18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateScrutin prezidențial în Siria

Scrutin prezidențial în Siria

Peste 15 milioane de sirieni sunt chemați la urne astăzi pentru a-şi vota preşedintele, într-un scrutin organizat în zonele controlate de regim și denunțat ca o ”parodie a democrației” de către opoziție și țările occidentale.
Birourile de vot s-au deschis în această dimineaţă la ora locală 7.00 (04.00 GMT), în Siria, pentru alegeri prezidențiale organizate de actualul regim de la Damasc. Bashar al-Assad, şeful statului în exercițiu, care candidează la propria succesiune, este sigur de victoria sa în fața a doi rivali necunoscuți, relatează Agerpres.
În luna martie, parlamentul sirian a aprobat o nouă lege electorală care, pentru prima dată în istoria Siriei, a autorizat participarea mai multor candidați în competiția pentru funcția supremă în stat, într-o țară devastată de mai mult de trei ani de un conflict civil sângeros.
Până acum șeful statului sirian era ales prin referendum.
Astfel, actualul președinte sirian se confruntă cu alți doi candidați, dar aceștia sunt puțin cunoscuți de către electorat. Concurenții săi sunt un profesor de la Universitatea din Damasc, Hassan Al-Nouri, și deputatul în parlamentul național Maher al-Najjar, care reprezintă așa-numita opoziție internă moderată.
Contestat din martie 2011, Assad a fost ales președinte în iulie 2000, apoi și-a păstrat funcția în 2007 cu 97,26% din sufragiile exprimate. Unii observatori nu se îndoiesc că va câștiga și actuala cursă prezidențială.
Pentru a câștiga alegerile din primul tur de scrutin, un candidat trebuie să obțină mai mult de 50% din voturi. În cazul în care nici un candidat nu obține această majoritate, un al doilea tur de scrutin va avea loc cu primii doi candidați care au acumulat cele mai multe voturi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS