15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSeminar de pregătire pentru salvatorii patrupezi

Seminar de pregătire pentru salvatorii patrupezi

http://www.youtube.com/watch?v=qLVSJEK4NT0

\n

Hipodromul din Craiova a fost, în perioada 1 – 4 mai, gazda unui seminar internaţional de pregătire a câinilor de căutare-salvare. Timp de patru zile, în compania lui Marko Brucan, trainer şi arbitru internaţional, vicepreşedintele comisiei de lucru a Federaţiei Chinologice Internaţionale (FCI), stăpânii şi câinii selectaţi atent de către Centrul Naţional de Educare Canină (CNEC) au aflat cele mai noi reguli în ceea ce priveşte competiţiile şi s-au antrenat pentru concursurile la care vor participa.

Cincisprezece persoane şi patrupedele lor speciale au luat parte, în perioada 1-4 mai, pe hipodromul din Parcul „Romanescu“, la un seminar internaţional de pregătire a câinilor de căutare-salvare. Preşedintele Centrului Naţional de Educare Canină, Liviu Ionescu, a explicat ce înseamnă acest seminar pentru Craiova. „Din punct de vedere chinologic, este un eveniment extrem de important deoarece am reuşit să organizăm în România, în Craiova, în 2014, un seminar internaţional pentru câinii de căutare-salvare, un eveniment trecut în calendarul Federaţiei Chinologice Internaţionale, fapt pentru care observatorul şi trainerul sunt arbitri şi crescători de top, traineri internaţionali, şi au venit în România tocmai pentru a ne preda ceea ce înseamnă câinele de salvare în general, cerinţa şi regulamentul de lucru pentru Campionatul Mondial sau pentru examinarea internaţională, toate acestea şi pentru ca România să poată fi chemată în cazuri de misiuni speciale, de dispariţii de persoane sau catastrofe naturale“, a declarat Liviu Ionescu. Patrupedele şi stăpânii lor, veniţi nu doar din Craiova, ci şi din oraşe precum Suceava, Timişoara, Sibiu şi Braşov, au exersat căutarea pe suprafaţă, căutarea în dărâmături, urma, obedienţa şi dexteritatea, dar şi cum pot fi controlaţi câinii de la distanţă, prin semne.

30 de ani de salvare canină în România,
la Craiova

Mai mult, pentru Centrul de Educare Canină, anul 2014 are o semnificaţie importantă. Pe lângă faptul că România va participa pentru al doilea an consecutiv la Campionatul Mondial al Câinilor de Salvare, anul acesta se împlinesc 30 de ani de la constituirea primei echipe canine de căutare-salvare. „În 2014 se sărbătoresc 30 de ani de când s-a recunoscut oficial prima echipă canină de căutare-salvare. Ceea ce nu ştie lumea este că această echipă a fost concretizată oficial în Craiova. Se întâmpla în martie 1984. Din păcate, doar eu am rămas printre cei care au fost pioni, foarte mulţi din acea echipă nu mai sunt printre noi, dar sunt convins că de acolo, de sus, se bucură că se continuă această idee, această viziune. Şi organizaţiile mondiale de specialitate sunt foarte receptive şi urmăresc atent ce se desfăşoară în această perioadă, fie ca sunt seminarii, fie că sunt programe internaţionale în genul incubator107, fie că sunt examene internaţionale de lucru“, a completat preşedintele CNEC.

Marko Brucan, mulţumit de câinii întâlniţi la Craiova

Vicepreşedintele comisiei de lucru a Federaţiei Chinologice Internaţionale, Marko Brucan, s-a declarat mulţumit de câinii pe care i-a întâlnit în Bănie. Acesta a spus că există exemplare foarte bine pregătite care vor putea face faţă celor mai grele examene. „Am venit aici la invitaţia prietenului nostru, Liviu, să antrenăm câini de salvare. O să facem nişte exerciţii foarte bune pentru viitorul echipei de salvare din Craiova. Câinii sunt la niveluri diferite, o parte dintre ei sunt începători, alţii sunt foarte bine pregătiţi, dar sunt şi câini care sunt la un nivel mediu de pregătire. Noi vom încerca să arătăm în special stăpânului câinelui cum să facă anumite lucruri mai bine şi să repare unele chestiuni pentru a fi mai bine pregătit pentru misiuni reale, dar şi pentru examene, desigur. Câţiva câini m-au impresionat, sunt chiar buni, pot să meargă chiar la nivelul înalt de examen şi sunt sigur că vor trece“, a precizat Marko Brucan.
Seminarul de pregătire s-a încheiat ieri, printr-un examen internaţional pentru toate specializările.

Al doilea atelier de educare
canină, pe 11 mai

Centrul de Educare Canină aşteaptă toţi curioşii, cu sau fără câinii lor, la cel de-al doilea atelier de educare canină organizat de incubator107 Craiova. Acesta va avea loc pe data de 11 mai, tot pe hipodrom, între orele 10.00 şi 12.00. Primul atelier a avut loc pe 27 aprilie şi s-a bucurat de prezenţa a peste 50 de participanţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS