17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCod roşu în sectorul creşterii animalelor

Cod roşu în sectorul creşterii animalelor

În majoritatea judeţelor, ANSVSA nu a plătit nici un leu în acest an medicilor veterinari cu care statul are contracte pentru supravegherea şi eradicarea bolilor animalelor care pot fi transmise la om. Lipsa surselor financiare pune în pericol supravegherea şi vaccinarea animalelor împotriva TBC şi a pestei porcine clasice, şi implicit exportul animalelor vii către China.

Lipsa fondurilor necesare derulării integrale a Programului de supraveghere, prevenire şi eradicare a bolilor animalelor care pot fi transmise la om ar putea avea efecte nefaste atât asupra sănătăţii populaţiei, cât şi a exporturilor, cu atât mai mult cu cât mari cantităţi de animale vii urmează să fie livrate Chinei, conform înţelegerii care a avut loc în toamna anului trecut cu autorităţile de la Bucureşti. Riscurile sunt cu atât mai mari cu cât, în această perioadă, ar trebui efectuate vaccinurile împotriva antraxului şi a TBC-ului, răspândirea acestor boli de la animale la oameni putând pune în pericol chiar viaţa consumatorilor, nu numai sănătatea lor. Acestea sunt concluziile trase de Curierul Naţional în urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii asociaţiilor patronale ale medicilor veterinari, care reclamă faptul că ANSVSA nu a plătit nici un leu în acest an, abia în luna martie achitându-şi datoriile înregistrate în perioada august – decembrie a anului trecut.
„Ca de obicei, e greu de lucrat cu statul. Autoritatea Sanitar-Veterinară are de plătit prestarea serviciilor de către veterinari pe perioada ianuarie-martie. Ştim că s-a redus bugetul ANSVSA, dar veterinarii nu au bani pentru achiziţia materialelor. Sunt o mulţime de Direcţii Sanitar-Veterinare care nu au achiziţionat încă medicamentele şi vaccinurile. Supravegherea bolilor animalelor care pot fi transmise la om nu se poate realiza în flux continuu fără aceste materiale. Din câte ştim, nici laboratoarele nu au ce le trebuie, nu au chiturile necesare analizei de sânge care trebuie efectuată în această perioadă. Este o atitudine neprofesionistă a statului“, a declarat, pentru Curierul Naţional, Ilie Tîlpeanu, preşedintele Federaţiei Patronale a Medicilor Veterinari (FPMV).
În această perioadă sunt programate vaccinările anticărbunoase (împotriva antraxului) la oi şi capre, recoltarea probelor de sânge şi vaccinările anticărbunoase şi antituberculinare la bovine, recoltarea probelor de sânge la scroafele gestante şi la cele care au fătat, pentru supravegherea pestei porcine clasice. Toate acestea nu pot fi realizate în lipsa fondurilor necesare achiziţiei materialelor. ANSVSA a plătit abia în luna martie prestaţiile medicilor veterinari aferente lunilor august-decembrie ale anului trecut.

Oamenii se pot îmbolnăvi în urma consumului de alimente

Costel Olteanu, preşedinte al Uniunii Naţionale a Patronatelor cu Capital Privat din România (UNPCPR), s-a arătat îngrijorat de faptul că ANSVSA nu-şi achită datoriile la timp, amânându-le de pe un an pe altul, şi că „niciodată sumele alocate programului naţional strategic de prevenire a bolilor animalelor cu transmitere la om nu sunt suficiente, existând riscul ca animalele din gospodăriile populaţiei (care reprezintă sursa de hrană pentru aproximativ 30% din consumatori) să rămână neevaluate din punct de vedere sanitar-veterinar şi să nu li se aplice vaccinarea necesară şi obligatorie sau recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii stării generale de sănătate“.
„Mă îngrijorează şi stabilitatea şi confortul financiar al unor foarte buni specialişti în menţinerea stării de sănătate a animalelor şi cu potenţial în verificarea producerii procesării şi comercializării alimentelor. De fapt, ca şi consumator plătitor de taxe şi impozite, sunt nemulţumit de faptul că există încă riscul de a fi expus unei îmbolnăviri în urma consumului de alimente“, a declarat Olteanu.

ANSVSA verifică doar marii producători, 35% din piaţă rămâne neacoperită

Deranjat de faptul că ANSVSA „invită populaţia să consume alimente doar de la marile lanţuri de magazine“, Olteanu se întreabă dacă nu cumva recomandarea este făcută pentru că doar acele alimente sunt verificate.
„Este reclamă mascată sau doar acolo sunt protejat de autoritatea competentă a statului? Doar acolo se poate discuta despre trasabilitate? Doar acolo pot şti «de la furcă la furculiţă» cine a produs, cine a procesat, cine a depozitat/distribuit şi cine a comercializat produsul? Magazinul din colţul străzii sau din mediul rural, tarabele din oboare şi pieţe (care au expusă autorizaţia sanitar-veterinară) nu-mi oferă aceeaşi siguranţă. Sistemul funcţionează eficient doar la marii producători, procesatori şi comercianţi, lăsând descoperit un segment semnificativ de consumatori de aproximativ 35%. Mă refer la segmentul de consumatori acoperit de micii producători/procesatori individuali, de gospodăriile populaţiei şi alte forme de comerţ cu produse agroalimentare, fără a ţine cont de produsele provenite din evaziunea fiscală, care, deşi sunt la vedere, sunt greu de văzut“, a subliniat preşedintele UNPCPR, amintind că „un control eficient şi pe cât posibil total al siguranţei alimentului va reduce semnificativ cheltuiala din spitale, va creşte productivitatea şi calitatea muncii şi va disponibiliza resurse pentru investiţii ce pot crea locuri de muncă, bunăstare şi pace socială“.

ANSVSA pune în pericol exportul de animale

Bugetul ANSVSA aferent Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale şi al celor transmisibile de la animale la om a fost redus anul trecut de la 200-220 de milioane de lei la aproximativ 174 de milioane de lei.
Anul trecut, Programul de supraveghere, prevenire şi eradicare a bolilor animalelor care pot fi transmise la om a fost întrerupt, din lipsă de fonduri, în luna iunie, după numai trei luni, ceea ce a dus la derularea mult îngreunată a acestuia.
„În România ar trebui vaccinate aproximativ 4,1 milioane de animale, cu un cost aproximativ de 23,4 milioane de lei. Nevaccinarea animalelor ar putea avea drept consecinţă blocarea comerţului cu animale vii pe o durată de 30 de zile în cazul apariţiei bolii, crescând riscul apariţiei bolii la om“, declarau anul trecut surse informate.
În acest program este prevăzută şi inspecţia animalelor şi a celor aproximativ 1,14 milioane de exploataţii nonprofesionale, acţiune ale cărei costuri se ridică la 22,8 milioane de lei.
De asemenea, nerecoltarea probelor de sânge pentru pesta porcină clasică va face ca România să nu poată garanta lipsa bolii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS