17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAstăzi se desfăşoară alegeri municipale în Turcia

Astăzi se desfăşoară alegeri municipale în Turcia

Peste 52 de milioane de turci sunt chemaţi astăzi la urne să îşi aleagă primarii, în cadrul alegerilor municipale şi tot odată să îşi exprime încrederea sau neîncrederea în premierul Recep Tayyip Erdogan, aflat la conducerea ţării de 12 ani, informează Agerpres.ro. „Premierul turc Recep Tayyip Erdogan, contestat în stradă şi ţinta de luni de zile a unor acuzaţii grave de corupţie, îşi joacă duminică viitorul său la conducerea Turciei în cadrul unor alegeri municipale, cu valenţe de referendum”, comentează France Presse.

Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), al lui Erdogan, care a câştigat toate alegerile din 2002, este de aşteptat să rămână primul partid din Turcia în urma scrutinului de astăzi, dar se estimează că va obţine cu mult sub 50%, scor pe care l-a obţinut la legislativele din 2011.

Cursa pentru funcţia de primar al Istanbulului, care reuneşte 20% din alegătorii din ţară, precum şi cea pentru fotoliul de edil al Ankarei se anunţă strânsă, iar căderea uneia din aceste două mari metropole în mâinile opoziţiei ar fi un şoc. „Cine câştigă Istanbulul câştigă Turcia”, a reiterat Erdogan, fost primar al acestei metropole cu 15 milioane de locuitori. Soarta acestor două oraşe şi scorul AKP la nivel naţional vor determina în mare măsură agenda politică a ţării şi viitorul premierului Erdogan, notează AFP.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS