16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrima ediţie a Sărbătorii căpşunelor de Polovragi

Prima ediţie a Sărbătorii căpşunelor de Polovragi

 

Primăria Polovragi, Consiliul Judeţean şi Camera Agricolă Judeţeană Gorj organizează pe 8 iunie, de la ora 10.00, la Pensiunea Castania, din Polovragi, Sărbătoarea căpşunelor. Manifestarea se află la prima ediţie şi este dedicată locuitorilor din zonă care se ocupă cu cultivarea căpşunelor. Organizatorii principali, Primăria Polovragi şi Camera Agricolă Gorj, au pregătit o expoziţie cu vânzare a renumitelor soiuri de căpşuni de Polovragi, o expoziţie cu vânzare de miere de albine, fructe de pădure şi produse derivate din căpşune, dulceţuri, siropuri şi compoturi. Va mai fi organizat un concurs intitulat „Cea mai gustoasă căpşună de Polovragi“ şi un concurs denumit „Cea mai frumoasă tartă de căpşune cu miere de albine“. Participanţii vor putea urmări un spectacol de dans şi muzică populară oferit de Ansamblul „Cheile Olteţului“.

Serbare câmpenească

Tot în cadrul Sărbătorii căpşunelor va fi organizată şi o serbare câmpenească de la care nu vor lipsi berea, micii, vinul şi tartele cu căpşune şi miere de albine. În zonă sunt câteva mii de cultivatori de căpşuni, dar şi câţiva apicultori. Conducerea Primăriei Polovragi i-a invitat la sărbătoare pe şefii judeţului, dar şi opt primari din Republica Moldova. Edilii se află în vizită în judeţul Vâlcea, în localitatea Horezu, iar duminică îşi vor face timp să viziteze comuna gorjeană Polovragi sau „patria căpşunelor“, cum este cunoscută la nivelul judeţului. Majoritatea localnicilor trăiesc din creşterea animalelor şi cultivarea căpşunilor. Din păcate, vremea de anul acesta nu a fost deloc favorabilă culturii căpşunilor, iar producţia nu este cea sperată. Ploile şi-au pus şi ele amprenta asupra fructelor, însă cultivatorii speră că vor obţine câştiguri din valorificarea căpşunelor şi în acest an.
„Cultivarea căpşunelor are o tradiţie veche în agricultura de la Polovragi. 80% dintre locuitori cultivă căpşuni, majoritatea le vând și trăiesc din acești bani. Comuna Polovragi deţine una dintre cele mai mari suprafeţe de căpşuni din Oltenia, peste 200 de hectare, sute dintre localnici trăind de pe urma acestor fructe. Este o tradiție pentru că fiecare cetăţean al comunei are în curte căpşuni, pe care le vinde sau le consumă. Locuitorii din Polovragi se mai ocupă de creşterea animalelor şi de agricultură. Suntem o comună bogată şi cu oameni muncitori“, a declarat Ştefan Făsuescu, primarul localităţii Polovragi.

Eugen Măruţă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS