3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Magia copilăriei

http://www.youtube.com/watch?v=-LfzuleL0G0

\n

Copiii au avut parte de o zi de 1 Iunie de poveste, special organizată pentru ei. Fie că au ales să răspundă invitației lansate de actorii-păpușari ai Teatrului pentru Copii şi Tineret „Colibri“, fie că au mers în Parcul „Nicolae Romanescu“ sau la Centrul Multifuncțional, cei mici au petrecut alături de personaje de basm sau desen animat, au dansat, s-au lăsat pradă creativității participând la atelierele de hand-made, au pornit într-o călătorie cu Autobuzul cu păpuși alături de celebrele personaje Bubico și Dl. Goe sau s-au delectat în lumea lecturii cu „Cărțile copilăriei“, alături de Altețele Regale Principele Radu și Principele Nicolae ai României.

Puțini sunt cei care au rezistat să rămână în casă și să nu răspundă invitației de a petrece un 1 Iunie deosebit, cu evenimente aparte în cadrul Zilelor Craiovei. Au venit din toate colțurile județului, la Craiova, împreună cu părinții sau colegii de clasă sau grădiniță, intrând într-un maraton al distracției. Și ce poate fi mai minunat pentru un copil decât să stea aproape de personajul atât de iubit din basme sau desen animat, să cânte, să danseze, să deseneze, să vizioneze proiecții animate, să urmărească piese de teatru pentru copii, să primească în dar baloane, să dovedească încă o dată lumii întregi talentul și frumusețea copilăriei.

Program artistic oferit de elevii Liceului de Arte „Marin Sorescu“

Centrul Multifuncțional din Craiova a prins viață ieri. Sute de copii de toate vârstele au participat la turneele de minibaschet, minihandbal, dar și ale cluburilor BC „Ionuț Drăgușin“ (baschet), HCM Craiova (handbal), CS Universitatea Craiova (fotbal). Preșcolarii de la grădinițele din Craiova, dar și din județ au susţinut numeroase activități și concursuri de desen pe asfalt, parade de costume, festivaluri de dansuri, jocuri și cântece, punerea în scenă a unor tradiții românești autentice. Nu știai la care grup de copii să privești mai întâi, toți erau minunați, extrem de frumoși, fie îmbrăcați în costume populare, fie în costume de prințese sau balerine. La etajele superioare ale Centrului Multifuncțional, elevii extrem de talentați ai Liceului de Arte „Marin Sorescu“ au demonstrat încă o dată talentul pe care îl au, susținând un concert de excepție, alături de dirijorul lor. În ținute elegante, cu un respect aparte pentru iubitorii de muzică, elevii au oferit un recital impresionant. „Vom interpreta melodii cu influențe tradiționale, madrigale englezești, muzică de film. Interpretăm cu mare drag, în spatele acestor recitaluri sunt luni de pregătiri. Pentru cel de azi, de exemplu, ne pregătim de la începutul acestui an, însă suntem perfecționiști și vrem să fim cei mai buni. Motoul meu în viață este «Muncește ca un sclav, trăiește ca un rege!», iar aceste vorbe aș vrea să îi ghideze pe toți copiii“, a spus Emanuel Strinu, elev la Liceul de Arte „Marin Sorescu“. Recitalul a fost oferit de un grup de adolescenți care au obţinut mai multe premii la olimpiadele și concursurile naționale și internaționale de muzică.

Feţe regale printre copii, la Centrul Multifuncțional Craiova

Așa cum ne-a obișnuit deja, Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri“ le-a pregătit copiilor o duminică coborâtă din povești. Încă de dimineață s-a deschis Regatul Copilăriei prin expoziţia „Personajul preferat“, cu deja celebrele cartoane colorate pe care cei mici au desenat ce i-a inspirat pe ei din spectacolele teatrului lor. Apoi, în fața lor au apărut Prietenii Motanului Încălţat, într-un spectacol de Iulia Cârstea. Și cum poveștile fac parte din lumea copilăriei, după ora 15.00, Centrul Multifuncțional a găzduit evenimentul „Cărțile copilăriei“, la care au luat parte Altețele Regale Principele Nicolae şi Principele Radu. Evenimentul a fost organizat de Editura Curtea Veche Publishing, cu sprijinul Teatrului „Colibri“ și al Primăriei Craiova. Lansată în 2012, colecţia cuprinde o serie de repovestiri ale marilor opere literare, prezentate într-o formă atractivă şi adaptate nivelului de înţelegere al copiilor cu vârste între 8 şi 14 ani. Fiecare dintre volume apare împreună cu un mesaj către părinţi semnat de ASR Principele Radu. Printre titlurile publicate până în acest moment se numără „Peter Pan“, „Aventurile lui Sherlock Holmes“, „Marile speranţe“, „Black Beauty“ şi „Cocoşatul de la Notre-Dame“. Și ca și cum toate aceste activități nu ar fi fost de ajuns pentru a-i mulțumi pe cei mici, Teatrul „Colibri“ i-a invitat pe copii la o plimbare cu Autobuzul cu păpuși, alături de celebrele personaje din schițele lui I.L. Caragiale, Bubico și Dl. Goe, reunite în spectacolul „La bulivar, birjar! La bulivar!“, al lui Daniel Mirea, și însuflețite de actorii Alla Cebotari, Emanuel Popescu, Alis Ianoș, Adriana Ioncu, Oana Stancu, Ionica Dobrescu, Iulia Cârstea și Daniel Mirea.
După atâtea ore de periplu în lumea basmelor și a dansului, pentru a prinde un pic de energie, cei mici au avut posibilitatea să guste dulciuri aduse de mai multe patiserii din Craiova. Biblioteca Judeţeană ,,Alexandru și Aristia Aman“ a organizat ateliere de hand-made, precum şi o expoziţie de carte pentru copii.

Testări pentru depistarea scoliozei

În Centrul Multifuncțio-nal a fost amenajat un stand special pentru testarea celor mici în vederea depistării scoliozei. Clinica de reeducare posturală Prokinetic, Bebeti și Asociația Acces România au desfășurat campania „Joc și sănătate“, care are ca scop evaluarea gratuită a deficiențelor posturale ale copiilor și adolescenților cu vârste cuprinse între 3 și 18 ani. Specialiștii clinicii au efectuat testări copiilor, oferind recomandări medicale și sfaturi părinților ai căror copii au fost depistați cu probleme. Proiectul a pornit de la statistici îngrijorătoare conform cărora, în prezent, 70% dintre copiii și adolescenții cu vârste cuprinse între 3 și 18 ani au deficiențe posturale, traduse prin scolioze, cifoze mai mult sau mai puțin vizibile sau grave.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS