21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDunărea este în scădere

Dunărea este în scădere

http://www.youtube.com/watch?v=Qj7Kat-0Mug

Județul Mehedinți nu are probleme din cauza creşterii debitului Dunării datorită celor două baraje Porțile de Fier I și Porțile de Fier II, unde se face regularizarea cursului apei.
Comuna Șimian este situată la circa opt kilometri de la barajul PF I, dar aici nu sunt probleme. „Județul Mehedinți are noroc cu cele două baraje PF I și PF II! Noi suntem pregătiți pentru ce este mai rău, dar Dunărea este în scădere vizibilă față de acum două săptămâni. Atunci când s-a anunțat viitura, apa Dunării acoperea toată câmpia asta, acum pescarii nu mai pot prinde pește“, a declarat Constantin Trușcă, primarul comunei Șimian. „Aștept să vină Dunărea mai mare şi să vină și peștele. Acum e mică“, a spus un pescar. Un cioban pe care l-am găsit cu oile la păscut a spus că Dunărea a scăzut mult. „Acum două săptămâni era mare, până la brâu, dar acum e mică. A scăzut mult de ieri și până astăzi, nu avem de ce să ne temem acum“, a spus Mircea Ciuculescu, cioban din Șimian.
A doua localitate unde ar putea să lovească viitura este comuna Hinova, satul Ostrovul Corbului, dar aici apa, în loc să crească, scade.
La intrarea în țară, la Baziaș, debitul Dunării măsoară cu 50% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, dar controlul industrializat al viiturii nu numai că nu pune în pericol localitățile, dar aduce și beneficii economiei naționale prin producere de energie electrică.
În comuna Gruia, sat Izvoarele, acolo unde apa a creat probleme, intrând pe terenuri agricole și izolând trei pescari aflați la pescuit, Dunărea este tot în scădere. „Valul cel mare a venit în urmă cu trei zile, când a crescut într-o noapte cât într-un an, dar spre bucuria noastră apa a început să scadă cu 30 de centimetri pe oră“, a declarat Alexandru Nedelcu, primarul comunei Gruia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS