12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAcord european asupra uniunii bancare după o negociere maraton

Acord european asupra uniunii bancare după o negociere maraton

Parlamentul European și Consiliul UE au ajuns în această dimineață la un acord asupra uniunii bancare, după o noapte de negocieri, a anunțat grupul Partidului Popular European (PPE) într-un comunicat.

Acordul politic la care s-a ajuns după 16 ore de negociere vizează lichidarea controlată a băncilor cu probleme din zona euro într-un mod care să evite ca povara financiară să cadă pe umerii contribuabililor. Practic, contribuabilii nu vor mai plăti pentru băncile cu probleme, întrucât se constituie un fond alimentat de bănci în acest sens.

‘Este foarte bine pentru restabilirea încrederii în băncile europene. Acordul va stimula creditarea pentru afaceri și persoanele fizice’, a declarat vicepreședinta grupului PPE Corien Wortmann-Kool MEP, unul dintre negociatori.

Ea a precizat că procedura a fost mult scurtată. ‘Băncile problemă pot fi tratate într-un singur weekend. Este un mare plus al acordului. În urmă cu un an am văzut cu claritate că convorbirile prelungite asupra băncilor cipriote au ridicat costurile’, a mai spus Corien Wortmann-Kool

De asemenea, acordul va duce la reducerea amestecului politic nejustificat în procedură. ‘Asta asigură faptul că băncile sunt tratate la fel în toată Europa, indiferent în ce țară sunt localizate. De asemenea, este o garanție că măsuri dureroase dar necesare sunt aplicate’, a mai afirmat ea, citată în comunicat.

Conform acordului, un fond de 55 de miliarde de euro alimentat de bănci va fi constituit în următorii opt ani, față de zece ani, cum se intenționa inițial. O proporție de 40% din acești bani vor fi puși în comun de statele membre de la început, urmând ca aceasta să crească la 70% după trei ani.

Acordul îi dă Băncii Centrale Europene rolul principal în declanșarea lichidării unei bănci, limitând posibilitățile autorităților naționale de a se împotrivi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS