12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate1 Mai a început cu demonstraţii şi proteste

1 Mai a început cu demonstraţii şi proteste

Ziua Muncii se sărbătoreşte pe 1 mai din anul 1889, când Congresul Internaţionalei Socialiste a decretat ca în această zi să fie comemorate victimele grevei generale din Chicago, din 1872. Ulterior, această zi a devenit Ziua Internațională a Muncii și se serbează pe mai multe continente.

1 Mai a fost declarată Ziua Muncii în anul 1889, dar semnificația acestei zile are rădăcini și mai adânci.

Istoria zilei de 1 mai începe în anul 1872, atunci când 100.000 de muncitori din New York, majoritatea din industria construcţilor, au demonstrat, cerând reducerea timpului de lucru la 8 ore. Fiecare dintre ei lucrau în jur de 10-12, uneori chiar 14 ore pe zi. Însă abia în 1886, la întrunirea Federaţiei Sindicatelor din Statele Unite şi Canadei (precursoarea Federaţiei Americane a Muncii), a fost iniţiată o rezoluţie care stipula următoarele: „8 ore să constituie ziua legală de muncă de la, şi după 1 mai 1886”, potrivit wikipedia.org. Iniţiatorul rezoluţiei a fost George Edmonston, fondatorul Uniunii Dulgherilor şi Tâmplarilor, care a şi cerut tuturor organizaţiilor muncitoreşti respectarea acesteia. De 1 mai a avut loc cea mai mare manifestație în Chicago, la care au participat 90.000 de oameni. Majoritatea protestatarilor erau în grevă. Ei și-au câștigat atunci dreptul la ziua de muncă de opt ore. S-au înregistrat victime în timpul protestelor de atunci, câțiva protestatari fiind împușcați în timpul manifestațiilor. 

S-a răspândit pe Mapamond

Deși au fost inițiatorii manifestărilor de 1 Mai, americanii nu au mai serbat această zi, ba chiar s-*au dezis de ea. Federaţia Americană a Muncii a început să serbeze ”Labor Day” (adică Ziua Muncii), anual, în prima zi de luni a lui septembrie.Cu timpul, chiar dacă ziua de 1 mai nu a mai fost sărbătorită în SUA, curentul s-a propagat și a devenit Ziua Internațională a Muncii în multe alte state.  În Europa există doar un stat în care ziua de 1 Mai nu este considerată sărbătoare oficială: Elveția. Nici în Australia nu este zi oficială.

În țările comuniste, 1 Mai era sărbătoare de stat

În țările comuniste, ziua de 1 mai a fost transformată într-o sărbătoare de stat însoțită de defilări propagandistice. ”Regimurile comuniste încercau să instrumenteze politic o veche tradiție a mișcării muncitorești internaționale. De asemenea, și naziștii au avut tentative de uzurpare a acestor tradiții. Ziua de 1 mai, fusese transformată într-o sărbătoare a comunității naționale germane, promițându-se construirea unui socialism național, în centrul căruia nu se mai aflau muncitorii, ci arianul considerat un prototip al celor ce muncesc”, potrivit sursei citate.

 

Zi liberă în Europa

Ziua de 1 Mai este declarată zi liberă în majoritatea statelor Europei:În majoritatea ţărilor vest europene, ziua de 1 mai este liberă. Printre ţările care sărbătoresc Ziua Muncii pe 1 mai se numără Germania, Belgia, Croaţia, Turcia, Grecia, Italia, Spania, Israel, Canada, India, Suedia, Filipine, Mexic, Peru și altele.

În România post-decembristă, ziua de 1 Mai se serbează cu grătare, mici și bere, în general. Deși este oficial ca zi liberă, mulți dintre angajații din mediul privat lucrează normal în această zi.

 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS