10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePortarul de fotbal cu o singură mână

Portarul de fotbal cu o singură mână

New York Times scrie despre o echipă de Liga V-a din România, unde antrenorul este de culoare, portarul are o singură mână, iar patronul creşte găini şi capre pentru a hrăni jucătorii săraci.

 

Cotidianul american New York Times a deschis ediţia online de astăzi cu un reportaj despre clubul de fotbal românesc Frăţia Bucureşti (Liga V-a) unde toată lumea îşi găseşte loc, sub egalitatea de şanse, informeaza gandul.info. Antrenorul este de culoare, portarul are 47 de ani şi o singură mână, fotbaliştii sunt romi săraci, iar patronul tunde gazonul şi creşte găini şi capre, ca să le dea jucătorilor care nu au ce mânca.

”Frăţia” este singurul club din România care funcţionează pe principiile egalităţii şi nondiscriminării: vârsta, rasa, religia, etnia sau handicapurile nu contează, oricine poate să aibă un loc în echipa de fotbal, e nevoie doar de hotărâre şi de un pic de talent.
Lema este primul şi singurul antrenor de culoare din fotbalul românesc. Portarul echipei s-a născut doar cu o mână, iar patronul echipei face şi munca de întreţinere a terenului. Mijlocaşul „Frăţiei” are 46 de ani, iar mulţi fotbalişti sunt romi, etnie marginalizată în România şi în alte zone ale Europei, scrie NYT.
La „Frăţia”, nu sunt bani, nu sunt camere tv şi nici suporteri. Fondatorul şi proprietarul echipei, Constantin Zamfir, este un fost jucător de fotbal, de 50 de ani, care a jucat în divizia a doua românească. Îi plăteşte pe jucători cu 150 de lei pe meci, iar clubul îl costă 1.000 de euro pe lună. Tot el a săpat fântâna care produce apă rece pentru duşuri, a nivelat terenul de fotbal cu nisip şi a plantat iarba pentru gazonul peticit.
Mulţi jucători de la „Frăţia” nu au bani, iar hrana este uneori un lux. „De asta cresc găini şi capre. Le dau jucătorilor la finalul sezonului, când le e foame. Despre asta e Frăţia, împărţirea pâinii”, povesteşte Zamfir.
El a format echipa în 2001 şi a cumpărat terenul în 2003, când fabrica Vulcan a fost privatizată şi abandonată. Ca să ţină clubul, Zamfir şi-a ipotecat casa şi foloseşte banii pe care îi obţine din magazinul său, precum şi banii obţinuţi cântând noaptea pe la nunţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS