cunoscut cu Oana Radu, la a doua piesă pe care am lucrat-o împreună“.

„Tu“, pe buzele tuturor

Între Alin Macovei şi Oana Radu exista o relaţie mai veche. Medicul de la Urgenţă a compus piese pentru copilul Oana Radu, pentru ca mai apoi, după participarea acesteia la „Vocea României“, colaborarea să se reia. „Am făcut o primă piesă dance în engleză, care s-a semnat în Spania şi a avut succes în special acolo. Apoi ne-a venit ideea să convertim o piesă de-a ei din engleză în română şi aşa a părut piesa „Tu“. Un singur vers din engleză a rămas în refren: „What can I do?“. M-am oprit într-o seară asupra lui. Am sunat-o pe Oana şi am întrebat-o ce fac eu cu „What can I do“ ăsta. Dacă transform şi acest vers, stricăm toată acea repetiţie, pe care ea o face din gură, nu din calculator. Am hotărât să-l lăsăm în engleză şi să-i punem lângă «În mintea mea eşti tu». Restul a fost transformat şi adaptat pentru piaţa din România. Şi iată că am ajuns la peste cinci milioane de vizionări, o grămadă de radiouri difuzează această piesă şi ea este în topuri. Mai mult decât atât, am ajuns să văd astăzi pe facebook «În mintea mea eşti tu» cu trei inimi după. Versul meu, care s-a născut vara trecută, e pe buzele tinerilor care vor să-şi împărtăşească anumite sentimente. Este o mare satisfacţie să auzi piesa ta cântată de oameni obişnuiţi, care rezonează cu ce ai gândit tu într-o noapte. E un lucru nemaipomenit să vezi că oamenii ştiu versurile. E drăguţ să auzi un telefon lângă tine care sună cu ringtonul piesei. E o stare deosebită pe care o trăieşti. E greu de reprodus în cuvinte ceea ce simţi: mândrie, bucurie, satisfacţie, poate anumite frustrări rezolvate cu ocazia asta pentru celelalte piese“, mărturiseşte Dr. Mako.
Compoziţiile muzicale moderne sunt proiecte noi, care au început să se deruleze în ultimii doi ani, alături de cele pentru teatrul de copii asupra cărora Alin Macovei s-a aplecat în urmă cu 15 ani. Ele continuă şi astăzi, cea mai recentă compoziţie muzicală de acest gen fiind cea pentru piesa Teatrului Colibri „Ursul păcălit de vulpe“.
Muzica şi medicina stau sub cupola unui singur nume, Alin Macovei. De fapt, „sunt două lucruri pe care le separ foarte clar în mintea mea, încercând să fac performanţă în fiecare dintre ele. Fiecare e absolut pe drumul ei. Se pot combina doar în sufletul meu, dar din punct de vedere lucrativ, permiţându-mi o licenţă, este imposibil când faci medicină de urgenţă“.
Muzica este plăcerea nebună de după terminarea orelor de la Urgenţă în care salvează vieţi, redând noi speranţe. „Muzica înseamnă o dată melomanul din mine care ascultă şi absoarbe tot ce e nou, dar, pe de altă parte, există şi producătorul de muzică din mine, care este atent ce instrumente se folosesc, ce sunete se obţin. Aşa am ajuns să fac această muzică care are astăzi succes”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS