3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProgramul nou de lucru nu a prins la mineri

Programul nou de lucru nu a prins la mineri

Programul de lucru prelungit pentru mineri a încins spiritele în rândul acestora şi are şanse tot mai mici să fie implementat în acest an. Ion Ruşeţ, preşedintele interimar al Sindicatului Mine Energie Oltenia (SMEO), a declarat că trecerea la programul de lucru 12 cu 24, în loc de cel de trei ture a reprezentat o propunere a administraţiei şi a avut în vedere acordul sindicatelor din zonele respective. Noul program de lucru s-a dorit să fie introdus în zona carierelor Jilţ, însă nu s-a bucurat de deschidere din partea şefilor de formaţii de lucru sau a minerilor. În timp ce administraţia Complexului Energetic Oltenia dorea să realizeze economii prin eliminarea celei de-a treia curse de transport pentru mineri, ortacii s-au arătat nemulţumiţi de faptul că lucrul în carieră timp de 12 ore ar presupune un efort fizic foarte mare, iar banii obţinuţi în plus la salariu ar fi fost cheltuiţi pe medicamente.

Greu de implementat în acest an

Ion Ruşeţ, preşedintele interimar al Sindicatului Mine Energie Oltenia, a precizat că sunt şanse reduse ca programul să mai fie introdus din acest an, chiar dacă s-ar obţine acordul tuturor liderilor de sindicat din carierele vizate. Trecerea la programul de lucru de 12 ore în loc de cel de opt ore în trei schimburi ar fi trebuit să aibă loc începând cu 1 aprilie.
„Unii nu au înţeles ce presupune acest program. Sunt liderii care nu le-au explicat ce trebuie oamenilor. Oricum, nu se modifică programul de lucru fără acordul sindicatelor din zonele vizate. Dacă acum oamenii asta doresc, nu se poate face altfel. S-ar fi produs totuşi o economie la transport, care s-ar fi reflectat în salariile minerilor. Ar fi fost şi o măsură pentru îmbunătăţirea activităţii economice, pentru că este o perioadă deosebită din punctul de vedere al evoluţiei pieţei de energie. Este clar că nu se mai poate aplica programul din mai, iunie sau iulie, dacă s-a pierdut ocazia cu 1 aprilie, pentru că urmează până spre toamnă perioada în care salariaţii merg în concedii şi introducerea programului nu ar produce efectele scontate. Anul acesta, în opinia mea, mai mult ca sigur nu se va trece la programul de lucru de 12 ore“, a precizat Ion Ruşeţ, care a spus că, de la 1 aprilie, aproximativ 4.000 de mineri din cadrul Complexului Energetic Oltenia se vor afla în şomaj tehnic, ca urmare a faptului că depozitele sunt pline şi nu mai permit depozitarea lignitului. Perioada de şomaj tehnic va fi completată cu vacanţa de Paşte, totul durând aproximativ o lună.  

FNME se pregăteşte
de miting

Federaţia Naţională Mine Energie (FNME), condusă de Marin Condescu, pregăteşte în această săptămână un protest împotriva conducerii Complexului Energetic Oltenia. Mitingul este programat pentru 5 aprilie, în centrul municipiului Târgu Jiu. Liderii de sindicat au anunţat participarea a aproximativ o mie de persoane. Şefii Federaţiei Naţionale Mine Energie sunt nemulţumiţi că nu sunt invitaţi la negocieri şi că nu se respectă contractul colectiv de muncă şi anumite hotărâri judecătoreşti. La rândul lor, sindicaliştii reprezentaţi de Ion Ruşeţ, în cadrul Sindicatului Mine Energie Oltenia, încearcă să dobândească tot în această săptămână personalitatea juridică. Pe 2 aprilie, la Tribunalul Gorj se va judeca dacă 12 sindicate desprinse din FNME şi conduse de Ion Ruşeţ pot să fuzioneze şi să se transforme în Sindicatul Mine Energie Oltenia. Acesta se doreşte majoritar la nivelul Complexului Energetic Oltenia, cu peste 10.000 de salariaţi. Ruşeţ a declarat că, dacă instanţa va respinge înfiinţarea SMEO, atunci se va trece la negocierea cu trei federaţii reprezentative pentru a se putea intra la negocieri cu administraţia Complexului Energetic Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS