10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateExpoflora şi Târgul meşteşugarilor, la Centrul Multifuncţional

Expoflora şi Târgul meşteşugarilor, la Centrul Multifuncţional

http://www.youtube.com/watch?v=sfFXD7czs6k

\n

Începând de vineri şi până duminică, la Craiova, se desfăşoară cea de-a XXXI-a ediţie a Expoflora. Evenimentul va avea loc la Centrul Multifuncțional, unde craiovenii vor putea să admire expozițiile cu vânzare de flori, arbuşti ornamentali, mobilier și unelte de grădinărit, la care iau parte aproximativ 50 de comercianţi din toată ţara. După vizitarea expoziţiei de flori, cei prezenţi au posibilitatea să intre în Centrul Multifuncţional, unde se desfăşoară Târgul Meşteşugarilor.

Acest sfârşit de săptămână este plin de evenimente prilejuite de Zilele Craiovei. Ieri, în prezenţa oficialităţilor, la Centrul Multifuncţional a avut loc deschiderea oficială a expoziţiei florale şi a lucrărilor artizanale realizate de meşteşugari. Flori și mobilier de grădină, foişoare şi pavilioane din lemn, unelte de grădinărit expuse pe un spațiu de peste 2.500 de metri pătraţi în faţa Centrului Multifuncţional, iar în interior sunt expuse obiecte de artizanat româneşti. În ciuda ploii, craiovenii nu au întârziat să apară pentru a-şi achiziţiona flori cu care să îşi amenajeze grădinile, terasele sau chiar interioarele locuinţelor. „Iubesc florile, în special petuniile şi muşcatele. Am avut şansa să vizitez Olanda şi Ungaria şi am rămas fascinată de aranjamentele florale pe care aceştia le aşază în dreptul ferestrelor. Nu este casă fără flori, iar acest fapt îţi dă o stare aparte. De câţiva ani, de când am reuşit să îmi construiesc propria casă, am amenajat o grădină de vis, o terasă şi un foişor împânzit cu flori de toate culorile. Vin la fiecare expoziţie de flori organizată, deoarece preţurile sunt foarte bune“, a spus Mariana Coman, din Craiova. După primele ore de la deschiderea expoziţiei florale, comercianţii au mărturisit că au avut deja clienţi, oameni care au achiziţionat chiar şi peste 200 de ghivece şi care au lăsat comenzi şi pentru flori ce trebuie cultivate în anotimpurile următoare. „Ne bucurăm să vedem că oamenii iubesc florile, că de la an la an sunt tot mai mulţi cunoscători, tot mai mulţi craioveni care ne solicită sfaturi sau ne lasă comenzi. Cele mai căutate în acest moment sunt petuniile, muşcatele regale, dar şi trandafirii agăţători, minirosa, bonsai, brăduţii, iar preţurile oferite de noi sunt fără adaosuri având în vedere că suntem producători. O petunie o vindem cu 12 lei, o petunie cu două culori – 18 lei, iar cu trei culori – 25 de lei. Preţurile muşcatelor regale pornesc de la şapte lei. Am avut, de exemplu, o clientă care ne-a solicitat 260 de ghivece de vinca, o floare extrem de frumoasă, viu colorată, rezistentă la caniculă“, a spus Mirela Chirea, comerciantă.

Costume populare, la preţuri accesibile

În incinta Centrului Multifuncţional, şi-au deschis standurile meşteşugarii. Oferta este variată, de la icoane pe lemn, aranjamente de flori uscate, haine pentru copii croşetate, ii cusute manual sau brodate, păpuşi îmbrăcate în costume populare, vase de ceramică şi chiar magneţi cu imagini din zona Olteniei şi nu numai. Constantin Toma şi-a achiziţionat în urmă cu doi ani o maşină de brodat, din dorinţa de a realiza salopete inscripţionate. După puţin timp însă, în urma comenzilor primite, a început, împreună cu soţia, producerea de costume populare şi ii brodate după modele tradiţionale. „Eu creez modele pe calculator, iar soţia le realizează. Primim foarte multe comenzi din partea părinţilor care au copii la grădiniţă şi care au nevoie de costume populare pentru serbări sau alte activităţi. Preţurile sunt accesibile, 250 de lei un costum popular pentru un copil, 130 de lei o ie. Acestea sunt lucrate din bumbac 100%, de o calitate ireproşabilă“, a spus comerciantul. Şi Cristian Eugen Tătucu a venit cu o ofertă extrem de diversificată: de la aranjamente din flori uscate aşezate în vase de ceramică din zona Olteniei sau din Simeria, la ii tradiţionale, păpuşi, magneţi, suporturi pentru flori.

Meşteşugarii, încurajaţi de primarul Craiovei

Fiecare stand a fost vizitat ieri de către oficialităţi, care au stat de vorbă cu comercianţii şi chiar le-au sugerat să îşi deschidă stand permanent în Centrul Multifuncţional pentru promovarea tradiţiilor. „Personal, am vrut să îmi achiziţionez o ie, iar în Craiova mi-a fost imposibil să găsesc un loc cu vânzare a produselor autentice româneşti. Este mare păcat şi tocmai din acest motiv doresc ca Centrul Multifuncţional să devină un mall cultural, în care să existe permanent standuri cu produse tradiţionale. Meşteşugarii sunt bineveniţi, chiar doresc să-i încurajez să vină aici pentru a-şi vinde produsele. Din nefericire, nimeni nu a avut iniţiativa de a realiza magneţi cu imagini din Craiova pe care să îi putem dărui“, a precizat Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei.
Expoflora şi Târgul Meşteşugarilor sunt deschise publicului sâmbătă şi duminică, între orele 10.00 – 18.00.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS