13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDGASPC Dolj are sală pentru audierea minorilor

DGASPC Dolj are sală pentru audierea minorilor

http://www.youtube.com/watch?v=RLLdxu8bdek

\n

În prima jumătate a anului trecut, în judeţul Dolj au fost înregistrate, în rândul copiilor, 25 de cazuri de abuz emoţional, 13 de abuz fizic, 31 de abuz sexual, 242 de neglijare, la care se adaugă, conform datelor furnizate de Ministerul Justiţiei, alte 407 cazuri de copii implicaţi în proceduri judiciare, dintre care 367 de cauze civile – divorţ cu copii minori şi 40 de minori în conflict cu legea. De ieri, judeţul Dolj are prima sală specializată în audierea minorilor, inaugurată la sediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj.

Între 50 şi 100 de minori doljeni vor ajunge lunar în faţa specialiştilor în sala de audieri ce a fost inaugurată ieri, la Craiova. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Dolj este prima instituţie din România care are o sală specializată în audierea minorilor, iar următoarea sală va fi inaugurată în judeţul Cluj. Acțiunea face parte din proiectul „Audis: pentru o mai bună audiere a minorilor“ şi are ca obiectiv îmbunătăţirea practicilor existente în România în instrumentarea cauzelor cu minori. Proiectul este coordonat de Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil și implementat în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Interne  – Inspectoratul General al Poliției Române, Ministerul Afacerilor Interne – Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane şi finanţat de Ambasada Franţei în România, Federația „La Voix de l’Enfant“, Fundaţia „Terre des hommes“, DGASPC Dolj și DGASPC Cluj. Potrivit specialiştilor, un copil, victimă a abuzului sau neglijării, retrăieşte, de cele mai multe ori, clipe de coşmar atunci când este pus să relateze episoadele de abuz în faţa oamenilor legii. Tocmai de aceea, conform acestora, ideal ar fi ca minorul să fie audiat o singură dată. Până acum, minorul era ascultat cu ocazia sesizării iniţiale făcute de familie sau de persoanele ce-l au în grijă, apoi de poliţistul care înregistrează plângerea, de procuror; în faţa instanţei de judecată – în faza de cercetare judecătorească, audiat în faza de control judiciar (în apel) şi în faţa instanţei de recurs. Pentru reducerea impactului psihic negativ al audierii asupra copiilor şi prevenirea victimizării secundare, copilul va fi audiat într-o sală special amenajată, compusă din două încăperi separate, una în care se va afla minorul împreună cu persoana care-l va intervieva, şi alta în care se vor afla poliţişti, procurori şi care va fi dotată cu echipament audiovizual, inclusiv camere video şi microfon, pentru a înregistra procesul de audiere. Înregistrarea audio-video a mărturiei minorilor şi folosirea acestei înregistrări, în instanţă, ca probă la dosar, va reduce semnificativ numărul audierilor. Audierea va fi coordonată de către o echipă de specialişti, formaţi în tehnici de audiere, care au o abordare multi şi interdisciplinară, asigurând legătura între toţi profesioniştii care intervin în procedura de audiere.

Aparatura tehnică şi mobilierul au costat 20.000 de euro

La inaugurarea sălii de audieri a minorilor din judeţul Dolj au participat reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Dolj, reprezentanţi ai Ambasadei Franţei în România, ai Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copii (FONPC) etc. „În prezent, unul din doi copii din România şi unul din şase în Franţa se găseşte în vulnerabilitate. În Franţa există deja peste 70 de săli de audieri. De mai bine de un an lucrăm la acest proiect. Este extrem de important, dacă luăm în calcul doar faptul că în România sunt ocrotiţi, în sistemul de protecţie, aproximativ 68.000 de copii. Jumătate dintre aceştia sunt nevoiţi să treacă printr-o sală de judecată. Lor li se adaugă şi cei care sunt martori la diverse infracţiuni sau cei care provin din familii aflate în proces de divorţ şi care automat trebuie audiaţi. Existenţa acestor camere de audiere este un act de normalitate“, a precizat Bogdan Simion, preşedinte de onoare FONPC. Florin Stancu, administratorul public al judeţului, consideră că înfiinţarea unei astfel de săli de audiere va creşte calitatea serviciilor de asistenţă socială: „Este cu atât mai important, cu cât această iniţiativă este una de pionierat. Practic, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a pus la dispoziţie sălile necesare, de audiere şi de consiliere. Doar aparatura specifică şi mobilierul au ajuns undeva la 20.000 de euro. Pe parcursul unui an, unul sau doi reprezentanţi de la fiecare instituţie implicată au fost instruiţi, formaţi pentru a lucra cu minorii“.   
Costurile la care se ridică înfiinţarea celor două săli de audieri din Dolj şi Cluj se ridică la valoarea de 80.000 de euro.

Bătaia – mijloc de educare a copiilor

Potrivit datelor oferite de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului, jumătate din părinţii români folosesc bătaia ca metodă de disciplinare. 87% dintre părinţii de la sate ce au copii cu vârste cuprinse între trei şi cinci ani, respectiv 78% dintre părinţii ce au copii de şase-şapte ani au declarat că le aplică acestora pedepse fizice. În 75% din şcoli se înregistrează fenomene de violenţă, iar 48,1% din copiii din instituţii afirmă că sunt pedepsiţi prin bătaie de către personalul didactic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS