12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIluminatul public din Craiova are administrator

Iluminatul public din Craiova are administrator

Craiova are, oficial, de câteva zile, un administrator al sistemului de iluminat public. Neoficial, de la sfârşitul lunii februarie şi până la sfârşitul lunii aprilie, de mentenanţa sistemului s-a ocupat Regia de Administrare a Domeniului Public din subordinea municipalităţii. În această perioadă, zeci de craioveni din mai multe cartiere s-au plâns că noaptea străzile sunt în beznă.  

Primăria Craiova a desemnat de urgenţă un administrator temporar al sistemului de iluminat public din oraş, după ce contractul cu firma Luxten s-a încheiat definitiv şi cu scandal. În preajma Crăciunului, între primărie şi Luxten a izbucnit un scandal după ce municipalitatea a acuzat firma că a refuzat să asigure iluminatul festiv de sărbători. Primăria a renunţat să mai prelungească înţelegerea încheiată pe vremea primarului Vasile Bulucea, iar consilierii locali au aprobat în luna februarie 2014 atribuirea prin negociere directă fără publicarea unui anunţ de participare a contractului de mentenanţă a iluminatului public pe o perioadă de patru luni. În acelaşi timp, primăria pregătea lansarea licitaţiei pentru concesionarea întregului sistem de iluminat public care prevedea şi modernizarea lui pe o perioadă de opt ani. Pe 29 aprilie, în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice a fost publicat anunţul de atribuire temporară pe o perioadă de patru luni a contractului de mentenanţă a sistemului de iluminat public din Craiova. Firma câştigătoare este Energobit din Cluj-Napoca, iar suma contractuală este de circa 120.000 de lei plus TVA. Cu aceşti bani, firma trebuie să asigure funcţionarea sistemului de iluminat public pe perioada indicată sau până la atribuirea marelui  contract de delegare de gestiune a sistemului de iluminat pentru care ofertele la licitaţie mai pot fi depuse până astăzi.
Desemnarea unui administrator temporar era imperios necesară, deoarece mulţi craioveni din mai multe cartiere ale oraşului s-au plâns că străzile nu sunt iluminate noaptea. Este vorba de locuitorii din cartierele Mofleni, George Enescu şi Nicolae Titulescu. Unii dintre ei au sunat la Telefonul Cetăţeanului, dar nu au primit nici un răspuns, alţii au sunat la CEZ, dar firma nu avea legătură cu mentenanţa sistemului, iar alţii, în disperare de cauză, au mers la asociaţiile de proprietari pentru a primi răspunsuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS