21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSimulare de incendiu la Sala Polivalentă

Simulare de incendiu la Sala Polivalentă

http://www.youtube.com/watch?v=nbQDNkpEEp8

La 20 de ani de la incendiul devastator care a mistuit Sala Polivalentă, serviciile specializate pentru astfel de urgenţe au efectuat un exerciţiu de simulare a unui eveniment asemănător. Autorităţile s-au declarat mulţumite, iar conducerea ISU „Oltenia“ spune că aceste exerciţii vin în completarea celor făcute în unitate şi ajută echipele de intervenţie să se pregătească mai bine.

În urmă cu aproximativ 20 de ani, pe 19 octombrie 1994, Sala Polivalentă era mistuită de flăcări din cauza unui muc de ţigară lăsat aprins. Atunci, pompierii s-au luptat timp de cinci ore cu flăcările şi nu au existat victime, însă din sala de sport a rămas doar o ruină fumegândă. Vineri, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, cu sprijinul celorlalte forţe, a realizat o simulare de incendiu, antrenându-se astfel pentru eventuale evenimente de acest fel.

Fumigene şi violenţe, incendiu şi un suporter nervos

Simularea a avut trei părţi. În prima parte, suporterii prezenţi la un meci internaţional de baschet au început să devină violenţi, aruncând cu fumigene, intrând în conflict cu forţele de ordine şi folosind obiecte contondente pe care au reuşit să le introducă în incintă. Aceştia au fost evacuaţi, însă, în cea de-a doua parte a exerciţiului, a izbucnit un incendiu în sală. Pompierii au intervenit cu autospeciale pentru a lichida incendiul, iar echipajul SMURD a fost apelat prin numărul unic 112 pentru a acorda îngrijiri medicale victimelor. La acţiune au fost prezenţi şi voluntari ai Crucii Roşii. În exteriorul Sălii Polivalente, echipajul de lucru la înălţime a intervenit pe acoperişul sălii, iar după aceasta, în cea de-a treia parte, un suporter s-a urcat pe una dintre nocturnele Stadionului „Ion Oblemenco“, ameninţând că se aruncă şi că îşi dă foc. La faţa locului a intervenit un negociator, dar şi echipajul de lucru la înălţime, iar suporterul a fost coborât în siguranţă.

„Sper ca exerciţiul să rămână doar la stadiul acesta“

Autorităţile prezente la simulare s-au declarat mulţumite de rezultat. Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a declarat că trebuie luate toate măsurile pentru a preveni ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 20 de ani. „Din ceea ce am văzut astăzi, sigur că vorbim despre o altă etapă, în care oamenii sunt şi mai dotaţi, dispun de utilaje deosebit de performante. Cele mai multe au fost achiziţionate chiar de noi, prin fonduri europene. Nu ştiu câte judeţe din ţară au asemenea dotare, iar ce am văzut astăzi şi ceea ce o să mai avem în continuare sunt lucruri care trebuie să fie rezolvate în perioada următoare, pentru că acolo unde sunt aglomerări şi este vorba de vieţile omeneşti trebuie făcute orice eforturi ca să nu se întâmple un incident de acest gen“, a spus preşedintele CJ.
Prefectul judeţului Dolj, Marius Cristinel Deca, speră ca evenimentul de vineri să rămână la stadiul de exerciţiu. „Am o părere foarte bună. Din păcate, ne aducem aminte de un moment trist. Pentru că locuiesc aici în apropiere, am fost prezent la momentul în care Sala Polivalentă ardea. Acel incendiu a fost stins după mai mult timp, astfel încât sala a ajuns o ruină. (…) Sper ca acest exerciţiu să rămână doar la stadiul acesta, pentru că nimeni nu-şi doreşte un alt incendiu. Cred că cei de la ISU sunt pregătiţi şi vor face faţă unor astfel de situaţii“, a conchis prefectul.

ISU are Nevoie de Mai multe antrenamente şi combustibil

Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia“, col. Constantin Florea, a declarat că astfel de exerciţii ajută echipele să se pregătească mai bine. „Aceste exerciţii sunt pentru a continua antrenamentele pe care noi le facem şi în subunitate, dar acesta fiind unul complex, am angrenat toate forţele care participă (…) astfel încât, dacă va fi nevoie, să putem să acţionăm în tot unitar şi să nu mai avem evenimentele care au fost în 1994, când a luat foc Sala Polivalentă şi nu am putut să acţionăm“, a explicat Florea. Acesta a precizat că, pentru o mai bună desfăşurare a activităţii, ar fi nevoie de mai multe lucruri. „Ar trebui cât mai multe antrenamente de acest fel, şi la alte obiective – nu numai de acest tip -, şi ar trebui să avem mai multe materiale de intervenţie: combustibil, alte accesorii de intervenţii, să putem să ne desfăşurăm activitatea aşa cum am dori noi“, a încheiat Florea.

Forţe şi mijloace angrenate în exerciţiu

La exerciţiu au participat echipaje ale Comitetelor Judeţean şi Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, Poliţiei Locale Craiova, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia“, Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dolj, Grupării de Jandarmi Mobilă Craiova, Serviciului de Ambulanţă Dolj, ale SMURD şi voluntari ai Crucii Roşii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS